PKK'ya 10 gün

BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile görüşmesini değerlendiren Hüseyin Yayman Türkiye'nin 20 yıllık uzun aradan sonra bir kez daha çözüme yaklaştığını yazdı. Hüseyin Yayman'ın o yazısı:

VAN 25.02.2013 12:48:07 0
PKK'ya 10 gün
Tarih: 01.01.0001 00:00

Abdullah Öcalan, ‘tarihi’ olarak nitelediği görüşmede ‘iki halkın eşit ve birlikte yaşaması’ gerektiğinin altını çizdi. BDP heyeti İstanbul’dan giderken, aynı anda Ankara heyeti de Bursa’dan yola çıktı. Heyet, Mudanya’dan kalkan feribotla İmralı’ya geçti. Devlet heyetinin adaya varmasıyla görüşme 13.30’da başladı ve 3 saat sürdü.

NEŞELİ, ESPRİLİ GÖRÜŞME

BDP heyeti, öğle yemeğini özel birliğe çıkan karavanadan yerken, aralarında espriler de yaptılar. MİT görevlisinin eşlik ettiği görüşmede Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Abdullah Öcalan arasında da espriler yapıldı. Abdullah Öcalan, Sırrı Süreyya’ya “Kendine dikkat et, sen bize lazımsın” diye takılırken, neşeliydi. BDP’liler, Öcalan’la gündemdeki tüm konuları türk porno konuşma fırsatı buldu.

KONUŞMASINDA HADİSLİ ÖRNEK VARDI

Abdullah Öcalan’ın önceden hazırlık yaptığı ve gündemi yakından takip ettiğinin belli olduğu görüşmede, ‘eylemsizlik, ülke dışına çekilme, anayasa değişikliği, BDP’nin tutumu, başkanlık, yerel yönetim reformu’ başta olmak üzere akla gelen tüm konuları ayrıntılı biçimde değerlendirildi. Öcalan, Hazreti Muhammed’in hadislerinden örnekler verdiği konuşmasında ‘ulus terimi ile millet kavramı’ arasındaki farkın üzerinde uzun uzun durdu. Öcalan, ‘Hepimiz İslam milletindeniz, ancak uluslarımız farklı olabilir’ derken ‘Arap’ın, Acem’e; Acem’in Arap’a üstünlüğü yoktur’ hadisini hatırlattı, Türklerle Kürtlerin birlikte yaşaması gerektiğini söyledi.

İMRALI’DAN GELEN 3 MEKTUP!

Öcalan, görüşme masasına 3 mektup koydu. Mektuplarda PKK’ya, Avrupa’ya, BDP’ye ve topluma yaptığı çağrılar var. BDP’lilerin görüşme sırasında okudukları mektuplarda, sürecin yol haritası da detaylı biçimde takvimlendirilmiş. Öcalan’ın, mektuplarının Kandil’e, Avrupa’ya ve BDP’ye ulaştırılmasıyla, yeni bir süreç başlayacak.

Öcalan, ‘Mektupların ivedi biçimde cevaplanmasını’ da istemiş. Mektuplarda ‘somut talepler ve sürece dair adımlar’ da yer alıyor. Mektuplarda Öcalan, PKK’ya yönelik, olarak ‘hangi tarihte, hangi adımı atması gerektiğini’ de belirlemiş. Tüm bunlar, Öcalan’ın ‘kafasında çözümü somutlaştırdığı’nın işaretleri. Öcalan’ın yol haritasının, İmralı’da yazdığı ‘Kürt Sorununda Demokratik Çözüm’ isimli kitabı kapsadığı düşünülüyor.

Mektuplar için 10 gün süre verdi

ABDULLAH Öcalan, mektupların ilgililer tarafından okunduktan sonra 10 gün içinde cevapların iletilmesini istediği ve gelen cevapları okuyup değerlendireceğini de söyledi. 10 gün içinde mektupların cevaplandırılmasıyla, Öcalan’la yeni bir görüşme daha gerçekleştirilecek ve çözümün yol haritası kamuoyu ile paylaşılabilir hale gelecek.

MARTTA EYLEMSİZLİĞE ADIM

Planlanan takvimin yürümesi ve sürecin sekteye uğramaması durumunda mart ayı içinde ‘eylemsizliğe dair ilk adımın atılması’ beklentisi yükseliyor. Ankara kulislerinde Öcalan’ın ‘devlet heyeti ile somut konuları görüşüp ilerleme kaydettiği, bundan sonraki trafiğin Öcalan’la örgüt arasında işleyeceği’ iddia ediliyor.

20 yıl sonra mesafe

TÜRKİYE 20 yıllık uzun aradan sonra bir kez daha çözüme yaklaştı. Mart 1993’te Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başlattığı inisiyatifin Özal’ın vefatıyla sonlanmasından 20 sene sonra ilk kez çözüm konusunda bu derece mesafe alındı.

Öcalan, BDP’lilerle görüşmeye takım elbiseyle geldi, sağlığı yerinde görülüyordu. BDP’lilerle buluşmada daha çok Öcalan konuştu, heyete karşı nazik davrandı ve herkese ‘Sayın’ diye hitap ettiği iddia edildi.

Pervin Buldan, Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder’in adadan ‘umutlu ve iyimser’ döndükleri ziyaret sonrasında gece başka bir mesai yaşandı. Üç isim görüşmeye dair notlarını birleştirdi. Görüşmenin içeriğine dair son notlar toparlanıp BDP eşbaşkanlarına iletilecek.