“Proje ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulanıyor”

Van Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Tuşba Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi üzerine kurulan toplam 12 kW gücünde rüzgâr ve güneş enerjisi sayesinde elektrik kesintilerinden etkilenmemesiyle Türkiye’de bir ilke imza attı.

VAN 7.08.2015 19:59:28 0
“Proje ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulanıyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi`nin elektrik kesintilerinden etkilenmemesi için toplam 12 kW gücünde yenilenebilir rüzgâr ve güneş enerjisiyle sağlanmaktadır. Şebekeden bağımsız olarak çalışan proje 9 kW güneş enerjisi ve 3 kW rüzgâr enerjisi olmak üzere toplam 12 kW kurulu güce sahip. 
Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi verenİl Sağlık Müdür Vekili Uzman Dr. Ferhat Ekinci, “Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi, Gedikbulak köyü ve civarında yaklaşık 15 köyde 15 bin kişiye hizmet vermektedir. Bu Aile Sağlık Merkezinde 3 aile hekimi, 3 sağlık elemanı ve bir yardımcı personel hizmet vermektedir. Aile Sağlık Merkezinin elektrik enerjisinin tamamını, yenilenebilir enerjiyle sağlanmaktadır. Yenilenebilir enerjide Van Türkiye’de güneş alan üçüncü ilimizdir. Yaklaşık 12 kW  enerji ihtiyacımız vardı. Biz buradaki enerjiyi 9 kW güneşten 3 kW da rüzgârdan temin etmekteyiz. Yaklaşık 6 aydır bu şekilde Aile Sağlık Merkezi hizmet vermektedir. Sağlık merkezimiz enerjisini güneş ve rüzgâr panelinden aldığı için dışarıdan herhangi bir enerji almamaktadır.” dedi.
“Proje ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulanıyor”
Projenin Türkiye’de ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulandığını vurgulayan Ekinci, “Türkiye’de farklı kurumlarda bu uygulama var, fakat ilk defa bir Aile Sağlık Merkezinde uygulanıyor. Buradaki uygulama 1 yılın sonunda başarılı olunursa yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Özellikle bölgemizde çok ciddi elektrik kesintileri olmaktadır. Bu projenin âmâcıda, sağlık hizmetini aksatmamak için yapıldı. Ayrıca aşılarımız buzdolaplardan saklandığı için zarar görmekteydi, bizde bunun önüne geçmek için bu projeyi uygun bulduk. 1 yıllık deneme aşamasından sonra sonuçları bakanlığımızla paylaşacağız.” şeklinde bilgi verdi.









Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ Yılmaz Sönmez / Van Olay