Özgökçe: Garip gurebanın yanında olacağız

'HER ZAMAN YETİMLERİN YANINDA YER ALACAĞIZ'

VAN 4.07.2015 12:38:27 0
Özgökçe: Garip gurebanın yanında olacağız
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen 'Yetim Gülerse Dünya Güler' iftar programına yoğun ilgi gösterildi. İftar öncesi söz alan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, her daim garip gurebanın yanında olacaklarını belirtti. İHH'nın yetim çocuklarla ilgili verdiği bilgilerde dikkat çekici rakamlar yer aldı.
Bölge: Burhan Ergin
Elit Düğün Salonunda gerçekleşen iftar programına Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'nin yanı sıra, İHH Van Temsilcisi Halil İbrahim Çinkılıç ve çok sayıda davetli katıldı.
İftar öncesi yapılan açıklamalarda 'Yetim Gülerse Dünya Güler' sloganının önemine vurgu yapıldı. Dünya genelinde 200 milyon çocuğun yetim olduğu belirtilerek, "Her geçen gün savaşların, doğal ve insan eliyle gerçekleşen afetlerin, AİDS gibi hastalıkların ve yoksulluğun arttığı kaotik bir dünya da yaşıyoruz.. Bu çarpık yapı ise en çok çocukları etkiliyor. Bugün UNICEF rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon yetim çocuk bulunuyor. Bu rakamlara Çin, Miyanmar, K. Kore, Afganistan, Bosna, Irak gibi 52 ülke dâhil değil. Bu şekilde bakıldığında yaşadığımız dünyada 400 milyona yakın çocuğun yetim/öksüz ve terk edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. Neredeyse bir açık hava yetimhanesinde yaşamaktayız! Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Sadece Irak'ta 5 milyon yetim çocuk bulunurken, Suriye'de beşinci yılına giren savaş sonucunda 300 bin insan katledilmiş ve en az 600 bin çocuk yetim kalmıştır" denildi.
 
"HER YIL 4 MİLYON KİŞİ İNSAN KAÇAKÇILARININ AĞINA DÜŞÜYOR"
İstatistiklere göre her yıl 4 milyon kişinin insan kaçakçılarının ağına düştüğünü vurgulayan İnsani Yardım Vakfı, bu sayının 2,5 milyonunu çocuklardan oluştuğu belirtildi.
İnsani Yardım Vakfı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. 32 milyar dolarlık insan kaçakçılığının büyük bir kısmı maalesef kadın ve çocuklar üzerinden yürümektedir. Kaçırılan çocukların l milyonu (günlük 3000 çocuk) fuhşa zorlanmakta, internet üzerinden de yürütülen ahlaksızlıklarla istismara uğramaktadırlar. Tüm dünyayı saran misyoner örgütler de çoğunlukla çocuklar üzerinden faaliyetlerini yürütmektedirler. Çocuk istismarında misyoner yapılarla birlikte, organ, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri de bulunmaktadır. Organ kaçakçılığı organize suçlar kapsamına girmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün belirttiğine göre her yıl yasa dışı olarak 7.000 böbrek nakli gerçekleşmektedir. 1987 ve 2007 yılları arasında 1 milyon çocuk organ nakli için kaçırılmıştır. Tüm bu yürek burkan istatistik ve bilgilerden sonra dünya üzerinde sayıları 400 milyonu bulan yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili ciddi sosyal politika eksikliği göze çarpmaktadır"
 
7 MİLYON ÇOCUK KURUMSAL BAKIM ALTINDA
Yetim ve kimsesiz çocuklar için hayati önemi arz eden yetimhanelerin Müslüman coğrafyadaki durumuna göre çok kötü olduğuna dikkat çeken İnsani Yardım Vakfı, "Bu yıl ikincisini idrak ettiğimiz Dünya Yetimler Günü'nün özel bir başlığı bulunuyor: Yetimhanelerin İhyası/iyileştirilmesi. Bugün dünya üzerinde 7 milyonu aşkın çocuk kurumsal bakım altındadır ve bu çocukların her yıl 40 bin civarı yaş sınırı nedeniyle bu yapılardan sokağa bırakılmaktadır. Yetim ve kimsesiz çocuklar için hayati önemi olan yetimhanelerin ise Müslüman coğrafyadaki durumu da genel olarak son derece kötüdür. Kuruluş amacı her ne kadar yetim ve kimsesiz çocukları güvenli bir ortamda hayata hazırlamak olan yetimhaneler ne yazık ki çoğu ülkede çocukların hem manen hem madden tükenip kaybolduğu yerler haline gelmiştir. Yetimhaneler, kuruluş süreçleri ve bölgeden bölgeye değişen koşullarına rağmen yetim ve kimsesiz çocuklara sahip çıkıp destek olmak ortak amacıyla kurulduklarından çocuklar için en yüksek faydayı sağlayacak koşullarda planlanmaları gereken yapılardır. Yetimhaneler toplumda bir yakını yanında kalması mümkün olmayan, bedensel ve zihinsel gelişimi tehdit altında olan veya eğitimi için gerekli mali desteği bulunmayan, manevi olarak yeterli ihtimamı göremeyen çocukların barınabilecekleri yapılar olmalıdır" ifadeleri kullanıldı.
Ardından söz alan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, "Her Ramazan ayının 15. Günü Dünya Yetimler Günü olarak tüm dünyada kardeşlerimizle birlikte olabilmek adına Tuşba Belediyesi olarak İHH ile birlikte iftar programında buluştuk. Ramazan ayı bereketiyle başta Tuşba'mıza, Van'ımıza, memleketimize ve tüm İslam âlemine, tüm insanlığa bereketler getirsin. Tabi insanoğlu tüm bunlara rağmen nankördür. Yine insanoğlu tüm bu bereketlere, güzelliklere, yapılanlara karşı halende yetimleri dünya üzerinde bırakmaya devam ediyor" dedi.
 
"HER ZAMAN YETİMLERİN YANINDA YER ALACAĞIZ"
Tuşba Belediyesi olarak yetimlerin yanında olacaklarını kaydeden Başkan Özgökçe, Suriye, Myanmar, Doğu Türkistan, Afganistan, Pakistan ve Filistin'deki savaşlara değindi.
Birlik ve beraberlik zeminin oluşacağına anlatan Özgökçe, "İnanıyorum ki yeniden birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz oluşacağı bir zaman olacaktır. 'Yetim Gülerse Dünya Güler' 'Yetim Gülerse İnsanlık Güler' ama yetim ağladığı zamanda, yetimin üzgün olduğu zamanda hakikaten tüm dünya ağlıyor. Tüm insanlık ağlıyor ve bizlerde inşallah insanlığın ümmeti Cenabı Allah'ın yaratmış olduğu bu insanı hayatını en güzel şekilde, kalan kısmını en güzel şekilde geçirmesi için bizlerde her birimiz birer yetim babası, birer yetim annesi olmamız gerekir. İHH'nın faaliyetleri çok güzel ve bu konuda kendilerini tebrik ediyorum. Dünyanın her tarafında sizde bir yavruya sahip olun diye çok güzel çalışmaları var. Tuşba Belediyesi olarak Allah'ın izniyle yetim kardeşlerimizle birlikte olacağız. Yetim neredeyse Tuşba Belediyesi orada olacaktır" dedi.
Özgökçe, 7 Temmuz Salı günü Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun, Van'da olacağını belirtti.
İftarın ardından okunan dualarla program son buldu.