Peynircilerin talebi var;

'Çiftçilerimiz bilinçlendirilmelidir'

VAN 7.04.2014 10:01:02 0
Peynircilerin talebi var;
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'a has olan otlu peynirin kanseri tetiklediği yönündeki açıklamaların doğru olmadığını iddia eden peynirciler, çiftçilerin Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmesini ve bilinçlendirilmesi yönünde eğitimler verilmesini istedi.


Haber: Fazıl ERÜŞ

Otlu peynirin kanser türlerine neden olmadığını iddia eden peynirciler, peynirin sağlıklı ortamlarda üretildiğini ve satıldığını söylediler. Alpaydın Şarküteri Altın Bal dükkânının sahibi Rüstem Alpaydın, otlu peynirin Van için bir marka değer taşıdığını kaydetti.

ÇİFTÇİLERİMİZ BİLİNÇLENDİRİLMELİDİRLER
Otlu peynir için kaliteli tuz kullandıklarını ifade eden Alpaydın, "Peynirdeki tuz oranı doktorların bahsettiği kadar değildir. Kesinlikle otlu peynirde kanser riski taşıyacak kadar tuz oranı olmaz.
Çok tuzlu peynir zaten sertleşir ve sağlıklı da olmaz. Ama otlu peynir yağlı olduğu için tuzsuz olursa da bozulur. Bu nedenle bu dengeyi çok iyi korumalıyız. Yazılı basında tuzlu balık ve otlu peynirin kanser riski taşıdığı iddia edilmiş. Bu yanlış bir tespittir. Bilimsel bir araştırmadan yanayız. Eğer otlu peynir kansere neden oluyorsa mutlaka bir çözüm üretilmelidir. Tarım Bakanlığı çiftçilerimizi bilinçlendirmelidir. Eğer çiftçilerimiz bilinçlenirse daha sağlıklı ve lezzetli peynir üretilir."dedi.

KÜP PEYNİRİ DAHA
ÇOK TERCİH EDİLİYOR
İşlerinin de çok iyi olduğunu vurgulayan Alpaydın, "Taze peynir Mart ayında şeffaf bidonlara doldurularak toprak altına gömülür. Toprak altında 8-9 ay bekletilir. Daha sonra Kasım ve Aralık ayında toprak altından çıkarılarak satışa sunulur. Toprak altında kalan peynir ne kadar çok dinlenirse o kadar daha çok kaliteli ve lezzetli olur. Taze peynir 45-60 gün arası peynire özel hazırlanmış suda bekletilir. Küp peynirinin yanı sıra salamura peyniri de bu mevsimde satıyoruz. Salamura peynir toprağa gömülmez ancak serin bir yerde saklanılır.Küp peyniri daha lezzetli, kaliteli ve yağlı olduğu için küp peyniri daha iyi rağbet görüyor. Küp peyniri sıcakta bozulur.
Bu nedenle satmak için peynir alanlar genelde salamura peynir alıyorlar. Kilosu 10-15 TL arasında değişiyor. Günde yaklaşık 50-60 kilogram peynir satıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye´nin birçok iline otlu peynir gönderiyoruz. "ifadelerini kullandı.

OTLU PEYNİRE İYOTSUZ TUZ KATILIYOR
Befre Bal dükkânı sahibi Muhammed Mehdi Kaya ise, 15 yıldır peynir sattığını belirterek otlu peynirin Van ekonomisine de büyük katkı sağladığını belirtti.
Kaya, "Otlu peynirin kanseri tetikliyor söylemlerine kesinlikle katılmıyorum. Ancak otlu peynir iyotsuz tuzdan yapıldığı için ´Guatr´ hastalığına neden olabiliyor. Peynir güzel tutulursa daha lezzetli ve sağlıklı olur.
Bu nedenle çiftçilerimiz ve köylülerimiz bu konuda bilinçlendirilmeliler. Biz sağlıklı ortamlarda satarak görevimizi yerine getiriyoruz.
Çiftçiler de sağlıklı bir şekilde tutarak bize peyniri ulaştırmalıdır. Burada yetkili mecralara büyük görevler düşüyor. Yoksa yalan yanlış söylemlerle marka değeri taşıyan otlu peynirin değerini de düşürürüz."şeklinde konuştu.