Peynirci esnafı: Zamlar otlu peyniri de etkileyecek

Van Peynirciler Çarşısı esnafı, piyasadaki fiyatlanmaların ileriki günlerde henüz zam uygulanmayan Van otlu peynirine de yansımasını beklediklerini söyledi. Türkiye genelinde süt ürünleri zamlı satılırken, Van Büyükşehir Belediyesi P

VAN 17.12.2021 10:48:37 0
Peynirci esnafı: Zamlar otlu peyniri de etkileyecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM

Türkiye genelinde olduğu gibi Van Peynirciler Çarşısında da diğer süt ürünleri zamlı satılıyor.
Esnaflar, süt ürünlerine uygulanan zammın ilerde Van otlu peynirine de yansıyacağını söylüyor.

“30’A ALDIĞIMIZI 45’E ALIYORUZ”

Çarşı esnaflarından Rüstem Apaydın, piyasadaki zamlara çiftçinin de ayak uydurduğunu belirterek, “Şimdi dolar gerekçe gösterilip herkes elindekine zam yapıyor, peynir üreticisi de bunu yapıyor. Mesela birkaç gün önce 30 TL’den aldığım peyniri köylü şimdi 45 TL’ye satıyor. Ama bizim elimizdeki peynir Haziran ayından kalma olduğu için şu an eski fiyattan satıyoruz, fakat bu gidişle bu zamlar otlu peynire de yansıyacak, mecburen fiyatını artıracağız” dedi.

“MÜŞTERİ SIKINTISI DAHA DA ARTTI”

Sezon başında Van Peynirciler Çarşısı’nın biraz daha hareketli olduğunu ancak son günlerde ciddi bir müşteri sıkıntısı çekildiğini söyleyen Apaydın, “Bizim bu peynirciler çarşısında her zaman müşteri sıkıntısı oluyor ama bu son dönemlerde çok daha arttı bu sıkıntı. Esnaf çok zor durumda… Mart ayında da dükkan kiraları yeniden belirlenecek, bu giderlerin altında, bu müşteri sıkıntısında nasıl idare edeceğiz valla bilemiyoruz.” diye konuştu.

IRAK’A TOPLU SATIŞLAR

Peynirciler çarşısı esnafının dışarıya yapılan satışlar sayesinde ayakta kaldığını aktaran Apaydın, “En sağlam müşterilerimiz Kuzey Irak’tan gelen müşteriler. Onlar peyniri toplu olarak alıyorlar. Bu esnafa biraz rahat nefes aldırıyor. Bir de batı illerinden siparişler oluyor zaman zaman, esnaf bu şekilde ayakta kalabiliyor. Bu satışlar da olmasa öbür türlü idare etmek mümkün değil. Esnafın tek bir avantajı var, elindeki mal fiyatlanıyor, ama bunun için de satışın olması gerekiyor.” diye kaydetti.

KAYHAN: HENÜZ OTLU PEYNİRE ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan da, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın ardından süt ürünlerine de zam yapıldığını kaydederek, otlu peynirde ise henüz bir zammın söz konusu olmadığını söyledi. Otlu peynirin kilosunu 65 TL'den sattıklarını ifade eden Kayhan, cacık ve tereyağı gibi ürünlerin fiyatlarının arttığını kaydetti.
Taze olarak adlandırılan bu yılki ürünlere yüzde 50 oranında, geçen yıldan kalma ürünlere ise yüzde 20 civarında bir zam yapıldığını dile getiren Kayhan; “Van Otlu Peynirine zammı yansıtmış olsaydık fiyatı 100 TL'yi bulurdu. Ancak otlu peyniri 65 TL'den satmaya devam ediyoruz. Geçen sene de kilo fiyatı 60 TL'ydi” dedi.
Geçtiğimiz günlerde çiğ süte yüzde 45'ten fazla zam yapılmasının ardından, peynir, cacık, tereyağı gibi süt ürünlerinin de fiyatları güncellendi ve yeni fiyat tarifeleri de etiketlere yansıtıldı. Bu kapsamda Tarihi Van Peynirciler Çarşısı esnafı da, yeni fiyat tarifesi ile satış yapmaya başladı. Çarşı esnafı, zamların ardından işlerinde düşüş olduğunu söyledi.
Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın ardından bir çok süt ürününün de zamlandığını söyledi. Otlu peynirin fiyatının 65 TL'den satıldığını dile getiren Kayhan; “Otlu peynire zam yapmadık ve kâr marjımızı da düşük tuttuk.” diye konuştu.
 

YENİ FİYATLAR...

Süt ve süt ürünlerine yapılan zammı değerlendiren Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan: “Çiğ sütün zamlanmasının ardından çökelekin kilo fiyatı 15 liradan 20 – 22 liraya yükseldi. Fabrikaların bize verdiği fiyat 20 – 22 TL arası. Köyünde üretim yapan vatandaşlarımız daha önce 10 TL'den veriyordu çökeleği bize, ancak maliyetler yükselince köylümüz, hayvancılığı bırakabileceğini dile getirmeye başladı. Biz de bunu istemediğimiz için çökelek fiyatını 15 TL'den almaya başladık kendilerinden. Bu zammı yapmıştık ve bu şekilde devam ediyor. Otlu peynirin kilo fiyatı 65 lira. Diğer ürünlere uygulanan zammı otlu peynire uygulasaydık kilo fiyatını 100 TL'ye satıyor olmamız gerekirdi. Ancak otlu peynirde bu zammı uygulamadık. Geçen sene otlu peyniri 60 liraya satıyorduk, bu sene 65 lira olmuş. İnek sütünden elde edilen tereyağının kilosu 45-50 liraydı şuan 80 liranın aşağısına satmamamız lazım. Yine koyun sütünden elde edilen tereyağını 80 liradan satıyorduk şuanda kilo fiyatı 120 lira olmuş ve bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

“AMBALAJ MALİYETLERİ DE ARTTI”

Sadece süt ve süt ürünlerinin değil, ambalaj maliyetlerinin de yükseldiğini anlatan Kayhan; “Şuanda 1 kilo naylonu 32 liraya alıyoruz. Maliyetlerimiz her geçen gün yükseliyor. Şuanda çarşımız esnafının büyük bir kısmının belediyeye kira borcu var. Fiyatların artmasının ardından işlerde de düşüş oldu. Esnaflar sıkıntılı durumda” dedi.

“ÜRETİM AZ, FİYATLAR YÜKSEK”

Süt ve süt ürünlerine yapılan son zamların peynirci esnafını iki yönlü etkilediğini söyleyen Kayhan: “Zaten yaşanan kuraklıktan dolayı süt ve süt ürünlerinde bir sıkıntı söz konusuydu. Üstüne bir de zam olunca esnaf da vatandaş da etkilendi. Şimdi üretim çok az yapılıyor. Böyle olunca da zaten fiyatlar da yükselmiş oluyor. Fiyatlar artınca esnafın işleri düşüyor. İş azalıyor ancak giderlerimiz artıyor. Elektrik, su, ambalaj, kira fiyatları derken esnafın aylık gideri oldukça yükseliyor.” diye konuştu.
Son olarak, ürün tedariki konusunda esnafın sıkıntı yaşadığını dile getiren Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan: “Ürün tedariki en büyük sıkıntı yaşadığımız konudur. Köylüde mal yok, yani yok denilecek kadar az. Bazı fırsatçılar da zamanında köylere gidiyor, yüklü miktarda mal alıyor, daha sonra getirip esnafa satmaya çalışıyor. Şuan böyle bir döngünün içindeyiz...”

Peynirci esnafı: Zamlar otlu peyniri de etkileyecek
Özel Haber: Adil HARMANCI / 
M. Selim KURT