Peynirciler Çarşısı esnafı: 'Otlu peyniri tanıtmak zorundayız'

Van Peynirciler Çarşısı esnafı, otlu peynire coğrafi işaret tescil belgesi verildiğine dikkat çekerek, otlu peynirin tur operatörleri aracılığıyla daha çok tanıtılması gerektiğini söylüyor. Çarşı esnafı, soğuk depo, kanalizasyon

VAN 23.06.2021 12:37:53 0
Peynirciler Çarşısı esnafı: 'Otlu peyniri tanıtmak zorundayız'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da yüksek kesimlerde yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peynire 2018 yılında coğrafi işaret tescil belgesi verildi. 
Van merkez ve ilçelerinde üretilen otlu peynir, sipariş üzerine batı illerine gönderildiği gibi kültür turlarında da turistlerin en fazla ilgi gösterdiği ürünlerden birini oluşturuyor.

TANITIM TALEBİ

Van’da otlu peynir perakende tarzında satıldığı gibi İpekyolu ilçesi Ahmedi Hani Parkı yanındaki Van Peynirciler Çarşısı’nda daha hijyenik şartlarda satışa sunuluyor.
Ancak esnafların coğrafi işaret tescili yapılan otlu peynirin daha da önemsenmesini ve tanıtılmasını istiyor. 
Esnaflar, bunun için de tur operatörlerinin katkısını işaret ediyor. Van’daki seyahat acentelerinin, tur operatörlerinin gelen turistleri çarşıya da yönlendirmeleri isteniyor. 

“TADINI ALMADAN NE OLDUĞUNU BİLEMEZLER”

Peynirciler Çarşısı esnaflarından Rüstem Apaydın, otlu peynirin tanıtımını sadece kendileri için değil, Van için istediklerini belirterek, “Geçenlerde Büyükşehir Belediyemizin sayın Genel Sekreteri de gelip bizi ziyaret etti. Sorunlarımızı aktardık. Kendisine sizin aracılığınızla çok teşekkür ediyoruz. O zaman da söyledim, bu peynirin tanıtıma ihtiyacı var. Van’a gelen bir yabancı gelecek, görecek, tadacak, tadına varacak, gelmeden, görmeden, tatmadan olmaz, istediğin kadar yaz çiz, fotoğraf çek yine olmaz. Van’a uğrayan turist buraya da gelirse, tescillenmek üzere olan, tescili olan otlu peyniri daha çok tanıtmış oluruz, bu sadece esnaf için değil Van için bir tanıtım, Van için bir hizmet olacak. Gelen turist gittiğinde Van’ı daha çok anlatacak. O nedenle tur operatörlerine çok iş düşüyor. Onlardan çok şey bekliyoruz, tur operatörleri çarşıyı da mutlaka programlarına almalı” dedi.

ÇARŞININ SIKINTILARI

Çarşının çözüm bekleyen sorunlarının da olduğunu anlatan Apaydın, “Şimdi bu peyniri yılın 365 günü bulundurmak gerekiyor. Yani belli bir dönem olan, sonra biten bir şey değil, eskisi bitmeden yenisi piyasaya sürülüyor. O nedenle çarşıya büyük bir soğuk deposu şart. 60 dolayında esnaf var. Bu kadar uzun süre peyniri soğuk deposuz sağlam bir şekilde tutmak mümkün değil, bir süre sonra bozuluyor, yarısı çöpe gidiyor. Genel Sekreterimize de söyledik, sizin aracılığınızla da bir kez daha tekrarlıyorum, bu soğuk depo sorunu bir şekilde mutlaka çözülmeli, DAKA üzerinden olur, başka şekilde olur, ama buraya bir soğuk depo şart. Ayrıca kanalizasyon sorunumuz da var, bunun da hal edilmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

KİRA KONTRATI KONUSU

Van Peynirciler Çarşısı esnafı, bir diğer taleplerinin ise, kira kontratları ile ilgili olduğunu söylüyor.
Esnaflar, kira kontratlarının belirtilen süre içinde yenilenmek zorunda olunduğunu ancak kira kontratının normalde 10 yılda bir yapılması gerektiğini, şu anda 3 yılda bire çekildiğini belirterek, bu sürenin tekrar 10 yıla çıkarılmasını talep ediyor.  
Özel Haber: Adil HARMANCI

Prestij Haber Merkezi