Peynirciler Çarşısı’nda kiralara zam geldi

Van Büyükşehir Belediyesi Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda bulunan işyerleri kira bedellerine yüzde 15 oranında zam yapıldı. Gelirlerin giderleri karşılamadığını belirten peynirci esnafı, kira artışıyla biraz daha ödeme sıkıntıs?

VAN 15.03.2022 11:20:43 0
Peynirciler Çarşısı’nda kiralara zam geldi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Büyükşehir Belediyesi ile Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafı arasında önceki gün 3 yıllık protokol imzalandı.

YÜZDE 15 ZAM

Protokol çerçevesinde işyeri kiralarına yüzde 15 zam yapıldı.
Yaklaşık 40 işyerinin bulunduğu çarşıda yapılan kira zammının ardından, büyüklüğüne göre kira ücretlerinin 1700 TL ile 4000 TL arasında değiştiği belirtildi. 
Çarşının iç kesiminde yer alan dükkanların daha yüksek, dışta kalan dükkanların ise daha düşük kira ödeyeceği kaydedildi. 

“YÜK BİRAZ DAHA ARTTI”

Son zamanlarda müşteri sıkıntısı yaşayan çarşı esnafı, yapılan zammın kendilerini biraz daha ödemeler konusunda zorlayacağını söylüyor.
Çarşının en eski esnaflarından biri olan Rüstem Apaydın, “Kira artışı buradaki esnafı biraz daha zorlar. Zaten pandemi, işsizlik ve şimdi de Ukrayna savaşı nedeniyle müşteri sıkıntısı var. Kiraya, su, elektrik, doğalgaz, vergi, ambalaj, Bağ-Kur giderleri de eklendiği zaman esnafın işi çok zorlaşacak” dedi.

YA KREDİ YA DA BORÇ

Ay sonunda ödeme zorluğu yaşayan esnafın farklı çözüm yollarına başvurmak zorunda kaldığını belirten Apaydın, “Şimdi bu kadar kalem gidere karşılık müşteri olmayınca, dolayısıyla gelir olmayınca esnaf başka çarelere başvuruyor. Ne yapıyor, ya kredi çekiyor ya da borçlanıyor. Dileğimiz insanların alım gücünün yükselmesi ve müşterilerimizin çoğalması, başka yolumuz da yok” şeklinde konuştu. 

TAZE PEYNİR ÇIKTI 

Bu arada Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda taze inek peyniri de satışa sunulmaya başladı.
Taze peynirin kilosu ise 35 TL.

ESKİ PEYNİRDE 10 TL DÜŞÜŞ

Taze peynir fiyatlarına karşılık eski küp peynirin fiyatında da düşüş yaşandı.
Daha önce 85-90 TL arasında satılan peynirin kilosu şu anda 75-80 TL arasında.
Marketlerde ise, eski otlu peynirin kilosunun 100 TL olduğu öğrenildi.
Özel Haber: Adil Harmancı