Partilere 145.1 milyon lira

Siyasi partiler yardımı kaptı, gelecek yıl seçim nedeniyle hazine yardımı üçe katlanacak. BDP ise itirazlarına rağmen seçimlere bağımsız adaylarla katılıp sonradan TBMM grubu kurduğu için yardım alamıyor.

VAN 16.02.2013 11:21:53 0
Partilere 145.1 milyon lira
Tarih: 01.01.0001 00:00

Siyasi partiler Hazine yardımını kasaya koydular. Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı ocak ayı bütçe gerçekleşmelerine göre partilere 145.1 milyon liralık Hazine yardımı aktarıldı. Aktarılan ödeme bütçe kalemlerinde yerini aldı. Aslan payı AKP’nin oldu. AKP’ye Hazine yardımı olarak 81.4 milyon lira aktarıldı.

Siyasi partilere ne kadar yardım yapılacağı Siyasi Partiler Yasası’nda düzenleniyor. Radikal’den Neşe Karanfil’in haberine göre, partilere yapılan ödeme genel bütçe gelirlerinin 5 binde 2’si üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca yapılacak Hazine yardımında partinin genel seçimlerde barajı aşmış olması gerekiyor. Partilerin aldıkları oy miktarına göre; AKP’ye 81 milyon 456 bin, CHP’ye 42 milyon 465 bin lira, MHP’ye de 21 milyon 261 bin lira Hazine yardımı yapıldı. CHP’nin Hazine yardımından ise kesinti yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin denetimine ilişkin kararı nedeniyle CHP’den 3 milyon 372 bin kesinti söz konusu oldu. BDP ise TBMM'de grubu bulunan partiler arasında yer almasına rağmen seçimlere bağımsız adaylarla katıldığı gerekçesiyle Hazine yardımı alamıyor.

2011 Şubat ayında çıkarılan yasa ile siyasi partilerin, amaçlarına ulaşmak için, siyasi faaliyetler kapsamında her türlü harcamayı yapabileceklerine ilişkin hüküm getirildi. Siyasi partiler, amaçlarına ulaşmak için, siyasi faaliyetler kapsamında her türlü harcamayı yapabilecek. Partilerin mal ve hizmet alımı yapım işleri açık ihale, kapalı zarf usulü, doğrudan veya pazarlık usullerinden herhangi biriyle yapabilecek. Siyasi partilerin harcamaları fatura, bunun yerine geçen belge; bunların sağlanamaması durumunda harcamanın doğrulayacak nitelikteki diğer belgelerle kayıt altına alınabilecek.

Gelecek iki yıl seçim var

Bu yıldan sonra artık üst üste iki yıl seçim yapılacak. Gelecek yıl yerel seçimler, ardından da 2015 yılında genel seçimler yapılacak. Milletvekili seçimlerinin yapılacağı yıl Hazine yardımı 3 kat, yerel seçimler yapılacağı yıl ise 2 kat olarak ödeme yapılıyor. Her iki seçimin de aynı yıl yapılması halinde partilere yapılacak yardım 3 katı geçemiyor. Gelecek yıl partiler ocak ayında yıllık alacakları Hazine yardımını alacaklar. Seçim takvimine göre de diğer yardımı kasalarına koyacaklar.

Cumhurbaşkanı adayı bağış alacak

Gelecek yıl Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılacak. 19 Ocak 2012 tarihinde çıkan 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi yasasına göre adaylara nakdi yardım yapılabilecek. Yani bütçeden pay aktarılmayacak.