Özgökçe: Bağ-Kur cazip hale getirilmeli

Van Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Bağ-Kur kayıtları olmayan vergi mükelleflerinin emekli olamadığına dikkat çekerek, köyden kente göçün engellenmesi için çiftçi Bağ-Kur’unun cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi

VAN 11.08.2021 10:53:40 0
Özgökçe: Bağ-Kur cazip hale getirilmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı İsmail Yılmaz ve 24 SGK İl Müdürünün katılımı ile önceki gün Van’da bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya, Van’daki oda ve STK temsilcilerinin yanı sıra Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe de katıldı. 

TOPLANTININ AMACI
Toplantının, 7326 Sayılı yapılandırma ve diğer sorun ve önerilerin alınması amacıyla düzenlendiği belirtildi. 
Toplantıda, Oda ve STK yetkilileri yaşanan sorunları ve önerilerini dile getirirken, SGK uzmanlarının da 7326 Sayılı yapılandırma hakkında bilgi verdiği ve yapılandırmanın avantajlarını anlattığı kaydedildi.

ÇİFTÇİ BAĞ-KURU CAZİP HALE GETİRİLMELİ
Toplantıyla ilgili olarak açıklamada bulunan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, toplantıda iki sorunu dile getirdiğini söyledi.
Bunlardan ilkinin köyden şehre gerçekleşen göç sorununu yakından ilgilendirdiğini belirten Özgökçe, “Köyden şehre göçün engellenmesi için çiftçi Bağ-Kurunun daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledim. Çünkü insanlar sağlık güvencesi için İş Kur kapılarında kuyruğa giriyorlar. Bunun üzerine, ‘bizim tarım bakanlığı ile bu konuda bir çalışmamız var.’ Cevabı verildi. İlk dile getirdiğim sorun buydu” dedi. 

EMEKLİLİK SORUNU
Diğer sorunun ise yıllar önce vergi mükellefi oldukları halde SGK kayıtları olmadığı için emekli olmayanlarla ilgili olduğunu belirten Özgökçe, şunları söyledi:
“İkincisi de şuydu; 20-25 yıl önceden vergi mükellefidir, 20-25 yıl ticaret yapmış, vergi ödemiş ama SGK’da kayıtları olmadığı için bu insanlar şimdi yapılandırmadan faydalanıp emekli olamıyorlar. Bunu da sordum. Onunla ilgili olarak da ‘çalışmamız var, sonbahara doğru çözeceğiz’ denildi. Sonbahar da yaklaşıyor, bakalım nasıl olacak?”

“SIKINTILARI ANLATTIM”
Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, kuraklık problemi başta olmak üzere çiftçinin şu an içinde bulunduğu sıkıntıdan da söz etti.
Çiftçiye yapılacak yardım konusunda da açıklama yapan Özgökçe, henüz bunun gerçekleşmediğini söyleyerek; “1 ay sonra borçların ödenmesi zamanıdır. Ziraat Bankası, Kooperatif borçlarının zamanı geldi. Borçların erteleneceği söylendi, destek verileceği söylendi ancak henüz bunlarla ilgili bir açıklama yok.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi