Otlu Peynirde satışlar düştü

Van Peynirciler Çarşısı’nda işyerleri bulunan ve daha çok otlu peynir bulunduran esnaflar, satışların pandemi nedeniyle düştüğünü söyledi.

VAN 21.07.2020 10:36:25 0
Otlu Peynirde satışlar düştü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Peynirciler Çarşısı’ndaki esnaflar, satışlarda düşüş yaşandığı gibi üretimdeki azalma nedeniyle de fiyatların yükseldiğini söylüyor.

SEYYAR PEYNİR SATICILARININ ETKİSİ

Öz Görentaş Peynircilik sahibi Mehme Emin Nar, pandemi nedeniyle piyasada genel bir durgunluk olduğunu ve bunun kendilerine de yansıdığını söyledi.

Bazı esnafların satamayınca peyniri çöpe attığını belirten Nar, yaylaları dolaşarak toplu peynir satın alanlar yüzünden peynirde fiyat yükselmesi olduğunu ve satışlara olumsuz yansıdığını ifade etti.

“KIŞIN DAHA DA YÜKSELİR”

Şu anda taze peyniri 40 TL’den sattıklarını belirten Nar, şunları söyledi:

“Koronavirüsün bizim sektöre de etkisi oldu, zaman zaman dükkanlarımızı kapatmak zorunda kaldık, kapalı kaldığımız sürede peynirini çöpe atmak zorunda kalan esnaf oldu. Peynir fiyatları şuan yüksek çünkü batıdan gelen esnaf, köy köy dolaşıp yüklü miktarda peynir aldı. Peynirin kilosu 30-40 TL arası değişen fiyatlarda. Köylerde üretim az, gerek hayvan yetersizliğinden olsun, gerekse salgından dolayı olsun üretim azaldı. Şuan peynirin kilosu 25 TL olması gerekiyordu ama 40 TL’den satılıyor. Böyle devam ederse kışın peynirin fiyatı daha da yükselir.” 

“GEÇEN YILA GÖRE PAHALI”

Çarşı esnaflarından Rüstem Apaydın da peynir fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre daha pahalı olduğunu söyledi.
Apaydın, şunları kaydetti:

“Pahalı olmasının sebeplerinden biri batıdaki büyük tüccarlar köylerdeki peynirleri topladıkları için fiyatlara etkisi çok oldu. Diğeri de salgından dolayı köylü şehre inmediği için. Van peynirimiz geçen senelere nazaran çok pahalı, satışlarımızda büyük oranda azalma var. Vatandaşın da alım gücü bu süreçte düştü, geçen sene aynı sezonda 30 TL’ye sattığımız peynir şimdi 40 TL. Şayet köylü elindeki stokunu eritmese kışın fiyatlar iner. Ama böyle devam etmesi durumunda peynir fiyatı 50 TL’yi bulabilir. Bizim tahminimiz köylerde çok peynir var, çünkü stok çok yapılmış. Esnaf olarak yetkililerden beklentimiz var; özellikle Valilik, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret Odası, Van Ticaret Borsası, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile bu işe el atmalarını istiyoruz. Van Otlu Peynirimizin hem reklam tanıtımını yapmak hem de fiyatını düşürmek için bir şeyler yapmaları gerekiyor.”

Otlu Peynirde satışlar düştü
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi