Peynirciler Çarşısı esnafı: Kira konusunda destek bekliyoruz

Van Büyükşehir Belediyesi Peynirciler Çarşısı esnafı, bir kez daha, kiracısı oldukları Van Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerinden kira almaması ya da indirime gitmesi talebinde bulundu.

VAN 14.01.2021 11:22:55 0
Peynirciler Çarşısı esnafı: Kira konusunda destek bekliyoruz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait tarihi Peynirciler Çarşısı esnafı pandemi nedeniyle, diğer esnaflar gibi sıkıntı yaşıyor.
Çarşı esnafı, kira ve diğer giderler kalemlerini zamanında ödeyemediğini ve bu nedenle bu konuda kendilerine kolaylık sağlanmasını talep ediyor.  

MÜŞTERİ SAYISI DÜŞTÜ

Peynirciler Çarşısı esnaflarından Rüstem Apaydın, müşteri sayısının özellikle kış aylarında çok düştüğünü söyledi.
Yerli müşterinın yazın peynir satın aldığı, yabancı müşterinin de pandemi nedeniyle kente gelmediği için iki yıldır kış aylarında müşteri sıkıntısı yaşadıklarını belirten Apaydın, “Biz kış aylarında daha çok dışarıdan gelenlere peynir satarız, çünkü Van’da yaşayanlar kışlık peynirlerini yaz aylarında alır, kışın tüketmek üzere toprağa gömerler. Ama pandemi nedeniyle geliş gidişler olmadığı için yabancılar da Van’a uğramıyor ve yabancıya peynir satamıyoruz. Dolayısıyla yerliye yönelik satışlarımız çok düşük düzeyde oluyor. Ben şu anda 30 liralık iş yapmış durumdayım. 50 bin liralık malım var, 30 liralık iş yapmışım. Elimdeki malın yüzde 80’i çürüyecek, dökeceğim, çünkü satılmıyor, bozuluyor.”

“KİRA ALINMAMASINI YA DA İNDİRİM YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Kazanamadıkları için kira ve faturalarını ödeyemediklerini ifade eden Apaydın, belediyeden kira alınmaması ya da kira bedelinin yarıya indirilmesi talebinde bulunmak istediklerini söyledi.
Belediyenin bu tavrının diğer kurumlara ve bina sahiplerine örnek teşkil edeceğini aktaran Apaydın, şöyle dedi:
“Kiramızı ödeyemiyoruz, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Cumhurbaşkanımızın bir beyanatı vardı, kamu kurum ve kuruluşlar eğer imkanları varsa 3 ay kira almasınlar diye. Biz de Van Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısıyız, belediyenin bize bu yönüyle bir kolaylık yapmasını istiyoruz. Gelip durumumuzu yerinde görebilirler, esnafa tek tek sorabilirler, çünkü gerçekten herkes çok sıkıntıda, sadece ben değil, çarşıdaki herkesin durumu aynı. Geçmişe dönük borçlarımız var, şimdiki borçlarımız var. Bazı belediyeler ve kurumlar, kiracılarından 6 ay kira almayacaklarını da açıkladılar. Belediye böyle bir şey yaparsa diğer kurumlara da örnek olur. Diğer bina sahiplerine de örnek olur. Esnafa az da olsa bir nefes aldırır. Bu uygulama en azından pandemi önlemleri bitene kadar yapılabilir, kiralarda yüzde 50 gibi bir indirim olabilir. Yani bu herkese bir örnek teşkil eder.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: