PETROL YATAĞI

İstihdam alanlarının çok kısıtlı olduğu ve işsizliğin her geçen gün arttığı Van'da istihdam sıkıntısını ve işsizlik sorununu ortadan kaldıracak düzeyde maden yatakları bulunduğu belirtiliyor. Ancak inşaat sektörüne dönük made

VAN 23.03.2015 10:13:16 0
PETROL YATAĞI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Tüm bölge illerinde olduğu gibi Van da, bölgede 1990'lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortamlardan olumsuz etkilendi. 
Çok sayıda köyün boşaltıldığı ilde tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Sınır ticaretinin de yapılamadığı, turizmin de diplerde olduğu kent merkezine göçle gelenler ise, işsizliğin ve geçim sıkıntısının ortasına düştü.

VAN MADEN ZENGİNİ
Ancak Van'da üretime dönüştürülmesi durumunda geniş bir istihdam sağlayacak ölçüde maden yataklarının bulunduğu belirtiliyor.
Fakat bu madenlerden sadece inşaat sektöründe kullanılan pomza, kiremit hammaddesi ve kireç taşı çıkarılıyor. 
1999 yılına kadar çıkarılan Gürpınar Şamanıs kömürü ise, bu tarihten beri çıkarılmıyor.

MADEN BULUNAN YERLER 
İlde endüstriyel madenler dışında önemli oranda metalik madenler de var. Özalp ilçesinde 5 ayrı bölgede krom madeni bulunuyor. 
Rezervlerinin 570 ton olduğu tahmin ediliyor. 
Krom dışında ildeki bir diğer metalik maden de demir. Demir oluşumları Bahçesaray ve Çaldıran ilçelerinde yer alıyor. Yapılan tespitlere göre, Bahçesaray-Geçkinli bölgesi % 24 demir tenörü ve 363.000 ton görünür rezerve sahip. Muradiye-Karadul'da da 2 ayrı bölgede demir madeni bulunduğu kaydediliyor. 
1955-1978 yılları arasında kömüre yönelik yapılan çalışmalar sonucunda Erciş-Zilan ve Şahmanis linyit sahaları ortaya çıkarılmış, ancak şu anda çıkarılmıyor. Bunların dışında Hoşap civarında da Neojen Havza'da ince (birkaç cm kalınlığında) damarlar kapsayan yersel bir kömür var.

PETROL YATAĞI
Van'da Erek Dağı civarında ve Gürpınar'da farklı dönemlerde petrol arama çalışmaları yürütülse de, buralarda açılan bir iki kuyunun üzeri daha sonra betonla kapatıldı.
Van'daki bir otelin açılışında konuşan dönemin Van valisi Münir Karaloğlu, ildeki madenlere dikkat çekmişti.
İran'dan Van'a gelen turist potansiyeli ve kentin yeraltı zenginlikleriyle ilgili bilgi veren Karaloğlu, şunları söylemişti: 
"Şu anda Muradiye'de 42 megavatlık bir hidroelektrik santrali yapılıyor. Burada termik santral de olabilir. Çünkü bu bölgede kömür de var. 
Van, yeraltı zenginlikleri bakımından Türkiye'nin en bakir bölgesi... Bölgedeki sorun dolayısıyla son 30 yıldır kimse bu bölgeye kazma dahi vurmamış. 30 yıl önceki teknoloji ile ne yapılabildiyse yapılmış. Van'ın Muradiye ilçesinde uzun yıllar önce petrol çıkarılmış. 1886 yılından 1948'lere kadar Muradiye'de petrol çıkarılıyormuş. Ruslar, işgal döneminde 3 yıl Muradiye'de kalarak, çıkardıkları ham petrolü Tiflis'e gönderiyormuş."

MADENLER ÜRETİLİRSE
Gazetemize konuşan TMMOB üyesi mühendis Şemsettin Bakır, madenlerin işletilmesi için koşulların uygun olduğunu söyledi.
Madenlerin işletilmesi durumunda bunun büyük bir istihdama ve bölgenin zenginleşmesine yol açacağını ifade eden Bakır, özel sektör ile devletin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. 
Bakır, tüm madenlerin gerçek anlamda işletilmesi durumunda bunun yüzlerce işsiz için ekmek kapısı olacağını kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı