Organ bağışına dikkat çekildi

Van İl Sağlık Müdürlüğü'nce yürütülen organ bağışı kampanyasına destek amaçlı Van Tuşba Belediyesi'nde 'Geleceğe Umut Olun ' sloganıyla organ bağışının önemi dikkat çekildi. Çalışma kapsamında belediye çalışanlarına org

VAN 20.11.2015 22:07:30 0
Organ bağışına dikkat çekildi
Tarih: 01.01.0001 00:00
    Van Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Şubesi Müdürlüğü koordinatörlüğünde 'Geleceğe Umut Olun' sloganı ile yürütülen organ bağışı kampanyasına Tuşba Belediyesi de destek verdi. Belediye çalışanları organ bağışında bulunarak, kendileri için hazırlanan organ ve doku bağış kartlarını doldurarak bilgilendirildiler.

       ANESTEZİ UZMANI ESEN BİLGİ VERDİ
          Meclis toplantı salonunda belediye çalışanlarına bilgiler veren Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Arzu Esen Tekeli, görev yapamayacak kadar hasta bir organın yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemine 'Organ Nakli' dendiğini söyledi.


Anestezi Uzmanı Dr. Arzu Esen, 'Kişi hayatta iken serbest iradesiyle tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi işlemine organ bağışı denir. Kimler organ bağışında bulunabilir? 2238 sayılı yasaya göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Organ bağışı il ve ilçe sağlık müdürlüklerine, organ nakli yapan merkezlerde, tüm kamu ve özel hastanelere, toplum sağlık merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yapılabilir. Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü, sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz. Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile, böyle durumlarda nakil için tıbben uygun değildir. Sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı ölen kişilerden organ nakli yapılır. Diyanet İşleri Başkanlığı da organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır." dedi.

PANCAR'DAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR…
Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Eda Dilfiroz Pancar ise, Tuşba Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk'e ve belediye çalışanlarına duyarlılık ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.


Pancar, "Bizler organ ve doku bağışının hayati önemine dikkat çekerek farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü hayatımız bireysel olarak ne kadar önemliyse, toplumsal olarak da aynı oranda önemli. Dinimizce de herhangi bir sakınca teşkil etmediği Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açıklanmış olan organ bağışı, tıbben yaşamı sona erdikten sonra kişinin doku ve organlarının başka hastalarının tedavisi için kullanılmasına imkân sağlamaktadır. Elbette yaşamlarımızın sağlıklı, kaliteli ve mutluluk içerisinde geçmesi en büyük temennimizdir" diye konuştu.
'Geleceğe Umut Olun' sloganıyla düzenlenen organ bağışı toplantısına Tuşba Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk, Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Eda Dilfiroz Pancar, İl Sağlık Müdürlüğü Organ Nakil Birim Sorumlusu Selime Narin de katıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi