Rojava'dan Avrupa'ya göç onlar için kurtuluş

Üç yılı geride bırakan savaşta, ülkenin kuzeyinde yaşayan Kürtler başlarda fazla etkilenmedikleri şiddetten artık kaçmak zorunda. Rojava'dan Avrupa'ya göç onlar için kurtuluş demek.

VAN 26.04.2014 17:50:42 0
Rojava
Tarih: 01.01.0001 00:00
Yaşadıkları kentlerinin kuşatılması ve sistematik açlığa mahkûm edilmeleri Suriyeli Kürtleri çok tehlikeli bir göçe zorluyor. Göç maceraları çoğu zaman ya bir denizde boğulmayla sonuçlanıyor ya da yasadışı yollarla girdikleri ülkelerden geri gönderiliyorlar.

Avrupa'ya göç Suriyeli Kürtler için yeni değil, bu göç dalgasını 80 ve 90'larda da yaşadılar. O dönem birçok yazar ve siyasetçi de bölgeden göç etti. Bugün Rojava'da yaşayanlar çareyi bir kez daha Avrupa'da arıyor.

Mustafa Derviş

Mustafa Derviş, yaşadıkları kentlerinin artık yaşanılamaz hale geldiğini söylüyor. Derviş’e göre, elektrik ve su gibi temel hizmetlerin kısıtlılığının yanı sıra ülkedeki güvenlik sorunları soydaşlarını Suriye’yi terk etmeye zorluyor.

Mühendis Aram Seyido’ya göre Kürtleri göçe zorlayan faktörlerin başında güvenlik güçlerinin Kürtlere yönelik baskıları var. Dolayısıyla haklarını koruma altına alacak ve zor şartlarda da olsa yaşayabilecekleri bir ülkeye sığınmanın yollarını arıyorlar.

Al Jazeera’ye konuşan Seyido, 1994’te Halep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduğunda uygun bir iş bulamamış. Seyido, "Göç bir hayaldi şimdi uygulama vakti gelmiştir" diyor.

Göçün riskleri ve maliyeti

Seyido, Avrupa ülkelerine göçün maliyetinden şikâyetçi. Türk insan kaçakçılarının kişi başına 10 bin doları aşan paralar karşılığında göç edenleri Avrupa limanlarına götürdüklerini söylüyor. Seyido, kendisinin ve ailesinin hayalini gerçekleştirmek için Haseke’deki evini sattığını anlatıyor.

Mart 2014'te binlerce Suriyeli Kürt, yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle Rojava bölgesinden Irak Kürdistanı'na sığınmıştı. [Fotoğraf: Reuters]

Seyido’ya göre, göç yolculuğu birçok tehlikeyle dolu. Göçün küçük teknelerle yapıldığını belirtip, illegal yollarla yapılan bu yolculuğun çoğu zaman deniz ortasında bir felakete dönüşebileceğini ve ölümle sonuçlanabileceğini söylüyor.

Tıpkı 22 Mart 2014’te Kürt müzisyen Siyamend Oskuli ve beraberindeki üç Suriyeli Kürt'ün Yunanistan açıklarında teknelerinin batması sonucu ölmesi gibi.

Mustafa Derviş ise kentlerinin artık yaşanılamaz hale geldiğini söylüyor. Derviş’e göre, elektrik ve su gibi temel hizmetlerin kısıtlı olmasının yanı sıra ülkedeki güvenlik sorunları Kürtleri Suriye’yi terk etmeye zorluyor.

Al Jazeera’ye konuşan Mustafa Derviş, "Kürt kentlerinin kuşatma altına alınması ve sistematik açlığa mahkûm edilmenin varil bombalarına maruz kalmaktan aşağı kalır yanı yok" diyor.

Derviş, Avrupa vatandaşlığı almanın gelecek nesillerin garantisi olacağını düşünüyor. Derviş’e göre, Kürtler, Avrupa’da kurdukları sivil toplum kuruluşlarıyla ve siyasal partilerle milli kimliklerini daha iyi koruyabiliyor.

6 Eylül 2012’de Suriye’nin kuzeyindeki Haseke kenti kırsalından yasadışı yollarla Avrupa’ya göç etmeye çalışan 60 Suriyeli Kürt Türkiye açıklarında teknelerinin batması sonucu hayatlarını kaybetmişti.

Suriye rejimi 1962’de 150 bin Suriyeli Kürt’ü vatandaşlıktan çıkarmış, haklarını elinden almıştı.

Kaynak: Al Jazeera