Otlu peynir fiyatları yükselebilir!

Van Peynirciler Çarşısı esnafı geçen seneye oranla satışların düştüğünü söylüyor. Kimi esnaf bu durumu, vatandaşın alışverişi direkt üreticiyle yapmasına, kimisi de kuraklıktan dolayı üretimin az olmasına bağlıyor.

VAN 17.08.2021 11:52:09 0
Otlu peynir fiyatları yükselebilir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Otlu peynir başta olmak üzere bal, yumurta, kurutulmuş sebze, pancar ve diğer süt ürünlerinin satıldığı Van Peynirciler Çarşısı esnafı, bugünlerde alışılmış hareketliliğinden uzak bir görüntü sergiliyor. Peynirci esnafı, pandemi, kuraklık gibi sebeplerle üretimin azaldığını, fiyatların ise yükseldiğini söyleyerek, bu durumun da satışlara etki ettiğini dile getiriyor. Peynirci esnafı, şuan 40 TL ile 50 TL arasında değişen otlu peynir fiyatının kışa doğru yükselebileceğini de belirtiyor.

“PEYNİR ÜRETİMİ AZ”

Yıldız Peynircilik sahibi Abdurrahim Yıldız, peynir üretiminin bu yıl az olduğunu, bunun da fiyatlara yansıdığını belirterek, şunları söyledi:
“Yaklaşık 25 yıldır aynı yerimde peynirciyim, bizim mesleğimiz bu. Pandemi ve ayrıca bu yıl meydana gelen kuraklık nedeniyle peynir satışlarımız oldukçça etkilendi. Mesela geçen sene kuraklık yoktu, yağmur yağıyordu, bu sene ise yağmur yağmadığı için otlar kurudu, hayvanlar beslenemez oldu ve bunun neticesinde süt veremez oldu. Bu durumdan köylüler de çok etkilendi, çünkü peynir üretimi yapamaz duruma geldiler ve dolayısıyla bu durum hem köylüyü hem bizi hem de piyasayı olumsuz yönde etkiledi. İş yapamaz durumdayız şimdi, her günümüz geçen güne göre daha kötüye doğru gidiyor, yani gün günü arar oldu.”

"ÜRETİCİYLE ALIŞVERİŞ YAPILIYOR"

Satışları olumsuz etkileyen bir diğer etkenin ise vatandaşların yaylalara gidip alışverişi üreticiyle yapması olduğunu söyleyen Yıldız: “Biz vatandaşlarımızı anlamakta bazen zorluk çekiyoruz. Mesela bir birkaç ay önce peyniri 35 liradan toptan satıyorduk, bazı arkadaşlarımız veya müşterilerimiz köylere gidip 40 liradan alıyordu. Zaten peyniri bize getiren köylünün kendisi, üstelik o kadar zahmet çekmeye de gerek yoktu ama biz bunu anlatamadık. Durum böyle olunca bize artık peynir gelmez oldu yani çok az miktarda gelir oldu ve bu da fiyatları etkiledi tabi, yani yükseldi. Mesela benim sürekli peynir aldığım biri vardı, peynir istedim, adam yok dedi. Neden diye sordum, bana 'şehirden buraya geliyorlar, 40 liradan alıyorlar, ben sana neden daha ucuza satayım' dedi. Adam da haklı. Çarşı esnafından alışveriş yapmanın çok faydası var, örneğin peynir alan bir müşteri tadını beğenmediği zaman gelip değiştirebiliyor ama köye gidip almışsa böyle bir şansı olmuyor” diye konuştu.

“FİYATLAR DAHA DA YÜKSELEBİLİR”

Fiyatların daha da yükseleceğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: 
“Şu an kuraklık nedeniyle yeteri kadar verim olmadığı için peynirin kilo fiyatı artabilir. Küp peynir henüz gelmedi, onun fiyatı salamura ve taze peynirden daha yüksektir. Geçen seneye kıyasla baktığımız zaman geçen sene 20-25 kilo alan bir müşteri bu sene 5 kilo alıyor, bazı müşteriler de en fazla 2 kilo alabiliyor çünkü fiyatlar yüksek, alım gücü düşük. Yerel satıştan ziyade daha önceleri farklı illerden de çok talep vardı otlu peynire ama şimdi o da çok azaldı. Özellikle iş yeri sahipleri çok yüklü miktarda sipariş verirlerdi, bunun yanı sıra vatandaşlar iyi sipariş veriyordu ama artık o siparişler de çok azaldı. Örneğin ayda 100 kilo sipariş veren esnaf bir müşterimiz şimdi 20-25 kilo sipariş veriyor, vatandaşlarımız da ev için alıyorlar biz de ülkenin her yerine kargoyla gönderiyoruz. Yerelde satışlarımız devam ediyor, taze peynir sezonu bitmek üzere, yakında küp peynir satışları başlar, şuan salamura peynir satışlarımız devam ediyor, kilosu 40-45 TL arası değişiyor.”

“FİYATLAR YÜKSELECEK”

Balcı Kamil işyeri yetkilisi İsmail Nar ise, fiyatların daha da yükseleceğine dikkat çekerek vatandaşları kışlık peynirlerini almalarını önerdi.
Toptan satın almak isteyen vatandaşlara çağrıda bulunan Nar, şunları kaydetti:
“Yağmurun yağmaması ve otların erken kuruması peynir üretimine çok etki etti, çünkü hayvan ot yiyemeyince süt üretemez oldu, dolayısıyla bu durum sektörü çok etkiledi. Köylerde peynir üretimi devam ediyor ama kuraklık nedeniyle istenilen miktarda bir üretim yok, hazır yem almak isteyen köylüler de yüksek fiyatlardan dolayı yem alamayınca bazıları hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Yaşanan bu durum piyasamıza da etki etti, şuan peynir fiyatımız 45-50 TL arası değişiyor, vatandaşın alım gücü düşük, çünkü 2 kilo peynir almak isteyen biri 100 TL ödemek zorunda kalıyor. Daha önceleri işlerimiz iyiydi, 10 kilo alabilen biri şimdi 1-2 kilo alabiliyor. Çarşımız şuan durgun, hareketlilik yok, bayramdan önce iş vardı, dışarıdan gelenler geri dönünce işlerimiz de etkilendi. Bu vesile ile vatandaşlara bir çağrıda bulunmak istiyorum; ilerleyen günlerde yani kışa doğru peynir fiyatları artabilir çünkü yeteri kadar üretim olmadı, şuan peynir sezonu devam ediyor, fiyatı uygun, toplu almak isteyenler şimdiden alsınlar, çünkü kışın fiyatların 60-65 TL arası değişmesini bekliyoruz.” 
Özel Haber: M. Selim KURT