Otopark ücretleri 3 TL'yi geçmeyecek!

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs Ayı Kurul Toplantısı, Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi'nin toplantı salonunda gerçekleştirildi.

VAN 12.05.2016 11:36:22 0
Otopark ücretleri 3 TL
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Önemli kararların alındığı toplantıda Türkiye'nin en ucuz otopark ücretinin Van'da uygulanması, Cumhuriyet Caddesi'nde araç parklarının önüne geçilmesi için delinatör kurulması talepleri görüşülerek karara bağlandı. 

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs Ayı Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Öner Yiğit, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, emniyet, jandarma, karayolları ve devlet demir yolları ilgilileri ile kurul üyeleri katıldı. UKOME kurul gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda ilk olarak eski Orduevi'nin Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici otoparka dönüştürülmesi kararı tartışıldı. Konu hakkında açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Öner Yiğit, kentte yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için alana geçici olarak otopark yapılmasını talep ettiklerini, ama Jandarma Kolordu Komutanlığı'nın bu karara itiraz ettiğini dile getirdi. 
Askeri alana yapılacak olan geçici otoparkın kentteki trafik yoğunluğunu asgariye çekeceğini ifade eden Yiğit, daha sonra ise mevzuatta belirtilen konuları dile getirdi. İlgili mevzuatta atıl durumda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının yerlerinin geçici ücretsiz otoparka dönüştürülmesi kararı olmasına rağmen alanın kendilerine tahsis edilmediğini belirten Yiğit, bu kararı doğru bulmadıklarını söyledi. Yiğit, amaçlarının cadde üzerindeki araç yoğunluğunu azaltmak olduğunu ve bunu da kamu için yapmak istediklerini ifade etti. Konu hakkında görüş bildiren askeri yetkili ise, alana tekrardan askeri bina yapılacağından dolayı alanın geçici otopark olarak kullanılmasını istemediklerini ifade etti. Belediyenin kendilerine alanın otopark yapılacağına dair herhangi bir bilgi verilmediğini ifade eden askeri yetkili, Jandarma Kolordu Komutanlığı olarak alanın geçici otopark yapılmasını istemediklerini ve alanı askeri alan olarak kullanmaya devam ettiklerini belirtti.

YİĞİT: OTOPARKLARIN YÜZDE 64'Ü BOŞ!
Gündemin önemli konularından bir tanesi olan ve kentte özellikle Cumhuriyet, Maraş, Kazım Karabekir ve İskele Caddelerinde yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için caddelere park yasağı uygulanması talebi görüşüldü. Gündeme ilişkin konuşan Yiğit, kent merkezinde 118 otoparkın olduğu ve bu otoparkların kullanılmaması nedeniyle yollarda yoğun bir araç trafiğinin olduğunu söyledi. Yine bu otoparkların toplamda 6 bin 94 araçlık kapasitesi olmasına rağmen, yurttaşların caddelerin üzerlerinin ücretsiz olmasından kaynaklı araçlarını otopark yerine caddelere park ettiğini dile getirdi. Mevcut otoparkların yüzde 64'nün boş olduğunu belirten Yiğit, kentte yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için herkesin duyarlı olmasını istedi. Belediye olarak bu yoğunluğu azaltmak amacıyla caddelere park eden araçlara cezai işlem uygulamak istediklerini, fakat belediye olarak cezai işlem uygulamasının kendilerinde olmamasından kaynaklı araç yoğunluğuna müdahale edemediklerini belirten Yiğit, bu konuda emniyetin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. 
Konu hakkında diğer kurul üyeleri de görüş belirttikten sonra, mevcut caddelerin otoparka kapatılması ve caddelerin her iki taraflarına da delinatör konulması kararı oy birliği ile alt komisyona sevk edildi.

"EN UCUZ OTOPARK ÜCRETİ VAN'DA OLACAK"
Kentte bulunan araç otoparklarında uygulanan ücretlerin belirlenmesi talebini görüşen kurul üyeleri, bir ilke imza atarak Türkiye'nin en ucuz otopark ücretinin Van'da uygulanmasını oy birliği ile kabul etti. Kurul tarafından alınan karar doğrultusunda kentte bulunan tüm otoparkların ücretleri tek tarifeye indirilerek 0 -15 dakika arası otoparklar ücretsiz, 24 saat ise 3 TL olarak belirlendi. Yine aylık abone ücreti ise 50 TL olarak belirlendi. Alınan karar doğrultusunda kentteki tüm otoparklara UKOME Kurulu'nun kararının bulunduğu tabelalar asılacak. Karar doğrultusunda kentteki araç yoğunluğunun önüne geçileceği gibi, yurttaşların da araçlarını otoparklara park edilmesi teşvik edilecek. 
Kurul daha sonra diğer gündem maddelerinin tartışılması ve karar bağlanılması ile Mayıs ayı toplantısını tamamladı.

/Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -