Pazar esnafının talebi var!

Van’daki pazar esnafı, giyim eşyasının üretici firmalar tarafından zamlandığını, bunun da satışları olumsuz etkilediğini söyledi.

VAN 15.01.2020 11:37:12 0
Pazar esnafının talebi var!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Esnaflar, piyasanın rahatlaması için KDV oranlarının düşürülmesinin çözüm olabileceğini söylerken, ısıtma sistemi olmayan Tuşba Halk Pazarı esnafı da, çarşıları için bir düzenleme çalışması yapılmasını talep ediyor. Esnaflar, böyle yapılması durumunda işlerinin iyiye doğru evrileceğine inandığını dile getiriyor.

eskişehir escort

Van’da, özellikle giyim eşyası satan esnaflar, üretici firmalar tarafından uygulanan zamlardan ve nakliye ücretlerinden yakınıyor.
Esnaflar, satışlarda yaşanan düşüşle birlikte yan giderler de eklendiğinde ciddi sıkıntılarla günü kurtardıklarını söylüyor.

"FİYATLAR ARTTI"

İl genelinde olduğu İpekyolu ilçesi Beşyol bölgesinde giyim eşyası satan pazarlarda da esnaflar daha çok üretici firmaların uyguladığı zamlardan yakınıyor. 

Tuşba Halk Pazarı esnafı, tüm giyim çeşitlerine üretici firmalar tarafından zam uygulandığını söylüyor.
Mustafa Aslan isimli esnaf, “Daha önce 20 TL olan bir tişört şimdi 27-28 TL’ye bana mal oluyor, ben de üzerine 2 TL eklediğimde 30 TL’ye satıyorum. Ama bu fiyat müşteriye kabarık geldiğinde mal elimizde kalıyor” dedi.

"NAKLİYE FİYATLARI DA ARTTI"

İhsan Kurt isimli esnaf ise, nakliye fiyatlarının da arttığını söyledi.
Giyim eşyalarını yazın İstanbul’dan, kış aylarında da mesafe daha yakın olduğu için Gaziantep’ten getirttiklerini belirten Kurt, “Giyim eşyası aldığımız firmalar fiyat yükselttikleri gibi, bir de şehirlerarası kargo araçları da zam uygulamışlar. Geçen sene 40 TL’ye getirttiğimiz bir ağırlığı, mesela 50-60 kilo ağırlığındaki bir torbayı bugün 60 TL’ye taşıyorlar. Bunu da eklediğimizde haliyle ürünün fiyatı kabarıyor, maliyeti bize fazla geliyor. Tabi bunu müşteriye anlatana kadar, müşteri fiyatı fazla görünce bırakıp gidiyor” diye konuştu.

"KDV DÜŞÜRÜLSÜN"

Üretici firmaların piyasanın genel durumuna göre fiyat artırdıklarını belirten Kurt, “Şimdi onlara da bir şey diyemiyorsun, aslında söylüyoruz, mecburuz diyorlar. Şartlar böyle gerektiriyor diyorlar. Benim kendi düşüncem odur ki piyasa konusunda biz bir şey demiyoruz ama eğer giyimde KDV düşürülse satışlarımız artar, piyasa daha canlanır. Fakat her taraftan ürüne fiyat eklenince ürünü pahalı bir şekilde elden çıkarmak zorunda kalıyorsunuz, bu kez de müşteri sizden kaçıyor. Geçenlerde mobilyada KDV indirimi yapılmıştı, giyimde de yapılsa çok iyi olacak piyasa için…” diye kaydetti.

“İKİ LAMBA SÖKTÜM” 

Dükkânların kendilerine ait olduğunu ancak satışlar düşünce esnafın farklı önlemlere başvurduğunu anlatan Samet Gül isimli esnaf da şunları söyledi:
“Buradaki dükkânlar esnafa ait, kiraya verilenler de var ama çoğunlukla esnafın kendisine ait. Müşteri sıkıntısı çok fazla… Merkezi bir yerde olmamıza rağmen müşteri sıkıntısı var. Günü zor kurtarıyoruz. Bu işin vergisi var, elektrik, su parası var. Bakın ben masrafı biraz daha azaltmak için iki tane lamba sökmüşüm. Durumumuz iyi olduğunda ısıtıcı kullanıyorduk şimdi artık onu da yapamıyoruz.”

BELEDİYEDEN TALEP

Esnaflar, pazara bir düzen verilmesi gerektiğini de belirterek, “Bizim en önemli sorunlarımızdan biri de pazarın ısıtma sistemi yok. İçerisi çok soğuk, bir kişi iki saat burada dayanamaz. Gelen müşteri de o nedenle fazla kalmıyor. Belediye tarafından bazı sokaklarda esnaflar için düzenlemeler yapılmış, belediyenin bizim için de aynısını yapması istiyoruz. En azından girişte bir düzenleme yapılabilir. Bir şekil verilebilir. Isıtma konusunda bir çözüm yaratılabilir.” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi