Özel: Nemrut’ta yapılaşma sürseydi büyük bir hata olacaktı

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Nemrut Dağı ve çevresinin ‘kesin korunacak alan’ ilan edilmesinin önemine değinerek, “Eğer yapılaşma sürseydi burası bir piknik alanına dönecekti. Büyük bir hata olacaktı, bu h

VAN 24.08.2021 10:09:31 0
Özel: Nemrut’ta yapılaşma sürseydi büyük bir hata olacaktı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Van Gölü kıyısına yakın mesafede bulunan Nemrut Dağı ve çevresi, önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘doğal sit alanı’ olarak ilan edildi, ardından geçtiğimiz hafta ise, Cumhurbaşkanlığı kararı ile “kesin korunacak alan” olarak tescili yapıldı.

ÖNEMLİ BİR TURİZM DESTİNASYONU

Nemrut dağı ve çevresinin korunması için önemli çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarından biri de Vangölü Aktivistleri Derneği oldu. 
Nemrut ve çevresinin kesin korunacak alan statüsüne alınmasına ilişkin görüşlerini açıklayan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Nemrut’un önemine dikkat çekerek, “Nemrut, Van Gölü havzasının nadide yerlerinden biridir. Dünyanın en büyük ikinci krateridir. Yine burada buhar bacaları, ılık göl, buz mağarası, endemik bitki türleri ve birçok kuş türünü barındıran yaban hayvanlarının olduğu, hatta ayılar geçenlerde görüntülendi, çok özel bir yer, büyük bir yer. Aynı zamanda yeryüzü cenneti olarak da anılıyor.” dedi.

“YAPILAŞMA VARDI”

Nemrut dağı bölgesinde piknik alanına dönüştürülmesi amacıyla bir takım yapılaşmanın olduğunu ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atıldığını belirten Özel, “Van Gölü havzasındaki bu yerin korunması ve tanıtılması gerekiyor. Geçmişte burayla ilgili bir takım çalışmalar yapıldı, yanlış çalışmalardı bunlar, yapılar yapıldı, duyarlı STK’lar ve kurumlar sayesinde geri adım atıldı. Buranın korunması için Vangölü Aktivistleri Derneği olarak çeşitli yetkili kurumlarla görüşmelerimiz de gerçekleşti.” diye konuştu. 

“HATADAN DÖNÜLDÜ”

Yapılaşmaya karşı yürütülen kampanya sayesinde sonuç alındığını söyleyen Özel, şöyle dedi:
“BETAV’ın destekleriyle Bitlis’teki siyasetçilerimizle birlikte bu çalışmayı yürüttük. Önce doğal koruma alanı olarak ilan edildi, sonra Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle kesin korunacak alan olarak tescillendi. Biz de bunu sevinçle karşıladık. Çünkü bu alan artık müdahaleye açık olmayacak. Müdahalelere kapatılıyor. Eğer yapılaşma sürseydi burası bir piknik alanına dönecekti. Büyük bir hata olacaktı, bu hatadan hep birlikte döndük. Bu konuda duyarlı sivil toplum kuruluşlarına, BETAV’a, bizi bu konuda destekleyen Bitlis’in siyasetçilerine, emeği geçen herkese, sayın Cumhurbaşkanımıza bu önemli karardan dolayı, bu önemli çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. ”

ÜNİVERSİTENİN JEOPARK ÇALIŞMASI

Özel, Nemrut dağı ve çevresiyle ilgili olarak Bitlis Eren Üniversitesi’nin de bir çalışmasının olduğunu ve bu çalışmanın halen sürdüğünü belirterek, “Buranın korunması için çalışmalar sürekli yapıldı, aynı zamanda Bitlis Üniversitesinin de bir çalışması var, bu çalışma devam ediyor. Buranın jeopark yapılıp UNESCO’ya dahil edilmesi çalışması yapılıyor. Bunun da gerçekleşmesi tanıtıma ve bölge turizmine büyük bir katkı yapacak” diye kaydetti.


Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi