ortada büyük bir yanlış var'!

organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Hakan, büyükşehir olan bir kentte ahırların mahalle aralarında kalmasının hem kent açısından, hem de hayvancılık açısından büyük bir yanlış olduğunu söyledi.

VAN 8.02.2013 11:36:11 0
ortada büyük bir yanlış var
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ahırların mahalle aralarında olmasının geleneksel hayvancılığın bir sonucu olduğunu belirten Hakan; “İnsanlar bunu keyiflerinden yapmıyorlar ancak işin doğrusu bu değil. Bu şekilde insanlar hem hayvancılığı ilkel bir şekilde yapmayı sürdürür, hem de kent yapısına aykırı bir durum teşkil ederler. Bu nedenle ahırların mahalle aralarında daha fazla varlığını sürdürmesi düşünülemez, bu sorun aşılmalıdır” dedi.

‘ÇALIŞMA YAPIYORDUK, DEPREM SEKTEYE UĞRATTI’

Van’da mahalle aralarındaki ahırlar konusunu, üyesi olduğu VATSO çatısı altında bir grup insanla gündemlerine aldıklarını ve bu konuda aynı sıkıntıları çözmek için pilot uygulamalar yapan illeri de ziyaret ettiklerini anlatan Hakan; “Deprem öncesi bu durumu dile getirdik, toplantılar yaptık. Türkiye’de bazı illerde Organize Hayvancılık Bölgeleri yapılmış ve ahırlar toplu olarak buralara taşınmış. Bunun örneklerini yerinde gezdik. Mesela Diyarbakır’daki örneği gidip yerinde gördük. Keza bu konudaki en büyük örnek olan Ankara Çubuk’taki çalışmayı yerinde gördük. Pilot olarak uygulanan bu çalışmalar hakkında gerekli bilgileri alarak, benzeri bir uygulamanın da Van’da yapılabileceği fikrine vardık. Hatta bu konuda arazi bile baktık. Söz konusu pilot OHB’lerde mesela şehir içindeki yüz ahırı, 200 ahırı alıp belirlenen büyük bir alana taşıyorsunuz. Bu alanda besicilere yer tahsisi yapıyorsunuz. Onlar kendi işletmelerini kuruyorlar. Bunlar için ortak kullanım alanları yapıyorsunuz. Mesela süt toplama, kesimhane, yem üretimi gibi ortak kullanım alanları oluyor. Bu konuları ilgili bakanlıkla da görüştük. Bu çalışmamızı tam bir noktaya getirmiştik ki Van’da meydana gelen deprem herşeyi alt üst etti. Bu çalışmamız da maalesef sekteye uğramış oldu” ifadelerini kullandı.

‘PROJE HAZIRLANMALI,
HAYATA GEÇİRİLMELİ’

Van’da hayvancılığın bilimsel bir temele oturtulması ve kentin de ahırlar konusu gibi bir rezillikten kurtulması için mutlaka projeler geliştirilerek hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Hakan; “Ahırlar mutlaka şehrin dışına taşınmalı. Böyle yapılırsa hem hayvancılık bilimsel olarak yapılmış olacak hem de bu şekilde hayvancılıkla uğraşan insanlar da para kazanmaya başlayacak. Tüm bunların yanında da Van köy görüntüsünden kurtarılmış olacak, kent kimliğini kazanacak. Ancak bunlar ve benzeri sıkıntıların çözümü büyükşehir olan Van’da temel bir politika haline getirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Haber: Umut TARHAN