Pancar üretiminde düşüş sinyali!

Van’da, bu yıl yaşanan kuraklık ve gece ile gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle şeker pancarı üretiminde düşüş yaşanacağı belirtildi. Erciş Şeker Fabrikası bünyesinde çalışan ziraat mühendisi Seda İhtiyaroğlu, bu sene içi

VAN 7.08.2018 09:57:09 0
Pancar üretiminde düşüş sinyali!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da çok sayıda vatandaş, şeker pancarı üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Üreticinin ürününü değerlendirdiği fabrika ise Erciş Şeker Fabrikası…
Van’ın Erciş, Gevaş, Çaldıran ve Muradiye ilçeleri ile Ağrı’nın Patnos ve Bitlis’in Ahlat ilçelerinde gerçekleştirilen pancar üretimi Ağustos ayında da aktif olarak sürecek. 15 Eylül’de ise, kantarlar açılacak. 
Van’da Gevaş’ta Akdamar ve Muradiye kantarları bulunuyor. Çaldıran üreticisi Muradiye’ye, Ahlat, Patnos ve Erciş üreticisi de ürününü fabrikaya aktarıyor.

 

“ÜRÜNDE ZAYIFLIK VAR”
Bu yıl yapılan pancar üretimi ile ilgili gazetemize bilgi veren ziraat mühendisi Seda İhtiyaroğlu, pancarda bu yıl bir zayıflık gözlemlendiğini söyledi.
Pancarın suya fazla ihtiyaç duyduğunu ve tarlanın mutlaka nemli kalması gerektiğini ifade eden İhtiyaroğlu, “Kuraklık dolayısıyla ve bir de gece ile gündüz arasındaki ısı farkı nedeniyle bu sene pancarda bir zayıflık gözleniyor. Abalı’da, toprak kurdunun yaprakları yemesiyle de bir sıkıntı oluşmuş. Üretici bunun geç farkına varmış. Çiftçiler bir de su sırası nedeniyle bu duruma sebebiyet verebiliyorlar, birbirlerine su sırasını geç verince tarla susuz kalıyor. Pancar da çok su isteyen bir ürün” diye konuştu.

 

“MÜHENDİSLERİMİZ SÜREKLİ TARLADA”
Kuruma bağlı mühendislerin sürekli üretici ile iç içe olduklarını ve sorunlarını dinlediklerini belirten İhtiyaroğlu, “Tabi bizim mühendis arkadaşlarımız sürekli üreticinin yanındadır, ben de geçen hafta üreticiyle beraberdim. Hastalık konusunda, fazlalık otlar konusunda, nasıl hareket etmeleri gerektiği konularında biz sürekli üreticiyi bilgilendiriyoruz ve yardımcı oluyoruz.” dedi.

 

“MAZOT DESTEĞİ ŞART”
İlaç desteğinin kooperatif tarafından verildiğini ancak çiftçiye mutlaka mazot desteğinin verilmesi gerektiğini ifade eden İhtiyaroğlu, şöyle devam etti:
“Van’da pancar ekim alanını genişletmek gerekiyor. Pancar ekimi yapılacak çok alan var, ama araziler boş. Bunun için de çiftçiyi desteklemek gerekiyor. Mesela başka bazı üretime mazot desteği verilirken, pancar üreticisine mazot desteği verilmiyor. Devlet mutlaka mazot desteği verilmelidir. İlaç desteğini ise, kooperatif sağlıyor, sonra üründen bunu karşılıyoruz. Ama mazot desteği çok önemli.” 

 

“VERİM DÜŞEBİLİR”
Sahadaki mühendislerin henüz raporlarını sunmadıklarını, ancak belirlenen kotanın altında bir kotanın gerçekleşme ihtimalinden söz edilebileceğini anlatan İhtiyaroğlu, şunları söyledi:
“Bu seneki kota 42 bin ton olarak belirlenmişti, ancak bu rakam 35 bin tona düşebilir. Mühendis arkadaşlar sahada bunun değerlendirmesini yapıyorlar, önümüzdeki günlerde raporlarını sunacaklar, o zaman net olarak durumu anlayacağız, ama görebildiğim kadarıyla böyle bir rakam ifade edilebilir.”

 

TABAN FİYAT 230 TL
Şeker pancarında alımlar ise, 15 Eylül’de başlayacak.
Bu konuda da bilgi veren İhtiyaroğlu, kantarların 15 Eylül’de açılacağını ve üreticinin ürününü getirerek kantarlarda tartacağını söyledi.
İhtiyaroğlu, geçen yıl 210 TL olan pancar taban fiyatının da bu yıl 230 TL olduğunu sözlerine ekledi. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: