ÖZE DÖNÜŞ ÖZLEMİ..

YAPTIKLARI YAPACAKLARININ TEMINATI OLAN BAKANIMIZIN

VAN 31.01.2021 15:36:39 0
ÖZE DÖNÜŞ ÖZLEMİ..
Tarih: 01.01.0001 00:00

ÖZE DÖNÜŞ ÖZLEMİ..

Bu kentte doğup büyümüş kürt kökenli Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak yüreğimin sesini ve tüm vatanseverlerin riyasız duygularını siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum. Genelde Türkiye Cumhuriyeti, özel de Van şehrinde cumhuriyet sonrası birçok siyasetçi gelip geçti. Bunlardan bazılarının zaman sürecinde esemesi dahi okunmazken; bazıları yüreklere altın harflerle kazındı. Unutulmayanlardan  biride Prof.Dr.Hüseyin ÇELİK’ tir . Her geçen gün toplumun her kesimi tarafından övgü ve özlemle yâd edilmektedir. Gerek duruşu, gerek hoşgörüsü,  gerekse yapmış olduğu devasa hizmetleriyle. Hüseyin hoca güçlü bir aşiret liderinin oğlu değildi. Ama bütün aşiretleri bir arada tutup tek vücut yapacak donanım ve saygınlığa sahipti. Bu saygınlık siyasi ergle oluşan bir durum değildi. Öyle olmuş olsaydı siyasi erk bitince o da bitmiş olurdu. O ‘nu yüreklere yerleştiren doğuştan getirdiği ve zamanla geliştirdiği zekası, azmi, mücadeleci ve üretken kişiliğiydi. Bünyesinde barındırdığı bu olağan üstü meziyetlerini bir bel’âm olmak yerine halkının hizmetine sunan bir lider oldu. Siyasetten uzun süredir uzak kalmasına rağmen hiç unutulmadı. Her toplumda ,her platformda yaptıkları anlatılıp duruldu. Kimsenin bir minneti yok ama hakkı sahibine teslim etme sorumluluğu var. Gerek vekillik gerekse bakanlık dönemlerinde bu ülke için yaptıklarını yazıp anlatmak mümkün değil. Bir eğitimci olarak sadece Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yaptıklarını sizlerle paylaşmak isterim. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözü sanki kendisi için söylenmiş. Ülkenin her kesiminde olduğu gibi Vanda da Öze dönüş özlemi dalga dalga yayılmaya devam ediyor.  

Bir dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, görevde olduğu süre boyunca eğitim sistemini geliştirmek amacıyla çeşitli reformlar hayata geçirildi. İşte Hüseyin Çelik’in eğitimde çığır açan yenilikleri...

Başarılı bir siyasetçi olan Hüseyin Çelik, 59. ve 60. hükümet döneminde Milli Eğitim Bakanlığı görevini üstlenmişti. Türkiye'de eğitim sistemi için önemli adımlarda bulunan Çelik, birçok reforma imzasını da attı. Gelişime sürekli açık olan kişiliğiyle dikkatleri çeken Çelik, aynı zamanda eğitimin gelişmesi ve donanımlı birey yetiştirilmesi amacıyla Türkiye'nin eğitim sistemi için çalışmıştır. İşte Hüseyin Çelik'in eğitimde çığır açan 10 maddelik reformları...

1. Öğretmenlere Uygun Koşullarda Dizüstü Bilgisayar Uygulaması

Hüseyin Çelik göreve geldiği andan itibaren önce çağa uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtti ve öğretmenlerin teknolojiyle iç içe olabilmesi adına yenilikler başlattı. Bunlardan en önemlisi ise öğretmenlere uygun şartlara yapılan dizüstü bilgisayar uygulamasıydı. Anlaşılan markalarla öğretmenlerin uygun ekonomik koşullarda bilgisayar sahibi olunması sağlandı.

2. Ders Kitaplarının Ücretsiz Hale Getirilmesi

Hüseyin Çelik’in belki de en çok konuşulan reformu ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması oldu. Eski sistemde aileler ders kitaplarını ücretli bir şekilde alırken, Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde bu durum değiştirildi ve ders kitapları ücretsiz bir şekilde öğrencilere dağıtılmaya başlandı.

3. İlkokul Birinci Sınıftaki Öğrencilerin Okula Erken Başlaması

Bilindiği gibi birinci sınıfa başlayan öğrencilerin her zaman bir alışma süresi olmuştur. Hüseyin Çelik göreve geldiği zaman hem öğretmenlerin eğitim müfredatının geride kalmaması hem de birinci sınıf öğrencilerinin okula daha hızlı alışması adına, birinci sınıfların bir hafta önce okula gitme uygulamasını hayata sokmuştur.

4. Mesleki Eğitimin Yaygınlaştırılması

Üretime ve kaliteye yönelik bu uygulama ile ülkemizin yaşadığı ara eleman sorununa karşı çıkartılmıştır. Öğrencileri meslek liselerine teşvik ederek bilinçli ve eğitimli birçok ara eleman oluşmasını sağladı.

5. Yabancı Dil Dersi ReformuÜlkemizin en büyük eğitim sorunlarından olan yabancı dil eğitiminde de yeniliğe giden Hüseyin Çelik, öğrencilerin yabancı dil eğitimini geliştirmek amacıyla ders saatinin sayısında artış yapma kararı aldı ve ders konularında da reform sağlandı.

6. Atamaların Yeni Sisteme Göre Düzenlenmesi

Hüseyin Çelik’in reformlarından biri de öğretmen atamalarındaki sistem değişikliği oldu. Öğretmenler daha önce eş durumundan dolayı tayinini istediği yere aldırabilirken, eğitimin tüm ülkeye homojen salgılanması için eş durumu kriteri kaldırıldı. Böylece Türkiye’nin her yerine eşit ve adil bir eğitim hedeflendi.

7. Değişen Sınav Sistemi

Bilindiği gibi daha öncesinde öğrenciler 8 yılda gördükleri eğitim kapsamında sınava giriyor ve liselere yerleştiriliyordu. Hüseyin Çelik döneminde ise bir yeniliğe gidildi ve öğrencilerin gördükleri derslerden sorumlu tutulduğu sınavlar oluşturuldu. Bu yönetmeliğe göre öğrenciler altıncı, yedinci ve sekizinci sınıfta sınava girdi ve puan ortalamalarına göre liselere yerleşebildi.

8. Ailenin Öğrenciyle Daha Fazla İlgilenmesi Adına Yenilikler

Eğitimde ailenin yerinin çok önemli olduğunu sürekli olarak belirten Hüseyin Çelik, velilerin öğrencilerle daha fazla ilgilenmesi adına proje ve performans ödevleri uygulamasını sundu. Böylece öğrenciler aileleriyle birlikte ödev yapıyor ve velilerin öğrencilerle daha fazla ilgilenmesi sağlanıyordu.

9. E-Okul Sistemine Geçiş

Hüseyin Çelik gelişen teknolojiye eğitim sistemini de entegre etmek için dev bir projeyi hayata geçirdi. Velilerin de öğrencilerin performanslarını takip edebileceği bir “e-okul” isimli internet sitesini hayata sokan Çelik, böylece velilerin de sisteme dahil edilmesini sağladı.

10. Yenilenen Okullar ve Sınıflar

Hüseyin Çelik okullarda öğrencilerin eğitim aldığı koşulları da değiştirdi. Yeni okulların yapılması için çalışmalar yapan Çelik, mevcut okulları da restore ettirerek öğrenciler için güzel bir ortam sundu.

YAPTIKLARI YAPACAKLARININ TEMINATI OLAN BAKANIMIZIN SIYASI ARENADA HIZMETLERINE BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM ETMESI HER KESİMİN ORTAK BEKLENTISIDİR..