'Regaip Kandili Kadir Gecesi'ne hazırlık mahiyetindedir'

Bölge âlimlerinden Molla Ali Arslan, Regaip Kandili'nin Kadir gecesine hazırlık mahiyetinde olduğunu belirterek bu gecenin ibadet ve tevbe ile geçirilmesi gerektiğini söyledi.

VAN 1.05.2014 18:19:28 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Molla Ali Arslan, Regaip kandilinin önemine değinerek, bu gecenin birçok geceden daha farklı olduğunu ve kandil gecesinin ibadet ve tevbe ile geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Molla Arslan, kurtuluş, huzur ve saadetin ancak Allah’ın dinine tabi olmakla mümkün olduğunu ifade etti. Ümmetin tekrar Kur’an’ın ve Sünnet etrafında toplanıp dua etmesi gerektiğini de kaydeden Molla Arslan, özellikle gençlere bunu tavsiye ettiklerini ve bütün gençlerin bu geceyi ibadetle geçirmesi gerektiğini söyledi.

“Ümmetin şuan ki hali bizim için en acı verici durumlardandır”

Molla Arslan, şöyle konuştu: “Regaip lügat anlamında talep etmektir. Regaip aynı zamanda bir merdivendir. Bu geceler, leyletul kadir için birer basamaktır. İbadetle şenlenecek olan gecelerdir. Bu gecelerde çok dua etmeliyiz. Nafile ibadetlerde bulunmalıyız. Ümmetin birlik ve beraberliği için, ümmetin selameti için dua etmeliyiz. Özellikle gençlerimizle ailelerimizle topluca dua etmeliyiz. Üstad da bu konulara değiniyor. Bu geceler leyletulkadir gibi meydana gelen güzel gecelerdir. Bu gecede leyletul kadre bulaşmak için dua edeceğimiz bir gece olarak bilelim. Bu geceyi tövbe ile geçirip bir başlangıç noktası yapmalıyız. Ümmetin şuan ki hali bizim için en acı verici durumlardan birisidir.”

“Cuma namazları ümmetin toplantıları mahiyetindir”

Yakın zamanda Kur’an ayına girileceğini söyleyen Arslan, “Ümmetin tekrar Kur’an ve Sünnet’in etrafında toplanması için dua etmeliyiz. Allah resulü bir hadiste: ‘Allah’ım, Recep ve Şabanı bizim için bereketli kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” buyuruyor. Çünkü Ramazan’da bir leyletulkadir var. O gece tövbe eden bütün kullar inşallah affedilir ve özellikle ümmet için çok dua etmeliyiz. Ailelerimize söyleyelim, herkes gündüz oruçlu gecesini ibadetle geçirsin. Yani bu sınıf Müslümanlara tabi olalım. Geceleri ibadetle gündüzleri oruçları geçiren o insanların sınıfına katılmak için gündüzümüzü oruçlu geceyi ibadetli namazlı geçirelim. Yakında Kur’an ayına gireceğiz. Ondan dolayı bu geceyi ona hazırlık mahiyetinde bilmeliyiz ve bunu herkese tavsiye etmeliyiz. Allah’u Teala hayırlı bir kapı açmıştır ümmet için, her ayda dört Cuma vardır. Bunlar ümmetin toplantıları mahiyetindedir. Hac ise gene bir toplantıdır.” diye konuştu.

“Yeni temiz bir sayfa açalım”

Kandillerde insanlar için çok güzel kapıların açıldığını belirten Molla Arslan, “Regaip ve Beraat kandili de bir Cuma mesafesindedir. Ondan dolayı bu geceler bizim hayatımızda bir dönüşüm noktası olsun. Geçmiş günahlarımız için tövbe edelim. Yeni temiz ak bir sayfa açalım. Onunla Allah’a gidelim. Rağbet edelim, talep edelim. Bu geceyi has bir ibadet türü yok. Fakat her geceler gibi biz bu geceyi en az iki rekât namazla geçirsek bu geceyi ihya etmiş oluruz. Gece uyanabiliyorsak gece namazına kalkalım. Uyanamıyorsak yatmadan hemen önce iki rekât nafile namaz kılalım. Gece namazını da vitir ile kapatırsak inşallah en güzeli olur. Bizim için çok güzel kapılar açılmıştır. Bunlardan biriside Recep’tir. Recep ayındayız. Bu ay çoğu aydan daha farklıdır. Bu ayda Ramazan’a daha da yaklaşıyoruz. Bu ayda tövbe edeceğiz. Gençlere özellikle çağrıda bulunalım. Gelin şimdiye kadar günah işlemişsek bu Recep ayında tövbe edelim.” ifadelerini kullandı.

“Gelin Allah’a yönelelim”

Bütün gençlerin bu gece ibadet etmesi gerektiğini söyleyen Molla Arslan, “Kurtuluş, huzur ve saadet ancak Allah’ın dinine tabi olmakla mümkündür. Bunun haricinde hiçbir yerde ne huzur var ne de rahat var. Biz özellikle gençlere bunu tavsiye ediyoruz. Bütün gençlerimiz bu geceyi ibadetle geçirsinler. Allah resulü bir hadisinde: ‘Allah kıyamet gününde 7 gurup insanı arş gölgesinde gölgelendirir. Bu 7 guruptan biri kendini ibadete veren gençlerdir.” buyuruyor. Barları, oyun yerlerini bıraksınlar. Kötü alışkanlıkları bıraksınlar. Allah onlara tövbe kapısı açmış. Onlara bu geceleri bahşetmiş. Bu geceler onlar için yeni bir kapı olsun inşallah. Allah bu Recep ve Şaban’ı bize hayırlı kılsın bizi Ramazan’a kavuştursun.” diye konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)