'Ramazan ayında israfa dikkat edelim'

Ramazan ayında oluşabilecek israflar konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, israfın dinimizde haram olduğuna dikkat çekti.

VAN 22.06.2015 19:11:53 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Merkez Fakirullah Cami İmam Hatibi Hafız Nasrullah Yavuz, Ramazan ayında artan israf ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Hayatın her alanında israfın yapıldığına dikkat çeken Hafız Nasrullah Yavuz, Allah’ın emirlerinden bir tanesinin de müsrif olmaktan kaçınmak olduğunu ve özellikle Ramazan ayında buna daha çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Yavuz, “Ramazan ayı bir eğitim ayıdır. Her konuda olduğu gibi israf konusunda da almamız gereken çok önemli dersler vardır. Rabbimizin israfla ilgili emirleri de Kur’an-ı Kerim’de açık ve net bir şekilde ortadadır. Bu emirlerden bir tanesi de israftan, aşırılıktan kaçınmak, müsrif olmaktan uzak durmak olduğu unutulmamalıdır.” dedi.  

“Yiyip için, fakat saçıp savurmayın (israf etmeyin)”

İsrafın İslamda haram olduğunu ayetlerle örneklendiren Yavuz, “Ayet-i Kerime’de Yüce Allah; ‘Ey Âdemoğulları! Allah'a kulluk olsun diye, yapıp ettiğiniz her işte, kendinize çeki düzen verin, yiyip için, fakat saçıp savurmayın; çünkü Allah savurganları sevmez.’ Şeklinde buyurarak israfın Allah katında sevilmeyen bir davranış olduğuna dikkat çekilmiştir. Peki, ne demektir israf; ‘bir malın ihtiyaçtan fazlasını tüketmektir’, Biz de israftan kendimizi muhafaza etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“Allah-u Teâlâ israf edenleri sevmez”
Özellikle Ramazan ayında israfın arttığı gerçeğine üzüldüklerini ifade eden Yavuz, israfın günümüzde büyük bir hastalık halini aldığını ve bir taraftan israf yapılırken diğer taraftan insanların maalesef açlıktan öldüğünü belirtti.

Yavuz, “Çöplere baktığınız zaman, tam ve sağlam ekmeklerle karşılaşıyoruz. Bu ekmeklerin hepsi çöpe atılıyor. Yemek atıkları çöpe atılıyor. Büyük bir israf söz konusudur. Özellikle İslam ülkelerinde israfın kesinlikle olmaması gerekiyor. Allah-u Teâlâ israf edenleri sevmez.” şeklinde konuştu.

Rabbimizin emrettiği şekilde ölçülerini dikkate alarak israfa girmeme konusunda gayret gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Yavuz, ibadette bile israfa girilmemesi gerektiğini belirterek, “Bizler abdest alırken ya da diğer ibadetlerimiz yerine getirirken de israf konusuna çok çok dikkat etmeliyiz.” dedi.

Yavuz, israfın yapılmasındaki önemli etkenlerden birisinin de insanların bilinçsiz veya bilgisiz bırakılması olduğunu vurgulayarak, bunun önüne geçmenin tek yolunun ise çok okumak ve İslam’ın hükümlerini öğrenmek olduğunu ifade etti.