Özel: Marmara için hazırlanan tasarı Van Gölü’nü de kapsasın

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunuyla ilgili bir yasa tasarısının TBMM’de görüşülmeye başladığına dikkat çeken Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, “Tıpkı Marmara Denizi gibi Van Gölü’nün de bu kapsama a

VAN 18.04.2022 10:46:22 0
Özel: Marmara için hazırlanan tasarı Van Gölü’nü de kapsasın
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü’ne ve havzanın tarihi ve doğal güzelliklerine dikkat çeken etkinlikleriyle bilinen Vangölü Aktivistleri Derneği, sosyal medya paylaşımlarıyla Marmara Denizi’nin müsilaj sorunuyla ilgili TBMM gündemine gelen yasa tasarısına dikkat çekiyor.
Dernek, yasa tasarısı çerçevesinde Marmara Denizi için alınacak önlemlerin, Van Gölü için de alınmasını istiyor. 

“HALA İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ OLMAYAN YERLEŞİM YERLERİ VAR”

Gölün temizlenmesi için sadece belediyelerin devrede olmasının zorluklarına dikkat çeken Özel, “Van Gölü çevresinde son yıllarda İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri yapılmış olsa da hâlâ olmayan yerleşim yerleri de var. Arıtma tesisleri modernizasyonu, ileri biyolojik arıtma olarak yapılması, geliştirilmesi, işletilmesi ve enerji maliyetleri bakımından Belediyelere oldukça ağır yükler getirmektedir.” dedi.

“BAKANLIĞIN HİMAYESİNDE İŞLETİLMELİ” 

Van Gölü çevresinde inşa edilen arıtma tesislerinin bakanlığın himayesinde işletilmesi gerektiğine işaret eden Özel, şunları söyledi:
“Vangölü Aktivistleri Derneği olarak paydaşı olduğumuz Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı toplantılarında da dile getiriyoruz, arıtma tesislerinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayesinde işletilmesi ve belediyeleri bu ağır yükten kurtarmak gerektiğini düşünüyoruz. Marmara Denizi’ndeki müsilajın önlenmesi için bölgedeki tüm belediyelerin İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri kurulması istenecek ve eğer belediyeler yapamazsa Bakanlığın devreye gireceği yönünde bir yasa tasarısının görüşmeleri olduğunu basından öğrendik. Tıpkı Marmara Denizi gibi Van Gölünün de bu kapsama alınarak yasa tasarısının genişletilmesini talep ediyoruz.”

BAKAN KURUM’A İLETİLDİ

Vangölü Aktivistleri Derneği, bu yöndeki talebini geçtiğimiz Cuma günü Van’ı ziyaret eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a da iletti. 
Sosyal medyada dile getirdikleri talebi Bakan Kurum’a da ilettiklerini belirten Özel, “Van’a gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum ile görüşme imkânı bulduk. Van Gölü’ndeki dip çamuru temizliğinin havzada ve özelde Tatvan’da yapılması ile mecliste Marmara Denizi için çalışılan yasa tasarısının Van Gölü’nü de kapsaması konularını aktardık. Bu konularla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını belirten sayın bakanımıza ve destek sunan büyüklerimize teşekkür ederiz.” diye konuştu.

STK’LARDAN DESTEK TALEBİ

Marmara Denizi için TBMM’ye sunulan yasa tasarısının Van Gölü’nü de kapsaması için Van’daki STK’lardan da girişim beklediklerini ifade eden Özel, şunları kaydetti:
“Sayın Bakanımız Van Gölü kıyısında Van Büyükşehir Belediyemizce yürütülen dip çamuru temizliği çalışmalarını da yerinde inceledi. Dip çamuru temizliğinin tüm yerleşim yerlerinde de başlanması Van Gölü için önem arz etmektedir. Kıymetli basınımız vasıtayla, siyasetçilerimiz, bürokratlarımız, STK’larımız ve kamuoyunun dip çamuru temizliğinin genişletilmesi ve mecliste görüşülecek yasa tasarısının Van Gölü’nü de kapsaması için gerekli desteğin sağlanması konusunda hassasiyet göstermesini bekliyoruz.” 

Özel: Marmara için hazırlanan tasarı Van Gölü’nü de kapsasın
Özel Haber: Adil Harmancı