'Peres gelecek, ortadan kaybolun'

SKANDALDAN SONRA BU POZU VERDI

VAN 16.04.2013 16:06:19 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
Peres'in ziyareti öncesinde 'Müslüman zannedilirler' diye personelin işe gelmesi yasaklandı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Paris gezisi için Belçika'dan Fransa'ya hızlı trenle yaptığı gezide siyahi-Afrikalı işçi krizi yaşandı.
 
Ziyaret öncesinde istasyonda görevli tüm Afrikalı ve siyahi çalışanlara, 'yanlışlıkla Müslüman zannedilirler' diye o gün işe gelmemeleri emredildi. Bu şekilde Peres'e 'Müslüman çalıştırmıyoruz' mesajı verilmek istendi. Skandalı, Fransız ulaşım sendikası SUD-Rail ortaya çıkardı.
 
ARAPLAR KONUŞULACAKTI
 
8 Mart'ta meydana gelen olayı gündeme taşıyan İngiliz Daily Mail gazetesi, ırkçı uygulamanın Gare du Nord tren istasyonunda yaşandığını aktardı. Habere göre istasyon amiri tüm çalışanlarına gönderdiği uyarıda, Kuzey Afrika kökenli, siyahi personelin 'Müslüman sanılmasınlar' diye tren garına girmelerini yasakladı. Yenişafak gazetesinden yer alan habere göre, konuyla ilgili resmi bir şikayette bulunan SUD-Rail, tren Belçika'dan Fransa'ya ulaştığı sırada Peres ve beraberindeki heyetin ulusal demiryolları şirketi SNCF'nin personeli tarafından karşılandığını bildirdi. İşin ilginç tarafı ise Müslüman karşıtı işgüzarlığın, Paris'te Arap-İsrail ilişkilerinde barış sürecinin konuşulacağı toplantı öncesi yaşanması oldu.
 
ÖLÜM KAMPI ÖZÜRÜ
 
SNCF, söz konusu 'güvenlik protokolü'nün Fransa İçişleri Bakanlığı ve Paris'teki İsrail Büyükelçiliğinin tavsiyesiyle hazırlandığını savunurken, her iki taraf ise iddiayı yalanladı. Öte yandan Fransız demiryolu şirketinin, Paris yönetiminin emri ile 1942-1944 arasında 76 bin Yahudi'yi ölüm kamplarına taşımış olması dikkat çekiyor. SNCF, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan olaylarda sebep olduklarından ötürü 2011'de Yahudi kurbanların yakınlarından özür dilemişti.
 
SKANDALDAN SONRA BU POZU VERDI
 
Fransa'nın Touluse kentinde Ohr Torah Okulu'nda meydana gelen ve 4 Yahudinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının birinci yıldönümünde, İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Paris'te Müslüman toplulukların temsilcilerinden oluşan 20 imamla biraraya gelmişti. Görüşmelerde 'hoşgörü' mesajları verilirken, bu ziyaret öncesi Paris'teki tren istasyonunda yaşanan ırkçı uygulamadan kamuoyunun haberi yoktu.