-Parti olarak özeleştiri vermeliyiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Av. Ümit Dede, Türkiye’deki “barış süreci”nin bitmesinde parti olarak kendilerinin de sorumluluğunun bulunduğunu belirterek, “2013-2015 yılları barış umutlarının en fazla yüks

VAN 18.11.2017 10:31:11 0
-Parti olarak özeleştiri vermeliyiz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Yaklaşık bir ay önce seçilen HDP Van İl yönetimi, Cumhuriyet Caddesi’ndeki bir kahvaltı salonunda basın mensupları ile bir araya geldi.  
Kahvaltıda bir konuşma yapan İl Eş Başkanı Av. Ümit Dede, genel siyasi gelişmelere ve Van’ın yerel sorunlarına değindi.
En dikkat çekici sözleri, geçmişte yakalanan “barış ortamı” için kullanan Dede, yaşananlardan kendi paylarının da bulunduğuna işaret etti.
Hatalarla ilgili parti olarak topluma özeleştiri vermeleri gerektiğini ifade eden Dede, şöyle dedi:
“2013-2015 yılları barış umutlarının en fazla yükseldiği ve demokratik siyasetin en fazla geliştiği dönem olarak hafızalarda yer aldı. Ancak daha sonra bu büyük barış ve demokrasi umudunu kaybettik. Tabi ki HDP’nin de bunda sorumluluğu var ve özeleştiri vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Barışın ağlarını çok daha güçlü biçimde örmeliydik. Biz barış sürecinde çeşitli provokasyonların olabileceğini biliyorduk. Örneğin Tendürek’te Ağrı halkı provokasyonu engelledi ve orada Ağrı halkının gösterdiği refleksi tüm provokasyonlara karşı göstermeliydik. Bu dönemin kapanması, çatışmalı sürece girilmesi yaşadığımız 2015-2017 döneminde barışa ne kadar ihtiyacımız olduğunu net bir biçimde gördük.” 
Yani bir sürecin başlatılması gerektiğini belirten Av. Dede, şöyle devam etti:
“Askeri ve yargı yöntemleriyle bu ülkenin sorunlarının çözülemeyeceği gibi bu durum ülkenin huzuruna, refahına hizmet etmiyor. Samimiyetle söylüyorum, bu devlet kendi halklarıyla gerçek bir barışı tesis edebilirse, demokratikleşme sağlanabilirse ülke için, halk için huzur böyle sağlanır. Başta Kürt sorunu olmak üzere, Türkiye’nin demokratikleşme sorununu çözmemiz gerekiyor. Eğer güçlü bir ekonomiye sahip olmak istiyorsanız iç huzuru sağlamanız gerekir. Bu şekilde iç ve dış siyasette başarılı olabilirsiniz.” 
Van’ın yerel sorunlarına da değinen Dede, şunları kaydetti:
“Van’da 6 yıl önce yaşanan depremin yaraları sarılmadı. Çözüm olarak geliştirilen TOKİ’nin yarattığı sorunlar ortada. Depremden kalan vergi borçları tüm çabalara rağmen sadece ertelendi. Orta ve büyük ölçekli esnafımız, işletmeler zor bir döneme girecek ve birçok işletme kapanmak zorunda kalırsa, işsizlik daha da büyüyecek."
Daha sonra konuşan Eş Başkan Yadişen Karabulak ise, kadına yönelik şiddetin her alanda sürdüğünü dile getirerek, 25 Kasım’da Van’da bir kadın mitingi düzenleyeceklerini söyledi.  
Haber: Adil HARMANCI

 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi