Rektör Battal Hoşap Kalesi'ni İnceledi

Van YYÜ Rektörü Battal, Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Hoşap Kalesi'nde devam eden restorasyon ve kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

VAN 19.09.2013 10:20:48 0
Rektör Battal Hoşap Kalesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hoşap Kalesi'nin tarihte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Battal, Hoşap Kalesi'ni en kısa sürede tamamen korunmuş ve oturulabilir hale getirmek istediklerini söyledi.

Battal, Hoşap Kalesi'nde çok önemli tarihin gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, "Yine belirtmek isterim; ülkemiz tarihi doku anlamında çok önemli bir yere sahip. Bu tarihi dokulardan biri Hoşap Kalesi'dir. Arkadaşlarımız uzan zamandır burada çalışıyorlar. Kazılar kendini önemli bir düzeyde belli ettirmiştir. Birçok önemli alan ortaya çıkarılmıştır. Çok önemli tarihimiz yine gün yüzüne çıktı ve çıkmaya devam edecek. Üniversitemiz görevlileri kale için bir proje daha sundu. Sunulan proje bittikten sonra Hoşap Kalesi tamamen korunmuş ve oturulabilir hale getirilecek. Daha çok turist çekme aşamasına gelecek. Ben bu kazı çalışmalarında görev alan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"BİRÇOK ÖNEMLİ MEKÂN ORTAYA ÇIKARILDI"
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Doktor Mehmet Top, yapılan kazılarda birçok önemli mekânın ortaya çıktığını söyledi. Top, Hoşap Kalesi'nin birçok üniteden oluştuğunu belirterek, "Hoşap Kalesi,
Van Gölü havzası içerisinde Ortaçağ ve Osmanlı döneminin önemli kalelerinden bir tanesidir. Burada daha çok 16'ncı yüzyıldan itibaren Mahmudi Beylerinin ikametgâhı olarak burayı kullandığını biliyoruz. Burası sadece koruma amaçlı değil içerisinde hem kazılar neticesinde bulduğumuz hem de daha önce tespit ettiğimiz birçok mekânı barındırması açısından önemli bir yapı. Yani Mahmudi Sarayı dediğimiz Hoşap Kalesi'nin içerisinde birçok mekân bulunuyor. Bunlar başta bir saray ülkeleri olan Selamlık, Mescit, Harem, Seyir Köşkü, hamam gibi birçok üniteden oluşuyor. Hoşap Kalesi arazinin topografik yapısına göre şekillenmiş. Kuzey'den Güney'e doğru 4 kademeli bir yapıya sahip" dedi.

Kalede her kademede farklı mekânların yerleştirildiğini belirten Top, kazı çalışmalarından ziyade ortaya çıkarılan mekanların duvarlarını örmeye çalıştıklarını söyledi.
Kalenin güney tarafında Hoşap Nehri'nin geçtiğini belirten Top, "Her kademede de farklı mekânların yerleştirildiğini görmekteyiz. Kalenin Güney tarafında Hoşap Nehri geçiyor. Nehirden 100-150 metre yükseklikte dik bir kaya üzerine kurulmuş daha çok saray yapıları Güney tarafına yerleştirilmiş. Kuzey tarafı ise daha çok surlarla koruma amaçlı olarak yapılmış. 2007 yılından beri burada sürdürdüğümüz kazı çalışmalarında bu mekânlarda büyük ölçüde işlerin açılması sağlandı. Mekânlarda dolduğu toprak, hafriyat bulunuyordu. Bunları temizleyerek bu mekânları ortaya çıkardık. Buradaki amacımız burada yoğun kış şartları koşulları nedeniyle çıkardığımız mekânları ve duvarları koruya bilmek için şuan bir kısım onarım çalışmalarını sürdürüyoruz. Kale'nin dış duvarında daha çok taş kullanılmışken, iç duvarlarda ise kerpiç kullanılmış. Kerpiç duvarlar yıpranmaya daha müsait. Şuan kazı çalışmalarından ziyade ağırlıklı olarak Kalede çıkardığımız mekânların duvarlarını onarmaya çalışıyoruz. Hoşap Kalesi Kültür Turizm açısından çok önemli bir mekân olacak. İçerisinde sergi alanları, cafe, oturma alanları yapmayı düşünüyoruz. Hoşap Kalesi'nde ziyaretçi sayılarının arttığını görüyoruz. Hoşap Kalesi yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekecek konuma geldi. Kale bir nevi artık ziyarete açık, ziyarete gelenler kaleyi rahatlıkla gezebiliyorlar" şeklinde konuştu.

Yapılan çalışmalarda 3 hamam yapılarıyla karşılaştıklarını belirten Top, "Bu hamam yapılarının hem temiz su hem de pis su için kullanılan kanalizasyon sistemi ve kung sisteminin varlığını hissettik. Aldığımız bilgilere göre bu hamamlara daha önce nehirden çıkrıklarla su çıkarılıyormuş. Bunun dışında yüksek kesimlerden kaleye kung sistemiyle temiz su getirilmiş. Kullanılan su ise kung sistemiyle dışarı atılmış. Bu yıl bununla ilgili bulgulara da ulaştık. Bu sistem 350 yıldan kullanılan bir sistem" ifadelerini kullandı.

Güzelsu Köyü Muhtarı Sadrettin Çekici, önemli eksikliğin kalenin dışında olduğunu belirterek, "Kalenin iç onarımı yapılıyor. Fakat kalemizin dış kısmında çok önemli eksiklikler bulunuyor. Buraya ziyarete gelen turistlerin konaklayacağı bir mekan bulunmuyor. Bundan dolayı sayın Van Valisi AydınNezih Doğan'ın destek vermesini bekliyoruz. 10 otobüs turist ağırlayabilecek bir mekan istiyoruz. Kurum amirlerinin bize destek vermesini istiyoruz. Bundan dolayı burada çalışan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Van Bölge Gazetesi- Hacı Yılmaz