Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle beslenme alışkanlıklarıyla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirttiler.

VAN 18.06.2015 12:25:55 0
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu ve 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkardığı uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürlüğü de sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren açıklamasında aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulması gerektiğini belirterek, Sahura düzenli olarak kalkılması tavsiyesinde bulundu.

İmren, “Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durması uygun olacaktır.” dedi.

Terleme ile yaşanan su kaybının bayılma, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerine neden olabileceğini aktaran İmren, bunun önüne geçmek için bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini tavsiyesinde bulundu.

Sıvı tüketimine dikkat!

İftardan sonra azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesi gerektiğini belirten İmren, ”İftar ile sahur arasında ortalama en az 2,5-3 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda ve benzerlerini sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Öğünlerinizi, sahur ve iftarda yapacağınız 2 ana öğün ve iftardan sahura kadar 1-1,5 saat arayla yapacağınız 1-2 ara öğün şeklinde düzenleyin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.” ifadelerini kullandı.

İftara hafif yemeklerle başlayın

İftara hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra etli yemek yenilmesi gerektiğini vurgulayan İmran, “İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren, hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyveli tatlıları tercih edin.” tavsiyesinde bulundu.

İftardan sonra kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirmeye yardımcı olacağını da sözlerine ekleyen Dr. Yakup İmren, iftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmanın sindirime yardımcı olacağını aktardı.