Ramazan Bayramı esnafın yüzünü güldürdü

Van’da Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlar, bayramlık yiyecek ve giyecek eşyalarını almaya başladı. Bayramda misafirlere ikram edilecek şeker ve kuruyemiş çeşitleri tezganlardaki yerini alırken, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği göz

VAN 14.07.2015 13:05:32 0
Ramazan Bayramı esnafın yüzünü güldürdü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ramazan Bayramına sayılı günler kala halk ve esnaf yoğun bir şekilde bayram hazırlıklarına başladı. Çarşı esnafının tezgâhlarını ara sokaklarıda açması ile vatandaş bayram ihtiyaçlarını almak için tezgâhlara rağbet etti.

Kentin çeşitli yerlerine kurulan tezgâhlarda bayram şekerlerinin yanı sıra lokum, komposto malzemeleri ve kolonya satışlarının da yapıldığı görüldü. Satışların özellikle bayramdan 3 gün önce yoğunluk kazanmaya başladığını belirten esnaf, şeker fiyatlarının 5 TL ila 10 TL arasında değiştiğini söylediler. Bayramın vazgeçilmezlerindeN kuruyemişin tezganlarda fazlaca yer alırken fiyatların geçen yıla oranla değişmediği görüldü. Karışık kuruyemiş fiyatları 12-15 lira arasında değişirken halk ucuz olanı tercih ediyor.

“Halk iftardan sonra alışverişe çıkıyor”




Vanlıların daha çok iftardan sonra alışveriş yaptıklarını kaydeden Kinyas Garip isimli esnaf, “Fiyatlarımız gayet uygundur. Halk bayram şekerine rağbet gösteriyor. Şu an satışlar yoğun değil ama bayramdan birkaç gün önce yoğunluk yaşanıyor. Şeker fiyatları 5 TL ile 10 TL arasında değişiyor. Geçen senede aynı fiyatlara satıyorduk. Aynı zamanda kuruyemiş satışlarımızda başlamıştır. Kuruyemişlerin en düşük fiyatı 12 lirayken, en yüksek fiyatımız ise 15 liradır. Halk komposto malzemelerine de rağbet ediyor. Bunların fiyatı ise 10 TL ile 15 TL arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

“Vatandaş alışveriş için ayın on beşini bekliyor”



Vatandaşların bayram alışverişi için özellikle ayın on beşini beklediğini belirten Yunus Aras, “Heryıl bayramda 3-4 gün önce çarşı ana baba yerine dönüyor. Halk yoğun bir şekilde bayram hazırlığına başlıyor. Ancak her ne kadar iyi denilebilecek bir yoğun varsa da vatandaşın çoğu alışveriş için ayın on beşini bekliyor. Sattığımız şekerlerin fiyatları geçen yılki fiyatlarla aynıdır. Vatandaş Ramazan bayramlarında şeker ve çerez türü gıda ürünleri satın alıyor. Yılda 3-5 gün satış yapıyoruz. Giyim eşyalarını da alan vatandaşlar, misafirlerine ikram edecekleri, şeker, çikolata, çerez, kolonya gibi eşyaları satın alıyor. İşlerimizde bayram nedeniyle biraz yoğunluk var. Zaten yılda 2 kez böyle yoğunluk olur." diye konuştu.

Öte yandan toptancıların artık herkese mal vermediği, merdiven altı satıcıların azalacağını düşündüklerini ifade eden Yunus Aras  , “Toptancılar halk kendilerinden alışveriş yapsın diye seyyar satıcılara mal vermekten çekiniyor. Ancak büyük alışveriş marketlerine şeker ve kuruyemiş veriyorlar.
Bundan dolayı bu sene seyyar satıcıların azalacağını düşünüyorum.” dedi.




 

 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ                 Yılmaz Sönmez-İlyas Akkoş-Van Olay