Oysa bu paralar insanların ihtiyaçları için harcansa

Bu kültürde savurganlığın alabildiğine rağbet gördüğü

VAN 19.06.2015 13:46:58 0
Oysa bu paralar insanların ihtiyaçları için harcansa
Tarih: 01.01.0001 00:00
 BU AY FESTİVALLER AY'I DEĞİL!..

Allah'ın rahmeti merhameti gereği dönen ayların ve günlerin nizamında yeniden rahmet ay'ı olan içinde Kur-an'ın indirildiği ramazan ay'ına yetiştik. Allah'ın yaratmış olduğu zaman dilimlerinin tümü kutsaldır, bu ay'I(Ramazan) diğer aylardan ayıran özelliği içinde Kur-an'ın nazil olmasıdır. Çünkü kuran insanlık için kurtuluş reçetesidir.

Dolayısıyla, ramazan ay'ının rahmeti ve insanların üzerinde oluşturduğu feyiz gereği insanlarda paylaşım bilinci daha fazla güçlenmekte, insanlar yoksullara daha fazla yardım ulaştırmaya çalışmaktadırlar.

Her ne kadar da sadece ramazan ay'ına münhasır olmayan toplumda sosyolojik açıdan büyük bir rahatlatma sağlayan zekât bu ayda yoğunluklu bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmakta, verilen sadakalarla fakir fukaraların gönülleri hoş edilmekte ihtiyaçları giderilmektedir.

Oruç her ne kadar da insanları kendisini yeme içme ve cinsi münasebetten uzaklaştırsa da, manevi boyutuyla da topluma büyük bir rahatlık sağlamaktadır. İnsanlar bu ay da daha fazla kendilerini ibadete duaya insani ilişkilere vermektedir.

Yine insanlar bu ay da kur-an'la daha fazla hemhal olmaktalar. Ancak işin acı yönü en fazla hemhal oldukları Kur-an birçok insanın hayatına hükmetmemekte, Kur-an'ın hedeflediği insan modelinden uzaklaşmaktadırlar. Şairin)M. Akif Ersoy) dediği gibi "Ya açar nazm-ı celili, bakarız yaprağına yahut okur geçeriz ölünün toprağına. İnmemiştir hele Kur-an bunu hakkıyla bilin, ne fal bakmak ne de mezarlıkta okunmak için."

Seküler anlayışın dayattığı Modernizm'in oluşturduğu yeni toplum biçiminde karnaval kültürü de her ne kadar da Müslüman bir toplum benimsemese bile kendisine yer buldu. Müslümanların kutsal ay'ı olan ramazan ay'ında da birçok belediyeler başta olmak üzere kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenlemekteler.

Bu kültürde savurganlığın alabildiğine rağbet gördüğü, daha fazla insanı etkilemek daha fazla insanı çekmek için her türlü rezalete yer verildiği ve tamamen karnaval havasında geçen Ramazan etkinliği adı altında yapılan hokkabazlıklara harcanan paraların haddi ve hesabı yoktur.

Oysa bu paralar insanların ihtiyaçları için harcansa hokkabazlık yerine muhtaç sahiplerine ulaştırılsa toplumdaki sosyal denge korunmuş olur. Allah'ın mübarek kıldığı ve Kur-an ay'ı olan bu ayda şarkıcılar sazcılar cazcılar hokkabazlar vs. milleti coşturacak.

Neymiş, ramazan coşkusu, unutulmasın ki, bu ülkede bulunan daha da önemlisi yerlerinden yurtlarından edilmiş olan insanların yoğunlaştığı cadde, cadde sokak, sokak el açarak dilendikleri bir ortamda böylesi harcamalara para aktarmak unutulmamalıdır ki, kim yaparsa yapsın bu insanların elleri buna sebep olanların yakalarındadır.

Ramazan ay'ın da düzenlenen bu festivaller kabul edilir değil, yok, ramazan coşkusu, bu ne ruhsuzluk, ne ahlaksızlık?..

Bütün bunlar niçin yapılır diye baktığımızda, dinle dindarla ibadetlerle dertleri olmayan kapital anlayışın kendine pazar bulmak için insanların mahremlerine girmeleri yetmezmiş gibi, ramazan ay'ında da inananların mahremine de girmeleri kabul edilir gibi değil. Bu ay bedeni ibadetin mali gelire çevrilmesi için karnavallara eğlencelere para aktarılacak ay değildir!..

Bu ay'da indirilen yüce kitabımız Kur-an'ı kerim bir takım din tüccarları(dinden geçinenler) için hakkında makaleler yazılan, tezler hazırlanan ve nihayet üzerinden para kazanılan bir kitap değildir!..

Müslüman ulaştığı bu ay'ı bir mektep olarak değerlendirir, rabbinin kendisinden razı olacağı tarzda ibadetlerini yapar, bu ay'da yaptıklarını sadece bu ayla sınırlı bırakmadan senenin tüm günlerine aylarına yayarak yaşar. Kur-an, bütün zaman ve mekânlarda okunan, yaşanan ve kendisi vasıtasıyla Allah ezze ve celle ile irtibat kurulan bir metindir.

Kur-an'ı yaşanılabilirlikten uzaklaştıran, özel gün ve gecelerinde dinle alakası olmayan uygulamalar imza atan, ramazan aylarını fırsat bilip Müslümanların duygularını sömürmek için bu ay'ı karnaval ay'ına çevirmek kimsenin hakkı değildir. Özellikle Müslümanların meselelere daha objektif bakıp ibadetine helal getirecek işlerden süratle uzaklaşmalıdır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.