Piyasa, düğünlerle hareketlendi

Van’da, Ramazan ayının ve seçimlerin hemen ardından canlanan düğün sezonu ile birlikte müzik gruplarında, kuyumcularda, mobilya ve gelinlik eşya satan esnafta da hareketlilik başladı. Düğünlerde müzik icra eden gruplar ve esnaflar, işle

VAN 5.07.2018 10:51:29 0
Piyasa, düğünlerle hareketlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da bu yıl düğün sezonunun Ramazan ayına ve seçimlere denk gelmesi, bu alanla ilgili piyasada bir süre durgunluğa yol açtı.
Ancak seçimlerin hemen ardından düğün sezonunun canlanması piyasaya da hareketlilik getirdi.  

 

MÜZİK GRUPLARINA TALEP ARTTI     
Nazdar Müzikevi sahibi Ramazan Kurt, düğünlerle ilgili davetleri Ramazan ayında aldıklarını, seçimlerden sonra da taleplerin iki kat arttığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu sene havalar çokta fazla soğuk geçmedi, bu sebeple baharın ilk aylarında bir hareketlilik başladı ancak Ramazan ayının başlaması, ardından ülkenin seçime gitmesi derken bir durgunluk yaşandı, ancak seçimlerden sonra sezonumuzda canlılık başladı. Düğün rezervasyonlarımızı ramazan ayı içerisinde almaya başlamıştık, seçimlerden sonra talepler ikiye katlandı ve şimdi biz grup olarak yılsonuna kadar hemen hemen her gün doluyuz. Hem Van ve ilçelerden hem de il dışından rezervasyonlarımızı aldık, yeni sezona hazırız. Düğünlerde hafta sonları için 6 bin TL, hafta içi için de 4 bin TL alıyoruz.” 

 

KAMERACILAR DA SEVİNDİ
Sezonun canlanması, düğünlerde kamera çekimi yapanları da sevindirdi. 
Doğu Kamera sahibi Mevlüt Sangut, şöyle dedi:
“Seçimlerden sonra işlerimizde hareketlilik başladı, talepler çok iyi. Her günümüz yoğun geçiyor. İşlerimizden memnunuz. Yaptığımız hizmetler kamera çekimi, çadır kurma, ışıklandırma, sandalye ve masa giydirme… Doğum günü ve sünnet düğünlerinde müşterilerimizin talep ettikleri hizmeti veriyoruz. Yaptığımız çalışmalarda her bütçeye uygun fiyatlar çıkarabiliyoruz. Amacımız iş yerimize gelen müşteriyi memnun bir şekilde göndermek ve onlara en iyi hizmeti sunabilmektir. Kamera çekimi 500 TL’den başlıyor, 400 kişilik giydirmeli masa ve sandalye 1000 TL. Tam teşekküllü çadır kurma 3000 TL.”  

 

BİR ADRES DE TASARIMCILAR
Düğün sahiplerinin uğradıkları adreslerden biri de davetiye baskısı yapan tasarımcı firmalar.  
Son dönemlerde düğün sahiplerinin fazla masraf nedeniyle kaliteden kaçındığını ancak yine de yaptıkları işin bir getirisi olduğunu belirten Fox Tasarım sahibi Musa Erörs, “Her düğün sahibi düğünlerini yapmak zorunda ama şöyle bir şey var; insanlar daha az masraf yapmanın derdine düşmüş. Eskiden bir düğün sahibi düğün yapacağı zaman bir liste hazırlardı, 200 davetiye bastıracağı yerde 300 davetiye bastırırdı, şimdi ise kılı kılına denk getirmeye çalışıyorlar. Eskiden de biz bir sezonda yaklaşık 600 düğün için davetiye bastırıyorduk, şimdi de aynı şekilde fakat biz o dönem yüzde 30-40 kâr ediyorken, şimdi ise yüzde 10-15 kâr payımız oluyor. Haliyle o para da çok bir şeye değmiyor ama az da olsa belli bir canlılık oluyor. Dolar ve altındaki yükselişten dolayı insanlarımız daha az masraf yapmaya başladı. Düğün sahipleri her şeyden kısarak biraz daha az harcama yapmaya çalışıyorlar. Biz de hem işlerimizin sürekliliği hem de vatandaşlarımızı boş çevirmemek için kampanya başlattık.” diye konuştu.

 

ALTINA DA İLGİ VAR
Düğün sezonu ile birlikte altın satışlarında artış olduğunu belirten Yakupoğlu Kuyumcu sahibi Akif Ölmez de, şunları söyledi:
“Ramazan ve seçimlerden dolayı düğünler ertelenmişti. Şu an yoğunluk yaşıyoruz. Satışlarımız iyi, memnunuz. Fiyatlarda biraz düşüş oldu, ilgi de arttı. Yaşanan düşüşle müşterilerimizin bin TL gibi bir kârı var. Bizim düğün paketlerimiz var, 10 bin ile 75 bin TL arası değişiyor. Düğün yapmak isteyen bir vatandaşın cebinde en az 10 bin TL ile altın alışverişine çıkması lazım, bu rakam kişinin bütçesine bağlı olarak 100 bin TL'ye kadar da çıkabiliyor.” 

 

ÇEYİZLİK KAMPANYALARI
Düğün sezonu ile birlikte çeyizlik eşya satan esnaflar da kampanyalar başlattı. 
Gürses Dayanıklı Tüketim Malları sahibi Zülküf Eryılar, şunları anlattı:
“Bizde de düğün sezonu ile birlikte hareketlilik başladı. Firmalar da bu anlamda kampanyalar hazırladı. Biz de çeşitli kampanyalar hazırladık, çeyiz paketleri oluşturduk. Kampanyalarda buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi beyaz eşya paketlerimiz var. Onun haricinde 6 parça da küçük ev aletleri çaycı, mutfak robotu, süpürge makinesi, bu tarzda 10 parça 5500 TL’lik çeyiz setimiz var. Ev tekstili ve zücaciye gruplarında da çeyiz paketlerimiz var, bu gruplardaki fiyatlarımız 1500-2000 TL’den başlıyor. Fiyatları bu şekilde cazip hale getirerek piyasayı hareketlendirme çabası içerisindeyiz. Ödeme konusunda her şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”
Özel Haber: M. Selim KURT / Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: