Önerilerimiz dikkate alınsın

Şabaniye Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir, şehir içindeki ahırların şehir dışında belirlenecek olan 3 ayrı noktaya taşınması gerektiğini belirterek, bu önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

VAN 18.02.2013 11:50:03 0
Önerilerimiz dikkate alınsın
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van´da 500’e yakın ahırla içinde en çok ahır barındıran mahallelerden biri olan Şabaniye Mahallesi’nin Muhtarı Çetin Bilir, ahır sorunun çözümü için şehir dışında 3 merkezde hayvan ahırları kurulması gerektiğini söyledi.

Van´ın Şabaniye Mahallesi, 500’e yakın ahırla şehirde en çok ahır bulunan mahallelerden biri olarak biliniyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz mahalle muhtarı Çetin Bilir, ahırların şehir dışına çıkarılması esnasında hayvancılık değerlerinin yok edilmemesi gerektiğini belirtti.

"SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA"

Gürpınar, Çatak ve Başkale´den göç eden vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Şabaniye Mahallesi´nin tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu kaydeden Muhtar Bilir, "Nihayetinde bu insanlar yazın hayvanlarını yaylalara çıkarıyorlar. Bunun yanında besicilik yapıyorlar. Hatta aşırı sıcaklarda bile zor şartlarda besicilik yapan insanlarımız var. Benim mahallemde ahırlar ve insanlar adeta iç içe yaşamaktadır. Mahallede kokudan geçilmiyor, yazın sivri sineklerle savaşıyoruz. Bazen telef olan hayvanlar rastgele çöplere atılıyor. Sokak köpekleri de bu hayvan ölülerini alıp sağa sola fırlatıyor. Bu nedenlerden ötürü sağlığımız ağır tehdit altındadır. Bunun yanında çevremiz ağır tahribata uğruyor." diye konuştu.

"ÇÖZÜM 3 MERKEZDE HAYVAN AHIRI YAPILMASIDIR"

Bilir, ahır sorununun çözümü konusunda ise şunları söyledi: "Ben 1999 yılında Van Belediyesine 3 merkezde hayvan yapılması önerisini götürdüm. O dönemde vatandaşlarımız da bu öneriyi destekledi. Hatta ahır sahipleri bile çözümü mantıklı bularak desteklediler ama malesef bugüne kadar bir sonuç alamadık. Şimdi önerimiz yine 3 merkezde hayvan ahırının yapılması şeklindedir. Tabi bunları yaparken hayvancılık değerlerini yok sayamayız. Hayvancılğı daha da geliştirecek tesisler yaratmamız gerekiyor. Sonuçta Van nüfusunun yüzde 50´si hayvancılıkla geçimini temin ediyor. Bunu da gözönünde bulundurmalıyız. Burada en büyük rol kamu kurumlarına ve özellikle İl Tarım Müdürlüğüne düşmektedir. Onlar da ahırların şehir dışına çıkarılması halinde ahır sahiplerine gerekli teşvik ve krediyi sunmalıdır. Bütün yetkili kurumları bu sorunu çözmek için duyarlı olmaya çağırıyoruz. Biz muhtarlar olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız."
Ahırların taşınması ile hayvancılığın daha modern bir şekilde yapılmasının önünün de açılacağını kaydeden Bilir, bu durumun kentteki herkese fayda sağlayacağını söyledi.
Haber: Oktay CANDEMİR