Özgökçe: İlimizde orta şiddette kuraklık var

Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Van’da son 6 ayda orta şiddette kuraklık gözlendiğini, barajlarda ciddi oranda su seviyesinde düşüş yaşandığını söyledi.

VAN 27.05.2021 10:04:45 0
Özgökçe: İlimizde orta şiddette kuraklık var
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Karasu Sulama Birliği Başkanı Nahsan Kaya, Yönetim Kurulu Muhasip üye Alpaslan Kıran ve odanın Tarım Danışmanı Emre Hakverir ile birlikte Sarımemet Barajı’nda incelemelerde bulundu.

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

Oda Başkanı Özgökçe ve tarım danışmanları barajlarda yaptıkları incelemelerin yanı sıra Karasu ve Sarımemet Baraj bölgesinde bulunan çiftçilerin sorunlarını da dinledi.
Sulamayla ilgili yaşanan sorunları anlatan çiftçiler, yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.

ORTA ŞİDDETTE KURAKLIK

Van’da, tarım alanında bu yıl yaşanan sorunlarla ve bölgede yaptıkları incelemelerle ilgili açıklama yapan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, bu yıl yaşanan kuraklığa dikkat çekti.
Yağışların bu yıl düşük seviyede gerçekleştiğini ifade eden Özgökçe, “İlimizde 2021 yılının (Kasım 2020 –Nisan 2021) son altı aylık Meteorolojik verilerine bakıldığında, orta şiddette kuraklık olduğu görülmektedir. Kış aylarında da bu yıl yeteri kadar kar yağışları olmadı.” dedi. 

BARAJLARDA SEVİYE DÜŞTÜ

Sulama barajlarında ciddi oranda su seviyesinde bir düşüş yaşandığını gözlemlediklerini belirten Özgökçe, “İlimizde bulunan Karasu Sulama Barajı’nda su seviyesi geçen yıllara oranla çok düşük seviyelerde kalmıştır. Sarımemet Barajı’nda 2020 yılının nisan ayı su seviyesi yüzde 46 iken, 2021 yılının 23 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla yüzde 13,68 seviyesinde bulunmaktadır.” diye konuştu. 

ZİRAAT ODALARI MURADİYE'DE TOPLANDI

Bu arada, Van’daki Ziraat Odaları yöneticileri, il genelinde yaşanan kuraklık konusunu görüşmek ve istişarelerde bulunmak üzere Van’ın Muradiye ilçesinde bir araya geldi.
Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu aylık toplantısı Muradiye Ziraat Odası’nda gerçekleştirildi.
Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe başkanlığında gerçekleşen toplantıya Gürpınar Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, Özalp Ziraat Odası Başkanı Şahyettin Ceylancı, Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, Saray Ziraat Odası Başkanı Turan Çalışır, Gevaş Ziraat Odası Başkanı Mesut Ergenç, Muradiye Ziraat Odası Başkanı Nezir Çakan, Çaldıran Ziraat Odası Başkanı Nesim Ertopçu, Erciş Ziraat Odası Başkanı Barış Çelik, Çatak Ziraat Odası Başkanı Kemal Kaya ve Tuşba Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal katıldı. 

KURAKLIK GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantıya dair açıklamalarda bulunan Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, toplantıda ilde yaşanan kuraklık sorununu ele aldıklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Özgökçe, “Muradiye Ziraat Odasının toplantı salonunda tüm ilçelerimizin kuraklık durumu ayrı ayrı görüşüldü. İlimizde yaşanan kuraklık ile ilgili olarak rapor hazırlanmasına karar verildi.” dedi

KAYMAKAMLIK ZİYARET EDİLDİ

Ziraat Odaları Başkanları, yapılan aylık olağan toplantı ardından Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Erkan Savar’ı da ziyaret etti.
Ziyarete dair bilgi veren Özgökçe, Kaymakam Savar ile yapılan ziyarette Muradiye ilçesinin tarım ve hayvancılık sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

İLÇENİN SULAMA SORUNU

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Özgökçe, Kaymakamlık ardından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünü de ziyaret ettiklerini belirterek, şunları aktardı:
“İl Koordinasyon Kurulu olarak Muradiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Aslan beyi makamında ziyaret ettik. Bu ziyarette de ilçenin tarım ve hayvancılık sorunları ele alındı. İlçenin tarımsal sulama sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.”