Pazar esnafı ekonomik sıkıntı yaşıyor

Ciddi bir müşteri sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirten Van’daki pazar esnafı, iş yapamamaktan dolayı ekonomik anlamda güçlüklerle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

VAN 22.02.2017 10:02:19 0
Pazar esnafı ekonomik sıkıntı yaşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Esnaflar, kış aylarında işlerinin daha çok durduğunu, yaz aylarında kış aylarına göre daha iyi iş yaptıklarını belirtiyorlar. Beşyol Mevkii’ndeki halk pazarlarında yaklaşık 300 işyeri bulunuyor.

İşyerlerinin büyüklüğü 10 metrekare ile 50 metre kare arasında değişiyor. En küçük dükkânın kirası 500 TL. Ortak giderle birlikte 10 metre kare dükkânı olan bir esnafın gideri yaklaşık 1000 TL.

MÜŞTERİ SIKINTISI

Van genelinde esnaf müşteri sıkıntısı yaşarken, Beşyol’daki pazar esnafını da en fazla zorlayan husus müşterinin az olması. Bazı esnaflar bazı günlerde siftah yapamadığını iddia ediyor.

Tuşba Halk Pazarı esnaflarından Şaban Turgut, kış aylarında satışların düştüğünü, yaz aylarında biraz daha hareketli olduğunu söyledi.

Gelirin gideri karşılamadığını söyleyen Turgut, “Mesela benim işyerim pazardaki en küçük işyeridir, aylık ortalama 1000 TL giderim oluyor, gelirim ise bazen giderin çok altında kalıyor. Bu durumda da haliyle ona buna borçlanıyorum. Yazı yaklaşık 3 ay işler iyi gidiyor, ondan sonra duruyor, müşteri gelmiyor fazla” dedi.

DÖVİZİN ETKİSİ

Ali Acar isimli esnaf da, yükselen dövizin kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi: “Arkadaşımızın dediği gibi müşteri zaten hiç yok, gelen de bakıp geçiyor.

Birçok arkadaşımız bazen siftah bile yapamadan evlerine gidiyor. Bir de bu döviz bizi sıkıntıya soktu. Toptancılardan malzeme alıyoruz, döviz yükseldikçe bu bizim sırtımıza yük oluyor.

Toptancıya olan borcumuz katlanıyor. Sıkıntı yaşıyoruz, nasıl olacak biz de kara kara düşünüyoruz, başka ne yapalım, yapacak bir şey yok. Bu dükkânları da terk etsek çocuklarımız hepten aç kalacak, öyle borç-harç geçinip gidiyoruz. Ümit ediyoruz ki işler düzelir bizler de rahat ederiz.” Haber: Adil HARMANCI  Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi