Rektör Battal Kuzey Irak'tan Döndü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteden bir heyetle Kuzey Irak’a düzenledikleri gezinin olumlu geçtiğini ifade ederek, “Orada yaptığımız görüşmelerle hem üniversitenin hem de Van’ın geli

VAN 31.12.2013 16:21:32 0
Rektör Battal Kuzey Irak
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteden bir heyetle Kuzey Irak'a düzenledikleri gezinin olumlu geçtiğini ifade ederek, "Orada yaptığımız görüşmelerle hem üniversitenin hem de Van'ın gelişimine katkı sunacak adımlar attık" dedi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, beraberindeki Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Bilici, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Barlık ile Kuzey Irak'ta bir dizi görüşmede bulundu. Rektör Prof. Dr. Peyami Battal başkanlığında ilk ziyaret Kuzey Irak Yüksek Öğretim Bakanı Dr. Ali Seaeed'a gerçekleştirildi. Ziyarette eğitim alanında YYÜ ile Kuzey Irak'taki eğitim kurumları arasında yapılacak işbirliği konuları görüşüldü. Heyet daha sonra Kuzey Irak Sağlık Bakanı Dr. Rekawt H. Rashid Karim ve Irak Ulusal Sağlık Bakanı Dr. Majeed H. Amin Jamel ile bir araya geldi. Görüşmelerde Irak'taki hastaların Van'da tedavi edilmesi konusu gündeme geldi.

Sağlık Bakanlığı ziyaretleri ardından Kuzey Irak Maliye Bakanı Bayez Talabani ve Ticaret ve Endüstri Bakanı Sinan Çelebi ile yapılan görüşmelerde Van ile Irak arasındaki ticaret potansiyelinin geliştirilmesi konusu ele alındı. Selahattin ve Raparin üniversitelerinde çeşitli görüşmeler yapan heyet, Mevlana Değişim Programı kapsamında işbirliği protokolü imzaladı.

Irak gezisiyle ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Kuzey Irak'a yaptıkları ziyaretin olumlu geçtiğini söyleyerek, "Daha öncede ziyaret ettiğimiz Kuzey Irak'ta bu kez somut adımlar atabilmek için çeşitli görüşmeler yaptık. Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Ziyaretlerimizin ilk sonuçlarını üniversitemize az sayıda da olsa öğrenci ve hasta gelmesiyle aldık. İmzaladığımız protokollerle önümüzdeki süreçte daha fazla hasta ve öğrenci gelmesini bekliyoruz. Öğrenci ve hasta sayısının artması hem Van'ın kalkınmasına katkı sunacak hem de üniversitemizin daha da gelişmesini sağlayacak. Çünkü Irak'ta devlet yurt dışına gidecek hastalara ciddi bir bütçe ayırmış. Biz bu hastaların gelip Van'da tedavi olabileceklerini hem Kuzey Irak Sağlık Bakanı'na hem de Irak Ulusal Sağlık Bakanı'na anlattık. Ayrıca Maliye ve Ticaret bakanlarıyla da görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde bize Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Kahraman ile VATBO Başkanı Selman Toprak ve İş Adamı Aslan Bayram da eşlik etti. Van'da ticaret ve sanayi konusunda uluslar arası bir çalıştay yapılmasını önerdik ve oradaki iş adamlarını Van'a davet ettik. Irak'ta yaptığımız bütün görüşmeler çok olumlu bir havada geçti. İnşallah bu görüşmeler neticesinde Van'ın ve üniversitenin kalkınmasına katkı sunmuş olacağız" dedi.