Prof.dr.gürkan: Böbrek Hastalığı Artış Hızı Korkutacak Düzeyde

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen 'Doğudan Batıya Hayata Bakış' konulu seminerde konuşan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr.Alihan Gürka

VAN 16.02.2013 17:54:52 0
Prof.dr.gürkan: Böbrek Hastalığı Artış Hızı Korkutacak Düzeyde
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen 'Doğudan Batıya Hayata Bakış' konulu seminerde konuşan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, böbrek hastalığının artış hızının korkulacak düzeyde olduğunu söyledi. Prof.Dr. Gürkan, "2016'da 100 bine yakın diyaliz hastası bekleniyor ki bunların maliyeti bize nerdeyse 10 Milyar TL'yi bulacak. Bu çok büyük bir rakam" diye konuştu.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Van'da böbrek nakli yapılabilmesi için çalışmalara başladı. YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi organ nakli merkezi gibi çalışabilmesi için ilk adımları atan üniversite, bünyesindeki öğretim üyelerinden Doç.Dr. Aziz Sümer ve Doç.Dr. Özgür Kemik'i Türkiye'nin en çok ve en iyi nakil merkezlerinden birisi olan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nakil konusunda eğitim almaya gönderdi. Bu çalışmalar kapsamında üniversitede 'Doğudan batıya hayata bakış' konulu bir seminer düzenlendi. Seminere, YYÜ Rektörü Prof.Dr. Peyami Battal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu, Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, Doç.Dr. Ülkem Çakır ve böbrek hastaları katıldı.

Seminerde konuşan Prof.Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'nin organ nakli konusunda çok büyük aşama kaydettiğini anlatırken 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 3 bin böbrek ve bin karaciğer nakli yapıldığını söyledi. Bu sayıların milyon nüfusa bölündüğü zaman Avrupa'nın en fazla organ nakli yapan ülkelerinden birinin Türkiye olduğini bildiren Prof.Dr. Gürkan, organ naklinde ağırlığın böbrek ve karaciğer naklilerinden oluştuğunu söyledi. Böbrek naklindeki hasta sayısının çok fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Gürkan, şöyle konuştu:

"Bu diyaliz tedavisi gün geçtikçe bu ülkenin sırtına çok fazla yük olmakta. En önemlisi de 2009 yılında Türk Nefroloji Derneği bir araştırma yaptı. Bu araştırma bizim ülkemizdeki korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Çok fazla böbrek hastamız var. Böbrek hastalığının artış hızı da bizi korkutacak düzeyde. 2016'da 100 bine yakın diyaliz hastası bekleniyor ki bunların maliyeti bize nerdeyse 10 Milyar TL'yi bulacak. Bu çok büyük bir rakam."

"MEVCUT 8 MİLYON POTANSİYEL BÖBREK HASTASI VAR'

Diyalizin uygun böbrek bulununcaya kadar yapılan bir tedavi ve ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Gürkan, bunun yaşam kalitesini düşürdüğünü fakat organ naklinin maliyetinin ucuz ve yaşam süresini uzattığını söyledi. Türkiye'deki böbrek nakli sayılarında olan artışın yüz güldürdüğünü de ifade eden Prof. Dr. Gürkan, şöyle devam etti:

"Ama yeterli değil. Çünkü senelik olarak havuzumuza, 6,7 bin yeni hasta katıldığını düşünüyoruz. Mevcut 8 milyon potansiyel böbrek hastasının olduğunu düşünüyoruz. Yani senelik 2 bin böbrek nakline ihtiyaç var. Bu sayıyı artırabilmek adına Türkiye'de etkin çalışan merkezlerin artması lazım. Türkiye'de 60 böbrek nakli merkezi var. Ama yapılan böbrek naklinin yarısını sadece 4 merkez yükleniyor."

"CANLIYKEN ORGAN BAĞIŞLAMAKTAN ÇEKİNMİYORUZ"

Böyle bir merkezin Van'da kurulacak olmasını çok önemsediğini de anlatan Prof.Dr. Gürkan, batıdaki illere gitmesi zor olan hastalar için YYÜ gibi, merkezlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Prof.Dr. Gürkan, "Türkiye milyon nüfus başına bakıldığında dönor sayısı açısından şansız bir ülke değil. Şanssız olduğumuz; beyin ölümü olmuş kişilerden aldığımız organdır. Yani canlıyken organ bağışlamaktan hiç çekinmiyoruz. Dünyanın en fazla canlı verici oranına sahibiz. Özellikle karaciğerde, milyon nüfus başına 7 kişi gibi çok yüksek bir orana sahibiz. İş ölülerimizin yakınlarımızın organlarını bağışlamaya geldiğinde de son derece düşük bir orandayız" dedi. - Van