Ortadoğu'da Çin etkisi büyüyor | DOSYA

Dünya Bülteni Araştırma merkezi, Soğuk Savaş dönemi sonrası Çin’in Ortadoğu’daki politikalarını, Körfez ile İran arasındaki ilişkilerini, enerji stratejilerini ve Ortadoğu’daki askeri mevcudiyetini ele alan makalelerden oluşan bir

VAN 16.05.2016 22:27:48 0
Ortadoğu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Hazinadar Hasan Hız - DÜBAM / Dünya Bülteni

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in devlet başkanı Xi Jinping, 2016 yılının Ocak ayında Ortadoğu’ya 10 gün süren kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Xi’nin Suudi Arabistan, Mısır ve İran ziyaretleri, sadece enerji piyasalarıyla ilgili değil, büyük yatırımlar, askeri anlaşmalar ve siyasi işbirlikleri açısından da çok büyük önem taşıyordu.

Soğuk Savaş sonrası Ortadoğu bölgesindeki siyasi sorunlara ve savaşlara dahil olmayan Çin’in yeni dönemde bölgesel siyasete müdahil olup olmayacağı ve yeni politikalar üretip üretmeyeceği sorusu da bu ziyaretin sonunda önem kazandı.

Bugüne kadar yumuşak güç, enerji işbirlikleri ve pragmatik dış politikayı öne çıkaran Çin’in, gelecekte bölgede nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu. Yayınlanan bazı raporlara göre, Çin’in bölgedeki varlığı, sadece ekonomik işbirliğinden ibaret; bazı raporlarda ise özellikle Suriye konusunda net tavır alması, Çin’in gelecekte Ortadoğu’da alacağı role dair önemli emare oluşturuyor.

Elinizdeki bu dosya, Soğuk Savaş dönemi sonrası Çin’in Ortadoğu’daki politikalarını, Körfez ile İran arasındaki ilişkilerini, enerji stratejilerini ve Ortadoğu’daki askeri mevcudiyetini ele alan makalelerden oluşuyor.

Bu çalışmayı benzerlerinden ayıran özellik, Çin’in Ortadoğu politikalarını spesifik konularda ele alması ve Çin’in pragmatik politikalarını yansıtan makalelerden oluşuyor olmasıdır.

Çok yönlü düşünmeye kapı aralaması bakımından Dünya Bülteni okurlarının dikkatine sunuyoruz.

DOSYAYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...