Rektör Şevli: Van YYÜ köklü bir üniversitedir

Çocuk Ortopedisi Derneği Van Bölge Toplantısı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıda konuşan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, üniversitelerinin ülkenin köklü üniversitelerind

VAN 2.11.2021 14:58:04 0
Rektör Şevli: Van YYÜ köklü bir üniversitedir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çocuk Ortopedisi Derneği’nin destekleri ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalının düzenlediği Çocuk Ortopedisi Derneği Van Bölge Toplantısı’nın başkanlığını, Van YYÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Türközü yaptı.

“Serebral Palsiye Yaklaşım” temasıyla yapılan toplantıda konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, 1982 yılında kurulmuş ve 2022 yılında 40. yaşına girecek olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin, ülkenin köklü üniversitelerinden biri olduğunu kaydetti.

Rektör Şevli, Van YYÜ Tıp Fakültesi’nin de 2002 yılından sonra sağlık sektörüne, Sağlık Bakanlığı’na çok sayıda akademisyen, öğretim üyesi, doktor ve üst yönetici, ayrıca başka üniversitelere rektör yetiştiren çok güçlü ve köklü bir fakülte olduğunu vurguladı.

“ÇOCUK ORTOPEDİSİ DERNEĞİ İLE DAHA BÜYÜK ETKİNLİKLERDE BİR ARAYA GELEBİLMEYİ UMUYORUZ”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü’nün gerçekleştirdiği nitelikli ameliyatlar ve akademik çalışmalarla tıp fakültesinin gözde bölümlerinden biri olduğunu belirten Şevli, “Çocuk Ortopedisi Derneği’nin hem Van Bölge toplantısını hem “Serebral Palsiye Yaklaşım” etkinliğinin Üniversitemizde gerçekleştirilmesi bizim için çok anlamlıdır. Bu tür etkinliklerin bünyesinde yapılmasına çok önemli bulan üniversitemizde, her yıl 200’ün üzerinde bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlik yapılmaktadır. Çocuk Ortopedisi Derneği ile daha büyük etkinliklerde bir araya gelebilmeyi umuyoruz. Daha önce hastanemizde tedavileri yapılan serebral palsili (beyin felci) çocuk hastaların tedavilerinin,  bu alanda uzman hocamız Dr. Öğr. Üyesi Tülin Türközü’nün öncülüğünde daha başarılı bir şekilde yapılacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUK HASTALIKLARININ YAN DALLARINI TERCİH EDİLMESİNİ SAĞLAYACAK YÖNLENDİRMELER YAPILMALIDIR”

Türkiye’nin birçok yerinde çocuk ortopedisi, çocuk cerrahisi, çocuk acil alanlarının zorlukları nedeniyle tercih edilmediğini anımsatan Rektör Şevli, “Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girecek olan öğrencilerin çocuk dallarını, çocuk hastalıklarının yan dallarını tercih etmelerini sağlayacak yönlendirmeler yapılmalıdır. Çünkü çocuklarla ilgili alanlarda asistan olmadığı zaman bu alanların kapanma riski de ortaya çıkmaktadır. Örneğin bizim altı olan asistan sayımız, üç asistanımızın mezun olmasıyla üçe düşecek. Biz de çocuk acili ve çocuk servislerimizde sağlık bakanlığından görevlendirdiğimiz pratisyen hekim ve çocuk uzmanlarıyla bu açığımızı kapatabilmekteyiz. Dolayısıyla buna bir önlem alınmazsa önümüzdeki süreç çok daha sıkıntılı olacak. Sadece Van’da değil Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde aynı durum söz konusudur. Bu nedenle Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girecek olan öğrencilerimizin bu alanlara rağbet etmelerinin bir sorumluluk gereği olduğunu düşünüyor ve tercihlerini bu yönde yapmalarını öneriyorum” dedi.

“BEYİN FELCİ BEBEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLMEKTEDİR”

Ülkemizde özellikle Türkiye’nin doğusunda ve Van’da erken doğum (prematüre) ve yeni doğan ünitelerimizin doluluk oranlarının çok yüksek olduğunu aktaran Şevli, “Serebral palsi (beyin felci) de genelde prematüre bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bölgemizde bunun görülme oranı nedir, hangi yaklaşımlar ele alınacak? Çünkü yeni yaklaşımları yakından takip edebilmek ve buna göre tedaviler geliştirmek çok önemli. Ancak şunu belirtmeliyim ki, bu konuda içim çok rahat çünkü Tıp fakültesindeki hocalarımız, unvanları ne olursa olsun çok hızla gelişen teknolojiyi öğrenme ve pratiğe dökmek için çok gayret ediyorlar. Türkiye’nin hatta Dünya’nın neresinde olursa olsun yeni bir teknolojik donanıma sahip mikro cerrahi veya daha minimal cerrahi bir cihaz geliştirildiğinde; akademisyenlerimiz, bu cihazın kullanımını öğrenip hastalarımızın tedavilerinde kullanıyorlar. Bu anlamda Ülkemizdeki tıp camiasına imreniyorum ve onlara çok teşekkür ediyorum. Yeni teknolojik cihazlarla yapılan tedavi yöntemlerinin, cerrahi girişimlerin bilgilerinin paylaşıldığı bu tür toplantıları da bu nedenle çok önemsediğimi belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Rektör Şevli, Çocuk Ortopedisi Derneği’nin düzenlediği bu toplantının, güncel bilimsel çalışmaların ve gelişmelerin tartışıldığı bir toplantı olmasını diledi.  

“SEREBRAL PALSİLİ BİREYLER, HER BİREY GİBİ EŞİT HAK VE FIRSATLARA SAHİPTİRLER”

Daha sora söz alan Dr. Öğr. Üyesi Tülin Türközüi ise, “Serebral palsili bireyler, her birey gibi eşit hak ve fırsatlara sahiptirler. Bu bireyleri üretken, kendine yeten bağımsız bireyler olarak topluma kazandırmak, multidisipliner bir çalışma gerektirir. Bu kapsamda, bu bireylerin yaşam kalitelerini iyileştirmek ve onlara özgüven kazandırma anlamında, hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik tedaviler sunan ekibin bir parçası olarak, biz çocuk ortopedistlerine büyük görev düşmektedir” ifadelerini kullandı.

Van YYÜ’de düzenlenen toplantıya, Çocuk Ortopedisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem İnan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Hakan Kınık, Doç. Dr. Ali Şeker, Doç. Dr. Timur Yıldırım, Doç. Dr. Güzelali Özdemir ve Doç. Dr. Güney Yılmaz’ın yanı sıra Van YYÜ ve çevre illerdeki üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi katıldı.