Ramazan bereketi et satışlarına yansıdı

Ramazan ayının gelmesi ile et satışlarında artış meydana geldi. Et fiyatlarının yüksek olmasına rağmen kasaplar, et tüketimindeki artıştan memnun.

VAN 26.06.2015 12:10:46 0
Ramazan bereketi et satışlarına yansıdı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Et fiyatları yüksek olmasına rağmen Ramazanda et satışlarında artış meydana geldi. Et tüketiminin normal zamanlarda az olduğunu ifade eden vatandaş ve esnaf ise et üretiminin artması için çiftçiye destek verilmesi gerektiği görüşünde.

Ramazan ayının bereketi dolayısıyla et satışlarında artma meydana geldiğini belirten kasap esnafı satışların istenilen düzeye gelmesi için üreticilerin desteklenerek et fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Artışlar bu aya özel olmasın”
Ramazan ayındaki et satışlarının diğer aylara göre arttığını ifade eden Kasap Veysi Özdemir, diğer aylardan farklı olarak et satışlarında artış olduğunu belirterek, “Ancak et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle satışlar halen istenilen düzeyde değil. Diğer Ramazanlarda et fiyatları biraz daha uygundu. Halk daha fazla rağbet ediyordu. Et sadece zenginlerin evine değil, fakirin evine de gidiyordu. Ama Ramazan ayının bereketi dolayısıyla et fiyatları yüksek olmasına rağmen diğer aylara göre satışlarımız daha iyidir.” dedi.

“Yüksek et fiyatları dar gelirliyi zorluyor”
Et fiyatlarının dar gelirli aileleri olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Özdemir, et fiyatları ile ilgili de bilgi vererek, “Şuanda kuzu eti fiyatları 20-25 lira arasında değişiyor. Dolayısıyla kuzu etinde geçen yıllara oranla fazla bir değişim yaşanmadı. Ancak dana eti fiyatları oldukça yükselmiş durumda. Bizler 32-33 liradan aldığımız dana etinin üzerine 1-2 lira kar koyarak 35 liradan satıyoruz. Dana eti fiyatlarının yüksek olması maddi açıdan orta düzeyli ve dar gelirli ailelerimizi zor duruma sokuyor. Bu aileler evlerine et alamıyor.” şeklinde konuştu.

Peki, et fiyatları neden yüksek?
Et fiyatlarının yüksek olmasını besicilikle hayvan sayısındaki azlığa bağlayan Kasap Özdemir, et fiyatlarının yüksek olmasında çeşitli faktörlerin etkili olduğunu bunların da başından Van’da basilciliğin az olması ve Et Balık Kurumu’nun pasif durumda olmasının geldiğini dile getirdi.

“Et satışlarındaki artış Ramazanın bereketindendir”
Ramazan ayında et satışlarının diğer aylara oranla daha fazla olduğunu söyleyen Kasap Cafer Çakal ise bunu Ramazan ayının bereketine bağlıyor.

Cafer Çakal, diğer Ramazanlara göre satışlarda azalma var. Bunun nedeni de et fiyatlarının yüksek olmasıdır. Ramazan ayının bereketinden dolayı bir artış olduğunu düşünüyoruz. Maddi açıdan durumu iyi olan insanlar her zaman olduğu gibi Ramazanda da sofrasında et bulundurabiliyorlar. Ancak diğer ailelerimizin sofralarında et bulundurmaları için çiftçinin desteklenmesi ve üretimin arttırılması gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.  

Yüksek et fiyatları aşağıya çekilmeli 
Ramazan ayında özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan et ürünlerinin, yüksek fiyatlardan dolayı birçok sofrada bulunmadığını söyleyen Nihat Karaca, et fiyatlarındaki artıştan dolayı et ürünlerinden daha az faydalandıklarını belirterek, “Et fiyatlarındaki artış bizleri zor duruma sokuyor. Bizler iki kilo et alma hesabı ile kasaplara gelirken, et fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle bir kilo almak zorunda kalıyoruz.” şeklinde konuşarak et fiyatlarını yüksek bulduklarını ifade etti.