Profesyonel fotografçılar korsanlardan muzdarip

Türkiye genelinde korsan fotoğrafçılık sorunun yaşandığını anlatan Van Fotografçılar Derneği (VANFOD) ve fotografçılar, Profesyonel fotografçıların korsanlardan dolayı iş yapamadığını belirtti.

VAN 7.08.2015 00:08:49 0
Profesyonel fotografçılar korsanlardan muzdarip
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van’da düğün sezonunda yaptıkları fotoğraf ve video çekimleriyle önemli bir gelir elde eden Profesyonel fotografçıların, korsan fotoğtrafçılardan dolayı iş yapamadıklarını belirten Van Fotografçılar Derneği (VANFOD) Başkanı Tayfun Çiftçi, bu sorunun önüne geçmek için yetkilileri korsanla mücadeleye çağırdı.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na  (İLKHA) konuşan VANFOD başkanı ve fotoğrafçılar, korsan fotoğrafçılarla mücadele için meslektaşlarını da örgütlenmeye davet ettiler.

“Korsan fotoğrafçılık ciddi bir sorundur”

Korsan fotoğrafçılık sorunun Türkiye genelinde olduğunu hatırlatan Tayfun Çiftçi, Bölgede bunun daha yoğun bir şekilde yapıldığını hatırlatarak, “Korsan fotoğrafçılar normal fiyatların çok altında çalışıyorlar, çünkü vergi ödemiyorlar. Daha doğrusu vergi kaçırdıkları için maliyetlerini düşük tutmaktadırlar. Bu da büyük işletmeler ve fotografçı arkadaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Fotoğraf, görselin yüzeye yansımasıdır. Korsan konusunu düşündüğümüzde korsan, hakikatten artık ciddi bir sorun olarak önümüzde durmaktadır.” dedi.

Bu sorunun bir an önce belli çevreler tarafından ciddi önlemler alınarak çözülmesi gerektiğini aktaran Tayfun, “Dernek olarak şunu düşünüyoruz. Bu işin muhatabı Büyükşehir Belediyeleri ve biz olmalıyız. En nihayetinde bu işi vergilendirme aşamasında ciddi bir şekilde çalışılması gerekir. Bu sayede belki bunun önüne geçilebilir. Korsana karşı cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Korsan tespit edildiğinde söz konusu şahsa cezai işlem yapılması gerekmektedir. Bunlar uygulanırsa, korsan büyük ölçüde bitecektir.” şeklinde konuştu.

Farklı meslekteki şahısların boş zamanlarında düğün fotoğrafı ve ya video çekimleri yaptıklarını da sözlerine ekleyen Çiftçi, cezai yaptırımlarla bunun önüne geçilebileceğini aktardı.

“Vergi veren biz, iş yapan korsan fotoğrafçılardır”

Kendilerinin vergi ödediği halde korsanların bu işten para kazandığına değinen fotoğrafçı Nurullah Atlas, “Korsan fotoğrafçılar işlerimizi oldukça kötü etkilemiş durumdadır. Burada vergi veren bizleriz. Ancak iş yapan korsan fotoğrafçılardır.” diyerek korsalara tepki gösterdi.

“Korsan bizleri mağdur ediyor”

Korsan fotoğrafçıların fotoğrafçılık mesleğine darbe vurduğunu söyleyen fotografçı Uğur Aktaş ise, “Korsan fotoğrafçılar bizleri ciddi anlamda mağdur ediyor. Bizler profesyonelce bu işi yapmaya çalışırken, birilerinin bu işi korsan olarak yapması mesleğimize ciddi zarar veriyor. Önceki dönemlerde biz fotoğrafçılar, düğün sezonlarında çok iyi iş yaparken, şimdi yapamıyoruz. Düğün sezonlarında damat ve gelin adayları fotoğraf çekimi için sıraya girerken, şimdi ise korsanlar yüzünden iş yapamaz durumdayız.” diye konuştu. 



Haber Kaynağı: İLKHA (İLKE HABER AJANSI)