Özgür Eğitim-Sen’den Başörtüsü Açıklaması

'Başörtüsü için yapılması gereken, devletin bu alana hiç müdahil olamayacağı bir zemini inşa etmektir.'

VAN 13.02.2013 15:05:43 0
Özgür Eğitim-Sen’den Başörtüsü Açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

Özgür Eğitim-Sen, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın Avrupa ülkelerinde başörtüsü ile ilgili düzenlemelerin nasıl olduğuna ilişkin Başbakan’a bir rapor sunması üzerine bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, hükümetin başörtüsü sorununu çözme konusunda ısrarcı ve hızlı olması gerektiği ifade edildi.

ÖZGÜR EĞİTİM-SEN BASIN AÇIKLAMASI:

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Avrupa ülkelerinde başörtüsü ile ilgili düzenlemelerin nasıl olduğuna ilişkin Başbakan’a bir rapor sunduğu basına yansımaktadır. Hükümetin değişik kanallardan başörtüsüne ilişkin çalışmalar yürütmektedir. Eğitim ve kamu çalışma hayatında da başörtüsünü açma konusunda Hükümet ile BDP’nin anlaştığına dair söylentiler dolaşmaktadır.

Toplumun büyük kesimini ilgilendiren ve temel bir insan hakkı ihlali olan sorunun hala ülkenin gündeminde olması başlı başına sıkıntı kaynağıdır. Başörtüsü sorununun bugüne kadar çözülmemiş olması başta Hükümet olmak üzere tüm toplumun insani değerler noktasında göstermiş olduğu zaafın bir göstergesidir.

Eğitim, kamu alanı gibi hiçbir ayrıma gidilmeden yaşamın tüm alanların kılık kıyafet özgürlüğünün sağlanması için yürütülecek tüm çalışmaların destekçisi olduğumuzu yıllardır kamuoyu ile paylaşıyoruz. Gelinen noktada da Hükümetin başlatmış olduğu bu girişimi özgürlük perspektifi üzerinden kararlılıkla sürdürmesini bekliyoruz. Bu alana ilişkin yapılacak düzenlemelere başka yerlerden, ülkelerden meşruiyet devşirmeye çalışmak da bir noktada çok anlamlı değildir.

Bu ülkenin tarihsel, kültürel, inanç değerlerine yaslanan bir giyim tarzına yasal düzenlemeler üzerinden meşruiyet ya da yasak koymaya çalışmak özü itibari aynı yasakçı ve mantıksız girişimdir. Kılık kıyafet alanı devletin müdahil olacağı bir alan değil, insanların kendi tercihleri üzerinden şekillenecek ve ekstrem örnekler haricinde herkesin de saygı göstermesi gereken bir alandır. Bu gerçekliğe rağmen ülkemizde yıllardır vicdanları, hayatları karartan bir şekilde sürdürülen yasakçı uygulamanın aşılması için fiili olarak devletin olumlu müdahalesini gerektirecek bir noktaya evrilmek durumunda kaldık. Hükümet de bu işi çözümlerken başka ülkelerin pratiklerinin göstereceği istikamet üzerinden değil temel insan hak ve özgürlükleri temelinde yaklaşarak sorunu çözmeye odaklanmalıdır. Yapılması gereken yeni düzenlemeler, standartlar getirmek değil, devletin bu alana hiç müdahil olamayacağı bir zemini inşa etmektir.

Özgür Eğitim-Sen olarak hükümetin sorunu çözmeye ilişkin tutumunu kararlılıkla sürdürmeye çağırıyoruz. Kılık kıyafet yasaklarını ortadan kaldırmaya dönük bu girişimleri desteklediğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Özgür Eğitim Sen