Ramazan'da uyku düzensizliğine dikkat!

Ramazan ayı bugün kılınacak ilk teravih namazı ve yenilecek ilk sahurla başlayacak. Uzmanlar ise Ramazan'da yaşanabilecek uyku düzensizliğine dikkat çekti.

VAN 17.06.2015 16:05:13 0
Ramazan
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. İzzet Çeleğen, Ramazan ayında uyku düzensizliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ramazanda uyku problemleriyle ilgili İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Dr. Çelen, Ramazan ayında yaşanabilecek uyku problemlerinin önüne geçilmesi adına erken yatılması ve sahurdan sonra mümkünse yatılmaması tavsiyesinde bulundu.

Sigara, çay ve kahve tiryakileri dikkat!
Sigara, çay ve kahve tiryakilerinin, Ramazan'da yaşanacak uykusuzluk sorunundan dolayı ilk günlerde gergin olabilecekleri uyarısında bulunan Dr. Çeleğen, “Oruç tutanlar kesintili uyudukları için uyku kalitesi düşmekte, sahur ise uykuya dalma süresini uzatarak sabahları yorgun kalkmaya neden olabilmektedir. Bu değişiklikler sinirlilik, gerginlik ve endişeye neden olmaktadır. Bu durum özellikle sigara kullanıcıları ile yoğun şekilde çay ve kahve tüketen bireylerde yoğun bir şekilde yaşanmaktadır.” dedi.

Uzmanlardan altın tavsiyeler
İftarda hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çelen, yemeklerin yavaş yenilmesi ve çok çiğnenmesi gerektiğinin altını çizerek, “İftardan sonra gazlı içecekler ya da kahve yerine bitkisel çaylar tercih edilmeli. Uyku düzenindeki değişikliğin etkilerini en aza indirmek için sahurdan sonra tekrar uyunabiliyorsa, yatmadan önce yarım saat kadar beklenmeli ve ikinci uyku 2 saati aşmamalı. Yemekler yavaş yenmeli, çok çiğnenmeli ayrıca ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemeklerden,  özellikle iftar saatinden sonra uyarıcı özelliği olan çay, kahve ve sigara tüketiminden kaçınılmalı bunun yerine adaçayı, ıhlamur, rezene gibi bitki çayları tüketilmelidir.” dedi.

Uyku düzenine dikkat!
Uyku düzensizliğinin sadece Ramazan ayıyla ilgili bir sorun olmadığına dikkat çeken Çeleğen, “Uyku hayatın bütün düzenini etkiliyor. Bu nedenle de uykuya çok değer veriyoruz ama millet olarak uykuyu çok bilinçsiz yaşıyoruz. Yatak odasında televizyon izlerken uyuyoruz, salonda uyuyoruz, gece yemek yedikten hemen sonra uyuyoruz. Bir şekilde uyku düzenini almadan, sabah yorgun bir şekilde hayata devam etmeye çalışıyoruz. Bu da gün içinde bütün işlevlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. İnsanlar bu nedenle daha sinirli oluyor.” dedi.

“Ramazanda sahurdan sonra uyumamaya gayret gösterin”
Sahurdan sonra uyumanın insani fonksiyonları olumsuz yönde etkilediğini de dile getiren Çeleğen, “Ramazanda uyku düzeninde bazı değişiklikler yapmak gerekmektedir. Ramazanda sahurdan sonra uyumamaya gayret gösterin. Sahurdan sonra uyunup tekrar kalkıldığında bütün ritim bozulmuş oluyor. Bu da 10. gün sonunda etkisini göstermeye başlıyor. Sahurdan sonra uykuya dalma süresi iki saati geçmesin.Yeterli miktarda su için. Şişkinlik ve gaz yapıcı gıdalardan kaçının. Ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler tüketmeyin. İftar sonrası hafif egzersiz ve yürüyüşler yapmanız da sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Uyku öncesi olabildiğince sakin kalmaya çalışın.” tavsiyelerinde bulundu.