Özgökçe: Halkımız yüzünü denize döndü

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, ‘1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’ nedeniyle yayınladığı mesajında, Tuşba Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar sonucu, halkın artık yüzünü denize döndüğünü söyledi.

VAN 1.07.2018 18:08:14 0
Özgökçe: Halkımız yüzünü denize döndü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Başkan Özgökçe, yaptığı açıklamada üç tarafı denizlerle çevrili ve son derece stratejik iki önemli boğaza sahip olan Türkiye’nin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92'inci yılını kutlarken, ‘Denizlere hakim olan, cihana hakim olur’ anlayışıyla, denizciliğin dünya çapındaki önemini yüzyıllar önce ortaya konulduğunu dile getirdi.

     1 Temmuz 1926′da yürürlüğe giren ve Türk Denizcilik tarihinde, karasularımızın bağımsızlığı adına bir dönüm noktası olan Kabotaj Kanununun, modern Türk Denizciliği açısından da; ulaşımdan, taşımacılığa, turizmden, balıkçılığa büyük bir önem taşıdığını söyleyen Özgökçe, “Bir milletin var olabilmesi için özellikle Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin, denizleri yok sayamayacağını göz önüne aldığında bugün kutlamakta olan 1 Temmuz’un anlamını daha da önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Özgökçe, “Ülkemiz son zamanlarda hem savunma sanayinde, hem denizcilikle ilgili yapmış olduğu atılımlarla kendi milli tankından, kendi uçağından, helikopterine ve denizlerle ilgili hakimiyet noktasında bir dizi gelişmeyi hayranlıkla izlemekteyiz. Ülkemizde yaşanan bu güzel gelişmeyle birlikte Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde de çok sevindirici gelişmeler ve faaliyetler olmaktadır” dedi.

 

    TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 2 FERİBOTU VAN GÖLÜ’NDE…

    Cumhuriyet tarihinden bu yana Van Gölü’nde yeterince faydanılmadığının altını da çizen Başkan Özgökçe, ancak AK Parti Hükümetleri döneminde değeri anlaşılan Van Gölü’ne Cumhuriyet tarihinden kalma feribotların yerine Türkiye Cumhuriyetinin halkı tarafında seçilen ilk Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin en büyük 2 feribotunu bizzat Van Denizinde tersane kurdurarak yaptırdığı hem yük ve yolcu taşıma kapasitesi artırılmış hem de daha hızlı oldukları için ulaşımda vakit tasarrufu sağlandığını söyledi.

    Aynı zamanda Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde bulunan Tatvan Liman Başkanlığı’nın daha da aktif duruma getirildiğini ve ilk sivil tersanesinin de burada kurulduğunu belirten Başkan Özgökçe, “Biz Tuşba Belediyesi olarak da yıllardır Van Gölü’nün adeta çöplük olarak kullanan bir zihniyette devralarak, metruk alanları, sivrisinek üreme alanı ve kıyıda adeta enkaz dökülen çöplüğünü, ilin atık suyu ve hafriyatın atıldığı alandan çıkararak Van halkının göl ile buluşmasını ve sırtını döndüğü denize yüzünü döndürmesini sağlamaya çalışıyoruz. Van’da yaşanan depremlerin ardından adeta şehir enkazının atıldı alana dönüştürülen Van Gölü’nün İskele Mahallesi sahiline yaptığımız 8 milyon liralık bir yatırımla bölgede bir ilk olan Alanı Van halkına ve bölge halkına kazandırdığımız 15 Temmuz Şehitler Parkımızı tamamladık. Bu parkımızın devamı olan ikinci etabının yapımı ise hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir yandan da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne kadar devam eden İskele Sahil Yolu Projemiz sürüyor. İlk kez Mollakasım Mahallesi’nde yaptırdığımız, ‘Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımız’ Ulusal Mavi Bayrak Ödülü almaya hak kazandı. Peyzaj çalışmaları kısa bir sürede tamamlanan Van Denizinde ilk ve tek Mavi Bayraklı Halk plajımızın ulusal açılışını 6 Temmuz’da yaparak halkımızın ve bölgenin turizmine sunacağız. Biz göreve geldiğimiz 2014 Yerel Seçimlerinden bugüne kadar Van halkı ile Van Denizini buluşturma gayretimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

    Bir devletin hür ve bağımsızlığının en önemli göstergelerinden biri ‘Kabotaj’ hakkı olduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, “İşte bugün kutladığımız Kabotaj Bayramı ile bağımsızlığımızın ve ekonomik özgürlüğümüzün en önemli sonuçlarından birisidir. Denizaltı, Deniz alanın, deniz ürünlerinin ve deniz yüzeyinin en aktif şekilde kullanmak, korumak ve geliştirmek yolunda hem ülke olarak hemde Van olarak Denizin insanlığa sunduğu nimetlerden yararlanan Van’ımız da ve Tuşbamız da denizciliğin daha da gelişmesini arzu ediyor, sektörde faaliyet gösteren herkesin ve tüm halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı