Piyasaya Ramazan dopingi

Van’da Ramazan ayı ile birlikte piyasalara hareketlilik de geldi. Esnaflar, bir süredir durgun olan işlerinin Ramazan ayının başlamasıyla birlikte arttığını söyledi. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte vatandaşlar da, iftar ve sahur ha

VAN 18.05.2018 11:33:31 0
Piyasaya Ramazan dopingi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

ESNAF MEMNUN
Gazetemize konuşan Akdaş Ticaret sahibi Mustafa Akdaş, Ramazan ayının işlerinin açılmasına vesile olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ramazan bereket ayıdır, huzur ayıdır. Ramazan ayında işlerimiz açılıyor, bereketleniyor, tabi tezgâhlarımız daha da güzelleşiyor. Gıda işi yapıyoruz, sattığımız ürünler normal dönemlerde de sattığımız ürünlerdir. Hurma satışlarımız daha çok oluyor, ramazan ayına özel istek olduğundan dolayı daha bol çeşitli hurmalar getiriyoruz. Bu ayda işlerimiz yoğunlaşıyor, doğal olarak esnafın da yüzü gülüyor. Bu sene fiyatlarda biraz artış var, geçen seneye göre bazı ürünlerde fiyat artışı oldu. Mesela geçen sene kuru üzümün kilosu 8 TL idi, bu sene 9 TL olmuş. Bunun da sebebi şuan sezon sonudur, sattığımız ürünlerin tümü geçen yılın mahsulüdür, bundan dolayı fiyatlarda 1-2 TL arası bir oynama var.” 

 

VAN KAYISISINA TALEP YÜKSEK
Ramazan ayı alışverişi çerçevesinde en fazla rağbet gören ürünlerden birinin de Van kaysısı olduğunu belirten Akdaş,  “Edremit ve Gevaş içlerinde yetiştirilen toprak kurusu kaysısına büyük talep var. Komposto için Türkiye’de bir numaradır. Malatya’dan Van’a gelip bu kaysıyı götürenler var, biz tonlarca kayısı sattık. O sarı kaysılar kükürtle kurutulmuş, onun hoşafını yapıyorlar ama o yaramaz. Bizim Van Gevaş’ın doğal toprak kurusu kaysısı çekirdeksizdir, fazla tatlı değil, onun tadı hiçbir kayısıda olmaz. Zaten olmazsa olmazımız kayısı ve kişmiş çeşitleridir. Bunun yanı sıra siyah eriğimiz var, vişne var,  bunlar başlıca ürünlerimizdir. Kayısı fiyatlarımız 10-12 TL arası değişiyor, daha önceleri yani kışın kilosunu 15 TL'den satıyorduk, ucuzlamasının sebebi esnafın elinde çok olmasındandır, çünkü stoklanmıştı şimdi bunun tüketilmesi lazım” diye konuştu.

 

GÜNLÜK TAZE TAHİN
Bu arada Van’da susamdan günlük tahin üreten bir firma da var. 
Adana Yöresel Tahin Helva isimli firmanın sahibi Ümit Aşkan da, Ramazan ayı dolayısıyla işlerinde yoğunluk yaşandığını söyledi.

Alkan, şöyle dedi:
“Halkımızın damak tadına layık tatlar üretmeye devam ediyoruz. Günlük taze doğal ve katkısız tahin üretimimiz devam ediyor. Malatya’dan helva çeşitlerini bulunduruyoruz, diğer ürünlerimiz çikolata, nar ekşisi, reçel, pekmez, zeytin gibi ürünler başta olmak üzere ramazan ayına özel her türlü hazırlığımızı yaptık. Son bir haftadır işlerimizde bir hareketlilik başlamış durumda. İşlerimiz iyi, bizim tek arzumuz halkımızı memnun etmek, onlara en iyi şekilde hizmet sunabilmektir. Kendi üretimimiz olan günlük taze doğal ve katkısız susam tahinin kilosu 17 TL, pekmezin kilosu 10 TL, reçel 15 TL, helva çeşitlerimiz gramajına göre değişiyor 6-20 TL arası, lokum çeşitlerimiz 10-20 TL arası, biber salçası 15 TL, pul biber 15 TL, domates salçası 10 TL.”

 

KIPIRDAMA VAR
Piyasaların son zamanlarda durgunluk yaşadığını ancak Ramazan ayı ile birlikte bir hareketlenme olduğunu anlatan Peynirciler çarşısı esnaflarından Kıvanç Ticaret sahibi Selçuk Kıvanç da, şunları söyledi:
“Hayırlısı ile mübarek ramazan ayına başladık. Piyasalar bu aralar bayağı bir durgundu,  işsizliğin etkisi var. Ama yine de Ramazan ayından dolayı hafif bir kıpırdama başladı, işlerimizden memnunuz. Tabi bizim her zamanki vazgeçilmez kahvaltılık ürünlerimiz mevcut. Sahurda yiyebileceğimiz ve gün boyu zinde tutacak zengin çeşitlerimiz var. Yöresel tüm ürün çeşitlerini bulunduruyoruz, Van’ımızın olmazsa olmazı kahvaltı ve sahur sofraları bu ürünlerle zenginleşir. Şuan mevsiminden dolayı taze peynir satışına başladık. Taze peynirlerimizi kalitesine göre 13-18 TL arası fiyatlarla satıyoruz, diğer bazı ürünlerimizi çökelek 6 TL, yöresel Van Kavutu 5 TL, doğal organik inek tereyağı 35 TL, koyun tereyağı 40 TL, bal çeşitlerimiz 40-60 TL arası değişiyor.”

 

ET FİYATLARI YÜKSEK
Ramazan ayında vatandaşın en çok ihtiyaç duyduğu ancak yüksek fiyatlarından dolayı uzak durduğu et ürünlerini satan esnaf da küçük bir hareketlilik yaşanmasına rağmen işlerin beklenen oranda olmadığını söyledi.
Kısmet Et Pazarı sahibi Selahattin Demir, şunları söyledi:
“Et fiyatlarındaki artışlar bizim iş yapmamıza engel olurken vatandaşın da alım gücünü etkiliyor. Mübarek ramazan ayımız başladı. İşlerimizde ufak bir hareketlilik var ama et fiyatları yüksek olduğundan dolayı fazla da bir rağbet şuan için söz konusu değil, çünkü et fiyatları pahalı ve milletin alım gücü yok, et fiyatlarındaki artışlar da devam ediyor. Mesela kuzu etinin kilosu 45 TL, ortalama 7 TL zam yedi. Dana eti 40 TL, kuşbaşı 40 TL, kıyma 38 TL, pirzola 50 TL. Yani vatandaş bu fiyatlardan dolayı et almakta güçlük çekiyor.?” 

 

RAMAZAN AYINDAN ÜMİTLİYİZ”
Eraslan Tavukçuluk çalışanı Fırat Kiyat da döviz fiyatlarının kendilerini zorladığını söyleyerek; dolar fiyatının düşmesini temenni ettiklerini söyledi. Kiyat ayrıca, Ramazan ayından ümitli olduklarını ve iş  hacimlerinin artacağını umduklarını söyledi.     

 

EN FAZLA SEBZECİLER MEMNUN
Ramazan ayından dolayı en yoğun işi yapanlardan birisi de mavlar oldu.  
Ramazan ayı ile birlikte işlerinin daha da açıldığını belirten Şaprak Manav sahibi İkram Şaprak, şunları söyledi:
“Ramazan ayının başlamasıyla birlikte işlerimiz daha da yoğunlaştı. Bu yoğunluğun diğer bir sebebi de sebzenin çok bol olması ve tüketilmesi. Geçen sene bu dönemde sebze kısıtlıydı, fazla yoktu, bu sene tam tersine çok bolluk var, bundan dolayı da fiyatlar uygun, halk alışveriş yapabiliyor. İşlerimiz gayet iyi. İşlerimizden memnunuz, günlük satışlarımız iyi, halimize şükür. Her çeşit meyve ve sebze satışını yapıyoruz, genel anlamda fiyatlar ucuz. Mesela domatesin kilosu 2 TL, salatalık 2 TL, biber 2,5 TL, patlıcan 2,5 TL, kabak 2 TL, karpuz 2 TL, kavun 3,5 TL, dolmalık biber 3 TL.”
Bu aralar yoğunluk yaşayan bir diğer kesim de marketler. Ramazan arifesinden şuana kadar büyük bir yoğunluğun yaşandığı marketlerde, Ramazanlıklar da ön raflara dizilmiş durumda.
Özel Haber: M. Selim Kurt / Mürsel Öner

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi