Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç: ‘Turizmde bir B planımız olmalı’

Royal Berk Hotel işletmecisi Reşat Yeşilağaç, Van turizminin gelişmesi için İran’a bağlı bir yol izlenmemesi, kültür turları konusunda da ortak bir çalışma yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Turizmde bizim bir B planımız olm

VAN 25.08.2021 10:41:13 0
Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç: ‘Turizmde bir B planımız olmalı’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da pandemi nedeniyle sınırların uzun süredir kapalı kalması, kültür turlarının da istenen oranda gerçekleşmemesi otelci esnafı başta olmak üzere turizm sektöründe yer alan tüm kesimleri olumsuz etkiledi.
Van’da bu sıkıntıları yaşayan otellerden biri de Royal Berk Hotel oldu.

“DOLULUK ORANIMIZ YÜZDE 20-30 ARASI”

Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç, kurban bayramından sonra ciddi bir müşteri düşüşü yaşandığını belirterek, “Şu anda Irak Kürt bölgesinden gelenler oluyor, o da tek tük. Onun dışında kültür turları çok az, yok denilecek kadar az. Bayramdan önce biraz iyiydi, ama bayramdan sonra bir düşüşe geçti. Doluluk oranları yüzde 20-30 arasında gidip geliyor. Yakında zaten sezon bitiyor, istediğimiz şekilde geçmedi bu sezon, ciddi anlamda sıkıntılar var.” dedi. 

ALTERNATİFLERE SINIR KAPILARININ ETKİSİ 

Sadece İran ile yetinmek istemediklerini ancak sınır kapılarının kapalı olmasının özellikle Ermenistan’dan gelecek grupları etkilediğini belirten Yeşilağaç, şunları söyledi:
“Her zaman söylüyoruz, İran piyasası önemlidir diye ama diğer yandan da kendimizi İran piyasası ile sınırlandırmışız gibi bir durum da var. Alternatif yok mu var, ama alternatif de şu şekilde, sınır kapılarının kapalı olması yolu da uzatıyor. 14-15 saat sonra Van’a varılabiliyor. Mesela Ermenistan’dan gelmek isteyenler sınır kapısı kapalı olduğu için Hopa üzerinden gelmek zorunda kalıyorlar. 15 saat sürüyor. Bu da bir iki gece için bir anlam ifade etmiyor ve gelmiyor tabi turist. Bu kadar uzun yolu niye göze alıp gelsin? Avrupa ülkelerinden zaten gelen yok. Çünkü çoğu firma hayat sigortasını desteklemiyor. Dolayısıyla elimizde kalıyor İran. Ermenistan’dan ciddi bir misafir alabilir miyiz evet, ama mutlaka ve mutlaka oradaki sınır kapısının açılması gerekiyor.”

VAN-ŞIRNAK YOLU

Irak’tan gelenlerin de yine mesafe sorunu yaşadıklarını belirten Yeşilağaç, “Van ile Şırnak arasındaki kara yolu da mutlaka zamanında devreye alınmalı ki bu iki ülke İran’ın alternatifi olabilsinler. Van’daki bütün odalar, STK’lar, kurumlar bir olup gelecek sene için önlem almamız gerekiyor. Bu kültür turları konusunda olur, İran’a alternatif çalışmalar konusunda olur, bunları üzerinde durmamız gerekiyor ki gelecek sene bu senenin sıkıntılarını tekrarlamayalım. Sezona hazırlıklı girelim. Şimdi gelecek seneye aynı şekilde devam edeceksek aynı sıkıntıları yaşarız. Yani gelecek seneye hazırlık yapacağımız gibi bir sonraki seneye de aynı şekilde hazırlık yapmamız gerekiyor. Bunun çalışmalarını yapmamız gerekiyor.”

“B PLANI OLMALI” 

Yeşilağaç, şunları kaydetti:
“Turizmde bizim bir B planımız olmalı. Önemli olan öncesinde önlem almaktır. Öncesinde önlem almadığımız zaman, alternatifler üzerinde durmadığımızda mağduriyetler yaşıyoruz. B planı şart.”

Özel Haber: Adil HARMANCI