PASAJ ESNAFI NELER DEDİ?

DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından, 5 ay önce çeşitli gerekçelerle işyerleri kapatılan Tarihi Belediye Pasajı esnafı, mahkeme kararıyla yeniden dükkânlarına kavuştu.

VAN 3.12.2016 22:22:41 0
PASAJ ESNAFI NELER DEDİ?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Büyükşehir Belediyesi, kentte 2011 yılında meydana gelen depremlerde ağır hasarlı olduğu ve ruhsatları yenilenmediği gerekçesiyle kapatılan Tarihi Belediye Pasajı mahkeme kararıyla yeniden açıldı.

5 ay önce dükkânlarının kapalı olması nedeniyle yaşadıkları maddi sıkıntılardan dolayı seyyar satıcılığa başlayan pasaj esnafı İLKHA’ya konuşarak, iş yerlerinin kapalı olduğu süre zarfında yaşadıkları ekonomik sıkıntıların giderilmesi adına devletten yardım talep etti.

İş yerlerinin kapalı olduğu 5 aylık süre içinde yaşamış oldukları sıkıntıları dile getiren Tarihi Belediye Pasajı Başkanı Zeki Aslan, hastası olan esnafın Sanat Sokağı’nda seyyar satıcılık yaparak geçimini sağladığına dikkat çekti.

Aslan, “Yaklaşık 5 ay dükkânlarımız kapalı kaldı. Bu sıkıntılar içerisinde bir kaç tane esnaf arkadaşımızın senedi protesto oldu, çekleri karşılıksız kalan arkadaşlarımız var. Bir esnaf arkadaşımızın babası mide kanseri olduğundan dolayı hastasıyla 1 yıldır ilgilenmesi gerekiyordu, bu yüzden çok sıkıntı çekti. Bir kaç tane sara hastası olan arkadaşımız var. Bir arkadaşımızın kız çocuğu engellidir. Saymış olduğum arkadaşlarımın çoğu da 5 ay içinde Sanat Sokağı’nda seyyar satıcılık yapmaya başladılar. Çektiğimiz sıkıntılar çok, ödeme yapamadık ve malzemelerimizin tarihi geçti.” şeklinde konuştu.

“VAN HALKININ YEREL ESNAFA SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

Bundan sonraki süreçte Van halkının yerel esnafı desteklemesini isteyen Aslan, “11 Temmuz’da dükkânlarımız kapandı. 4 Kasım’da da mahkeme kararı çıktı. Bir kaç tane arkadaşımızın dükkânı kapalıydı. O dükkânlar da açılsın, ondan sonra açıklama yapalım dedik. Van halkına teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreci değerlendirmek istiyoruz. Van halkının yerel esnafa sahip çıkması gerekiyor. Esnaf 25-30 yıldır burada belediyenin kiracısıdır. Evi, barkı her şeyi buradadır. Kazandığıyla buraya yatırım yapıyor. Yerel esnafa sahip çıkmak Van halkının en büyük görevlerinden bir tanesidir.” diye konuştu.

“EKMEK DAVAMIZIN PEŞİNDEYİZ”

Pasajın kapalı olduğu süre zarfında bir kısım esnafın iflas etmesinden dolayı şu an yerlerine yeni esnafın geldiğini belirten Aslan, devletten kapalı oldukları süre içinde mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda destek talep etti.

Aslan, “Birkaç tane esnafımız battı. Buraya kapanan esnafın yerine yeni gelenler var. Burada ekmek davamızın peşindeyiz. Özelikle devletten ricamız şudur; doların yükselişi, elimizdeki malların patlak vermesi ve tarihlerinin geçmesi nedeniyle İstanbul’a gidip yeni malzeme alma potansiyelimiz kalmadı. Devletten beklentimiz pasaj içindeki esnafa yardımcı olmasıdır. Esnafa destek amacıyla az da olsa bir KOBİ veyahut hibe desteğinde bulunmasını talep ediyoruz. Gayemiz, bundan sonraki süreçte de esnafın evine bir ekmek götürmesidir. Malumunuz sanatkâr olmadığımız için, esnaf olarak çoluk çocuğumuzu geçindiriyoruz. Bundan sonra da yapacak bir işimiz yoktur. Bu anlamda devletten beklentimiz ihtiyacı olan esnafa yardımcı olmalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere, Cumhuriyet Caddesi üzerinde Merkez Bankası yanında bulunan Eski Belediye Hizmet Binası, 2011 yılında meydana gelen depremlerden sonra ağır hasarlı olduğu gerekçesi ile boşaltılmıştı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tespit sonuçlarında binanın orta hasarlı olduğu kesinleşmesine rağmen, kayyum atanan DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi binayı güçlendirmek yerine, yıkıp yerine kültür merkezi yapma kararı almıştı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 

 

TARİHİ BELEDİYE PASAJI ESNAFI YENİDEN DÜKKÂNLARINA KAVUŞTU