Palyaçoluk mesleğini Van’da geliştirmek istiyor

Çanakkale’de palyaçoluk yaparak okul harçlığını çıkardığını söyleyen Rubeyda Şilan Söylemez, bu işi şimdi Van’da yapmak ve bir meslek olarak gençler arasında yaymak istiyor. Söylemez, “Palyaçoluk demek sadece broşür dağıtma

VAN 10.06.2021 10:05:22 0
Palyaçoluk mesleğini Van’da geliştirmek istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ailesinin Çanakkale’de olduğu yıllarda okul harçlığını çıkarmak için palyaçoluk yaptığını anlatan Rubeyda Şilan Söylemez, zamanla palyaçoluğu bir meslek olarak düşünmeye başladı. 
Söylemez, şimdi bu düşüncesini pratikte uygulayarak palyaçoluk konusunda fazla etkinliklerin olmadığı Van’da bir meslek olarak sürdürmek ve gençleri bu mesleğin içine çekmek istediğini söylüyor.

PALYAÇOLUKLA İLK TANIŞMA

Palyaçolukla ilk tanışmasını anlatan Rubeyda Şilan Söylemez, “Öncelikle öğrencilik yıllarımda ailem Çanakkale'de olduğu için Çanakkale'de yazları Palyaçoluk yaparak harçlığımı çıkarıyordum. Daha sonrasında ise, palyaçoluk bana eğlenceli ve mutlu olduğum bir meslek haline gelmeye başladı. Palyaço, çocuklar için var olan hayal güçlerini biraz daha geliştirebilecek eğlenceli bir karakterdi. Doğum günü partileri, anaokulu mezuniyetleri veya hoş geldin partileri, kahvaltı salonlarında kahvaltı esnasında çocuk oyun alanı var ise oyun ablası yerine palyaço olarak gittiğim birçok etkinlik oldu.” dedi.

PALYAÇO PİKO

Palyaçoluğu Van’da bir meslek olarak sürdürmek istediğini belirten Söylemez, “Van'da da neden yapmayayım diye düşündüm. Çünkü Van için palyaço demek sadece broşür dağıtımı, açılışlarda görüntüden ibaretti. Çocuklarla ilgilenilen, çocuklarla oyun oynayıp çocukların keyifli bir gün geçirdiği bir meslek olarak maalesef bakılmıyordu. Sadece açılışları süsleyen bir renklilik olarak bakılmaktaydı. Bu yüzden Palyaço Piko'yu bir arkadaşımın cesaretlendirmesi ile yaratmaya karar verdim. Piko ismi çocukların aklında da kalıcı olduğu için bu ismi seçtim.” diye konuştu.

‘ÇOCUKLAR TELEFON TABLET OLMADAN EĞLENEMİYOR’

Palyaçoluğun çocuklar için günümüz tekdüze alışkanlıklarının ortadan kalkması için iyi bir uğraş olduğunu ifade eden Söylemez, şunları kaydetti: 
“Bence palyaçoların öyle ya da böyle bir şekilde çocukların hafızasında yer edindiğini düşünürsek, güzel yer edinmesini sağlamak da benim ellerimde olacaktı. Bu yüzden yaratıcı davranmaya çalıştım. Maalesef günümüzdeki çocuklar telefon veya tablet olmadan eğlenemiyorlar. Burada talep gelirse düğünler, sünnet düğünleri, nişan, kına gibi etkinliklerde çocuklar keyif alabilsinler diye gitmeyi isterim. Yüz boyama, ip baskısı ve parmak boyama gibi birçok etkinlikte yapıyorum. Bir palyaçonun sadece broşür dağıtma personeli veya açılışlara renk katması açısından çağrılması bence çok da palyaço kimliğine yönelik bir iş alanı olmuyor. Bu yüzden Van'a yeni bir soluk katmayı düşünüyorum. Bir de palyaço denince akla hep renkli saçlar, standart büyük bir ayakkabı ve standart bir yüz boyası geliyor. Fakat bence bu her şey insan üstü olduğu için korkunç gelebiliyor. Bu yüzden standart palyaço görünüşünü de biraz yıkmayı hedefliyorum Van'da.

” Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi