Oyunculuğu, iş yerinde sürdürüyor

17 yılını tiyatro oyunculuğuna veren ve birkaç profesyonel tiyatroyla çalışıp turnelere de katılan Serkan Dalar, hastalanan anne ve babasına bakmak zorunda olduğu için geldiği Van'da, oyunculuğu, açtığı işyerinde sürdürüyor.

VAN 19.05.2016 10:08:00 0
Oyunculuğu, iş yerinde sürdürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber:Adil HARMANCI

Tiyatro oyuncusu Serkan Dalar, 17 yıl önce Manavgat'ta, İbrahim Erdost Tiyatrosu'nda tiyatro eğitimi aldı. 
Tiyatronun sahibi İbrahim Erdost vefat edince, amatör gruplar oluşturdu ve bir süre tiyatro çalışmalarına yön verdi.

"BASRİ İLE ÇALIŞMALAR"
Daha sonra İstanbul'a giden Dalar, Ekin Sanat Estetik Araştırmaları Merkezi ile çalışmaya başladı. 
Dalar, İstanbul'daki ve İzmir'deki tiyatro çalışmalarıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
"Ekin Sanat Estetik Araştırmaları Merkezi'nde, şu sıralar TRT-1'de oynanan "Seksenler" dizisinde 'Basri' karakteriyle yer alan Mehmet Elmas ile birlikte çalıştım. Bir süre burada oyunlarda oynadıktan sonra İzmir'e geçtim. Burada İzmir Halk Sahnesi ile çalıştım."

VAN'DAKİ ALAYLILAR VE SOKAK TİYATROSU
Dalar, 2011 yılında da Van'a gelerek Van Alaylılar Tiyatrosu kurdu. 
Van'da ilk kez sokak tiyatrosu gerçekleştirdiklerini ifade eden Dalar, Van'da yaşadıklarını şöyle anlattı:
"2011 yılında Van'a gelip amatör tiyatro grubu oluşturdum. Van Alaylılar Tiyatrosu adı altında oyunlarımızı Van Devlet Tiyatrosu'nda sahneledik. Van'da ilk sokak tiyatrosunu da ben yaptım. Deprem sırasında grup olarak depremin en fazla tahribat yaptığı Erciş'te çocuklara şeker ve çikolata dağıttık, çadırlarda da çeşitli gösteriler yaparak çocukları eğlendirdik. Van'da halk sokak tiyatrosuna hazır değil. Mesela 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde valilik önünde yaptığımız gösteriden dolayı da gözaltına alınmıştık."

YENİDEN İZMİR
Depremden sonra Van'da tiyatro yapacak ortam olmadığı için yeniden İzmir'e gittiğini söyleyen Dalar, ikinci İzmir denemesini de şöyle anlattı:
"2012 yılında tekrar İzmir'e gidip Gökkuşağı Çocuk Tiyatrosu ile birlikte çalıştım. İzmir ve çevresindeki illerde kısa turneler yaptık. Turneler ve burada edindiğim deneyim beni biraz daha olgunlaştırdı. İki yıl kaldım, annem ve babamın rahatsızlığından dolayı 2014 yılında tekrar Van'a dönmek zorunda kaldım."

TİYATRO KOÇLUĞU
Anne ve babasının bakımı nedeniyle geldiği Van'da 1 yıl boyunca tiyatroya ara verdiğini anlatan Dalar, 2015 yılında ise gönüllü olarak tiyatro koçluğuna başladığını aktardı.
"Her zaman gönüllü çalıştığım için kimseden bir ücret talep etmedim" diyen Dalar, 1 yıl boyunca lise öğrencilerine tiyatro konusunda dersler verdiğini belirtti.

OYUNCULUĞU İŞYERİNDE SÜRDÜRÜYOR
Dalar, şu anda da çok sevdiği mesleği tiyatro oyunculuğunu, "Temaşe-i Umumiye" adı altında grup arkadaşlarıyla birlikte Musa Anter Parkı yanında açtığı "Çikolata Evi" isimli işyerinde sürdürdüğünü söyledi.
İki katlı işyerinin üst katını şu aralar prova yeri olarak değerlendiren "Temaşe-i Umumiye" tiyatro grubu önümüzdeki günlerde üst katı tamamen gösteri amacıyla kullanacak.

"BİR ŞEHİR, SANATIYLA VARDIR!"
Van'da tiyatro başta olmak üzere kültür-sanat ağırlıklı çalışmaların öne çıkması ve desteklenmesi gerektiğini belirten Dalar, şunları söyledi:
"Bu yıl, çikolatanın mutluluk olduğunu bildiğim için Van'a yeni bir kültür katmak için böyle bir işyeri açtık. Tiyatrodan ödün vermedim, bu işyerimde haftanın üç günü tiyatro yapacağız, şimdilik ön çalışmalarımız var. Tiyatro tamamen bir aynadır. İnsanı ne eksik gösterir, ne fazla, ne ise o. Ve tarafsızdır. Van'da tiyatroya yakın büyük yetenekler var. Ancak 'soytarı mısın?' diye de bir yaklaşım var maalesef! Çünkü tiyatroyu herkes bir gülmece olarak biliyor, ama öyle değil. Bir şehri, bir medeniyeti var eden kültürüdür, sanatıdır. Sanattan yoksun olan her şehir fakir şehirdir. Van'da da kültür-sanatı ortaya çıkarmak lazım. Başka illerde 'Halk Sahneleri' adı altında yerler var, Van'da da yapılabilir. Bunu valilik, kaymakamlıklar ve belediyeler yapabileceği gibi özel sektör de yapabilir."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı