Ortasaç: 'Merkezde ahır olmaz'

Van'da Valilik ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İpekyolu, Edremit ve Tuşba İlçe Belediyeleri tarafından, şehir içindeki ahırların yıkım çalışmaları devam ediyor.

VAN 28.09.2020 11:00:38 0
Ortasaç: 'Merkezde ahır olmaz'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir süre önce Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantı ile birlikte alınan karar sonrası şehir içindeki ahırların yıkımı sürerken, kış şartları başlamadan sorunun çözülmesi isteniyor. Şehir içindeki ahırların yıkılması ve şehir dışına çıkarılması için yapılan çalışmalar oda ve STK’lardan destek gördüğü gibi vatandaşlar da şehir merkezinde kokuya, çevre ve sağlık problemlerine neden olan ahırların kaldırılması çalışmalarından memnun. Özellikle ahırların yoğun bulunduğu bölgelerde oturan vatandaşlar, artık daha sağlıklı bir ortama kavuşmanın ve rahat bir nefes almanın mümkün olmasını istiyor ve bu amaçla yapılan çalışmaları destekliyor. Van Kültürü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Ortasaç da, şehir içinde kalan ahırların yıkımını desteklediklerini söyledi. Ortasaç, "Şehir içinde ahır olmazı" vurgusu yaptı.

Ahırlar konusunda yapılan çalışmaya tüm kesimlerin destek vermesi gerektiğini belirten Ortasaç: “Biz Van’ın merkez ilçelerinde ahır yerine, yeşil alanlar görmek istiyoruz. Çocuklarımızın oynayabileceği, koşabileceği alanlar görmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda da inanıyorum ki Van olarak hep beraber başarılı olacağız ve herkesin bu çalışmaya destek olması gerekiyor.” dedi. 

“BALKONLARIMIZDA DAHA RAHAT OTURMA ŞANSIMIZ OLUR”

Van Kültürü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Ortasaç, ahırların şehir merkezinden çıkarılması çalışmaları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Geldiğimiz bu noktada elbetteki ahırların artık şehir merkezinde bulunması doğru değil. 21. yüzyılda ahırların hala şehir merkezinde olması, anlaşılması güç bir tablo. Ve gerçekten bu durum, bizler için ayıp denilecek kadar da sıkıntılı. Bizim bunu aşmamız lazım. Daha çok kırsal alanlarda yapılması gereken bir iştir hayvancılık. Bu anlamda Çevre Kurulunun almış olduğu karar kesinlikle doğrudur. Mahallelerimizde, ilçe merkezlerimizde bu gibi ahırların yıkılıp belediyelerin veya ilgili birimlerin göstereceği yerlere yapılması daha isabetli ve daha gerçekçi bir durum olur. İnsanlar burada yatırıma daha önem gösterirler, devletin onlara vereceği destek daha da faaliyetli bir rapor halinde genişlerse muazzam bir hale dönüşür. Bizlerin de atık balkonlarımızda daha rahat oturma şansımız olur. Hayvanın sayı olarak çok da önemi yok, şöyle ki 1 tane de olsa 3 tane de olsa veya daha fazla da olsa maalesef bir kokuya neden oluyor. Doğal olarak bu koku o bölgede yaşayan insanları rahatsız ediyor.”

“VAN OLARAK HEP BERABER BAŞARILI OLACAĞIZ”  

Ortasaç, şehir içinde kalan ahırların yıkımı ile ilgili alınan kararın doğru olduğunu ve desteklediklerini belirterek, “Bunun için de bir proje geliştirilmeli mi? Kesinlikle. Bugün İstanbul merkezde hayvanın barınması nasıl söz konusu olamaz ise, Van ve merkez ilçelerde de söz konusu olmamalı. Bunun için gerek valiliğimizce, gerekse ilgili kurumlar ve basının ortak çalışmasıyla bu işlerin üstesinden gelineceğine inanıyorum. Zaten karar alınmıştır, kesinlikle doğru bir karardır, bizler de arkasındayız, sonuna kadar olması gereken budur. Bugün şehir merkezimizde çokta kırsal alanımız kalmadı, daha çok yapıların olduğu bir kente dönüştü. Bugün İpekyolu'nda çok ciddi bir kentleşme söz konusu. Hergün yeni binalar yapılıyor ve biz öyle bir proje geliştirmeliyiz ki 100 yıla 200 yıla dayanan projelerimiz olsun. Bunun için de kırsal alanlarda bu projeler değerlendirilirse daha kıymetli olur diye düşünüyorum. Ahırların kırsal alanlara taşınması bizlere daha da mutluluk verecek, bu alanda sizin de çalışmalarınız hakikaten bizleri gururlandırıyor. Basın mensupları olarak Van’ın hakikaten eksiklerini, Van’daki bu gibi rahatsızlık verici şeyleri gündeme taşımanız memleketimiz açısından önemli. Bizler de Van Kültürü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Spor Kulübü ve dernek başkanı ben Kaya Ortasaç olarak da alınan bu kararı sonuna kadar destekliyoruz. Kesinlikle olması gereken budur. Biz Van’ın merkez ilçelerinde ahır değil, daha çok yeşil alanlar görmek istiyoruz, çocuklarımızın oynayabileceği, koşabileceği alanlar görmeyi arzuluyoruz. İnanıyorum ki Van olarak hep beraber başarılı olacağız” diye konuştu. 
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi