PROJE SÜRÜYOR

Van'da 'Erken yaşta evliliklere hayır!' projesi kapsamında 2013 yılından beri çalışma yürüten Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA - KOOP) üyelerinin çabalarıyla şimdiye kadar üç aile, kız çocuklarını okula

VAN 4.08.2015 10:52:37 0
PROJE SÜRÜYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Bölgenin kanayan yaralarından biri olan erken yaşta evlilik konusuna dikkatleri çekmek, bu yönde bilgilendirmelerde bulunmak ve bu sorunu asgari seviyelere indirmek amacıyla bir dizi çalışma yürüten YAKA - KOOP, 2015 yılında da bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Muhtarlar, imamlar, sağlık çalışanları ve toplumun birçok kesimi ile ortak çalışma yaparak kanayan yaraya parmak basmak isteyen YAKA - KOOP tüm kesimleri duyarlı olmaya çağırıyor.

PROJE SÜRÜYOR
Yaka-Koop Başkanı Gülmay Gümüşhan, kooperatif çalışanları ile Aile ve Sosyal Politikalar uzmanı Zelal Güneri'nin katılımıyla Tuşba'nın Ermişler ve Canik mahallelerinde "Erken yaşta evliliklere hayır!" projesi kapsamında önceki gün toplantı düzenlendi. 
70 kadının katıldığı toplantıda, kadınlara erken yaşta evliliklerin sakıncalarıyla ilgili bilgi verilirken, katılımcılara broşür ve kurumun iletişim telefonları dağıtıldı. 
Daha önce müftülüğün proje konusunda bilgilendirmesi ile mahallelerin camilerinde de imam tarafından konu hakkında Kürtçe olarak vaaz verdiği öğrenildi.

AİLE İKNA OLUNCA 
Çalışmalarla ilgili gazetemize konuşan Yaka Koop Başkanı Gülmay Gümüşhan, Ermişler köyünde ilkokuldan sonra okumasına izin verilmeyen 17 yaşındaki bir genç kızla ilgili olarak ailesiyle görüştüklerini ve aileyi okumaya ikna ettiklerini söyledi.
Şimdiye kadar üç aileyi bu şekilde ikna ettiklerini belirten Gümüşhan, konuyla ilgili olarak şunları anlattı:
"17 yaşında Nalan isimli bir genç kadın bize ailesinin ilkokuldan sonra okula devam etmesine engel olduğunu anlattı. Tek istediği okumaya devam etmekti. Annesiyle konuşarak kabul ederse Yaka Koop'un okuması için maddi ve manevi destek olacağını söyledik. Seminer sonrası daha yoldayken beni aradı. Annem okumama izin verdi diyince çok mutlu olduk. Bundan önce de İpekyolu ilçesinde Ağzıkara mahallesinde yaptığımız çalışmalar sırasında iki aile böyle ikna olmuştu. Hatta bir tanesi Çocuk Gelişimi Bölümünü kazanmış. Biz çalışmalarımız sırasında ailelere söylüyoruz, yeter ki çocuklarınızı okutun biz kooperatif olarak elimizden gelen yardımı yaparız."

SOSYAL ETKİNLİK İSTİYORLAR
Kadınların sürekli ev işleriyle uğraştıkları ve yalnız kaldıkları için sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle de sosyal etkinlik talepleri olduğunu ifade eden Gümüşhan, "Bu mahallelerde anket çalışması da yaptık. Yakında sonuçlarını açıklayacağız. Kadınlar özellikle sosyal etkinlik istiyor, uğraşacakları değişik ve faydalı bir şey olmasını istiyorlar. " diye kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı